Hyppää pääsisältöön

Näin syntyy Yle Draaman Presidentti

Yle Draaman Presidentti-sarjan ohjaaja Lauri Nurkse.
Yle Draaman Presidentti-sarjan ohjaaja Lauri Nurkse. Kuva: Yle / Salla-Rosa Leinonen Lauri Nurkse

Lauri Nurkse pitää ohjaamista leipälajinaan, mutta hän myöntää välillä haluavansa hypätä mukaan kohtausten keskelle – erityisesti silloin, kun kohtaus on haastava tai erityisen hauska. Nurkse paljastaa, että hän ilahduttaa Presidentti-sarjan työryhmää sekä katsojia pienellä piipahduksella myös kameran edessä.

Presidenttiyden syvin olemus?

Yle Draaman Presidentti-sarjan ohjaaja Lauri Nurkse kertoo selanneensa tasavallan presidentti Sauli Niinistön nettisivuja, jotta hän hahmottaisi paremmin presidentin arkea. Käsikirjoitus kuitenkin määrittelee Samuli Edelmannin näyttelemän presidentin identiteettiä kaikista eniten. Myös keskustelut kovan luokan poliitikkojen kanssa ovat auttaneet ohjaaja Nurksea suuresti sarjan taustatutkimuksessa. “Yksityiselämän ja politiikan erottaminen on varmasti vaikeinta”, kertoo Nurkse.

Laura Malmivaara ja Samuli Edelmann
Presidenttipari: Anna Talvio (Laura Malmivaara) ja Henri Talvio (Samuli Edelmann). Laura Malmivaara ja Samuli Edelmann Kuva: Heli Sorjonen draamasarjat
“Ennen kaikkea hän on ihminen.”

Millainen on Yle Draaman presidentti Henri Talvio?

Poliitikot jäävät usein hyvin etäiseksi poliitikkoroolin taakse. Yle Draaman Presidentti-sarja mahdollistaa tutustumisen myös oikeaan ihmiseen politiikan takana. Nurkse kuvailee, että sarjassa tutustutaan muun muassa siihen, miten ihmiset tekevät tiukkoja ja isoja päätöksiä. Katsoja voi olla samaa tai eri mieltä politiikasta, mutta Nurksen mukaan tämä presidentti ei jätä ketään kylmäksi. Presidentti Henri Talvio on valmis oikomaan asioita totuttua enemmän, mikä tietysti herättää enemmän tunteita ja aiheuttaa herkullisia konflikteja.

Kohtaus 18 sekunnissa: Näin helposti se taittuu, vai taittuuko?

Vaikka kohtauksen tekeminen sujuukin nopeutetussa timelapse-videossa näppärästi, on kuvauksissa ollut myös haasteita. “Teknisesti haastavia kohtauksia on ollut paljon: joukkokohtauksia, pelastuslaitosta, poliiseja ja mellakoita - panttivankidraamaakin on tulossa!”, kertoo Nurkse. Yhdessä erikoiskohtauksessa mukana oli lapsia, epätoivoisia aikuisia ja pyssyjä. Haasteellinen kuvaustilanne ratkottiin leikin avulla.

“Me ollaan päästy niin järjettömän makeisiin paikkoihin kuvaamaan!”

Nurkse iloitsee, kuinka Presidentin kuvaukset ovat avanneet ovet hyvin ainutlaatuisiin paikkoihin, joihin ei normaalisti ole mitään asiaa: ”Ollaan oltu sellaisissa paikoissa, jotka huokuu turvallisuutta ja historiallisuutta.”

Presidentti-sarja on Lauri Nurksen ensimmäinen poliittinen draama. Huumori, jännitys ja perinteinen draama ovat hänelle tuttuja tyylilajeja, mutta poliittisvetoinen jännitysdraama tuo uusia haasteita ohjaustyöhön. Suuri halu monipuoliseen työskentelyyn sai Nurksen tarttumaan jälleen uuteen aluevaltaukseen. Lauri odottaakin, että hän pääsee jakamaan kokemuksen katsojien kanssa. Luvassa on persoonallista ja haastavaa draamaa, eikä katsojaa päästetä liian helpolla.

Nurkse kehottaa katsojia pysymään skarppina, jolloin pääsee parhaiten nauttimaan tarinan kaikista nyansseista.

Yle Draaman Presidentti-sarja TV1:ssä ja Yle Areenassa helmikuussa 2017. Sarjan tuottaa Zodiak Finland Oy.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Presidentti

 • Näin syntyy Yle Draaman Presidentti

  Ohjaaja Lauri Nurkse presidenttiyden ytimessä!

  Ohjaamista päätyönään tekevä näyttelijä-ohjaaja Lauri Nurkse on ainakin toistaiseksi malttanut pysyä monitorin takana Presidentti-sarjan kuvauksissa. Nurkse kuitenkin paljastaa, että hänet nähdään pienessä roolissa Yle Draaman Presidentissä!

 • Henri Talvio

  Maamme uusi presidentti.

  Presidentin päähenkilö, Henri Talvio (Samuli Edelmann) on bisnesmies jolla ei ole päivääkään ministerikokemusta, mutta vahva visio siitä, miten haluaa Suomea muuttaa.

 • Anna Talvio

  Anna on valtakunnan ykkösnainen.

  Presidentti-sarjan Anna (Laura Malmivaara) on valtakunnan ensimmäinen nainen ja heidän tiiminsä aivot.

 • Arto Rahkonen

  Henri Talvion oikea käsi.

  Sarjassa Arto (Tommi Eronen) on presidentin lehdistöpäällikkö ja oikea käsi.

 • Erik Bergholm

  Politiikan vanha kettu pyrkii sitkeästi presidentiksi.

  Presidentti-sarjan Erik Bergholm (Mats Långbacka) on politiikassa vanhan liiton mies ja pyrkii hoitamaan asiat siten, kuin ne on aina hoidettu.

 • Petra Pennanen

  Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri.

  Inka Kallén esittää Presidentti-sarjassa Petra Pennasta, joka on Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri.

 • Kalle Kivijärvi

  Punavihreä valtiovarainministeri.

  Presidentti-sarjan Kivijärvi (Olavi Uusivirta) on päättänyt löytää tehokkaita keinoja ajaa asiansa.

 • Marjatta Kuusisto

  Presidentin suorapuheinen kansliapäällikkö.

  Marjatta Kuusisto (Rea Mauranen) on Presidentti-sarjan kansliapäällikkö ja suorapuheinen rautarouva.

 • Elias Talvio

  Presidentin poika ja puoluesihteeri.

  Joel Mäkinen esittää Presidentissä Elias Talviota, tavallista nuorta miestä, josta tuli presidentin poika.

 • Muut henkilöt

  Presidentti-sarjan muut roolihahmot.

  Presidentti-sarjassa esiintyy päähenkilöiden lisäksi useita muita roolihenkilöitä, joilla on erityislaatuinen suhde presidentti Henri Talvioon ja tämän hallitukseen. Tutustu hahmoihin!