Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sisäkompostorien testi käynnissä: Kantaako alkuinnostus läpi kesän?

Matokompostin perustaminen.
Matokompostin perustaminen. Kuva: Tiina Kiiski Kuningaskuluttaja,kompostorit,kompostointi,kuningaskuluttajan testi

Kolme sisäkompostoria: matolaatikko, fermentoiva Bokashi ja sähköllä käyvä NatureMill ovat kolmen kovan testissä kesän yli. Kysyimme väliaikatietoja, kun matokomposti ja Bokashi-sanko olivat asuneet testaajilla reilut kaksi viikkoa. Sähkökäyttöinen laite vuorottelee testaajalta toiselle, joten se oli vasta ensimmäisen käyttäjän luona. Vinkkejä kaivataan ainakin hupenevien pellettien korvaamiseen.

Kompostorit rivissä penkillä.
Bokashi (vas.), matolaatikko ja NatureMill kamppailevat suosiostaan testaajien keskuudessa kesän yli. Kompostorit rivissä penkillä. Kuva: Yle/Tiina Lappalainen Kuningaskuluttaja,naturemill,kompostorit,Bokashi

Kodin uudet lemmikit

Matokompostori on herättänyt ihastusta kaikissa testiperheissä.

- Meidän miniperhe on ötökkäystävällistä, joten madot eivät ainakaan ole olleet sen kummempaa sakkia kuin kummitussirkat tai muut öttiäiset, 9-vuotiaan tyttärensä kanssa kerrostalossa asuva Anu Vitala kertoi.

Mikko Kalliolan kolmilapsisessa perheessä lasten lisäksi myös Urho-koira on pitänyt kompostilieroista - kirjaimellisesti. Matokomposti oli päässyt liian kosteaksi, joten Mikko laittoi siihen kuiviketta. Kansi oli jäänyt hetkeksi auki.

- Kun kävin vessassa, Urho hotki matoja, minkä kerkesi, Mikko kertoi.

Koira ja kompostori.
Lierot ovat ihania! Niin Mikon Urho-koirankin mielestä. Koira ja kompostori. Kuva: Mikko Kalliola Kuningaskuluttaja,kuningaskuluttajan testi

Matorintamalla oli käynyt katoa muutenkin. Madot eivät nimittäin olleet yhtä ihastuneita uusiin testikoteihinsa kuin testaajat niihin. Lieroilla oli alussa taipumus lähteä vaeltamaan.

- Toisen yön jälkeen lattialta löytyi noin 20 kovettunutta matoa. Ei ällöttänyt mutta harmitti, rivitalossa miehensä kanssa asuva Tiina Kiiski totesi. - Varsinaisen kompostorin perustamisen jälkeen toverit kuitenkin rauhoittuivat. Sen jälkeen ne ovat yrittäneet karkuun vain kerran. Silloin ei ilmeisesti ruokaa ollut tarpeeksi.

Yön jälkeen lattialta löytyi noin 20 kovettunutta matoa.

Anu puolestaan on huomannut, että kompostilierot eivät ole ajoittain pystyneet käsittelemään kaikkea niille tarjottua biojätettä riittävän nopeasti. Hän myös harmitteli, että matokompostori ei sovellu liha- ja maitotuotteiden kompostointiin.

Tiinan matokompostori oli alussa jäänyt liian kuivaksi, jolloin se tuoksahti hieman. Varovaisella kastelulla homma kuitenkin hoitui ja kompostori on ollut täysin hajuton sen jälkeen.

Bokashi syö kaiken

Bokashin kaikkiruokaisuus on yllättänyt testaajat iloisesti. Siihen voi tuupata myös hedelmien ja marjojen kivet. Siitä on jo herunut jotain hyödynnettävääkin.

- Vaikkei mistään ole vielä saatu multaa, on Bokashista kuitenkin irronnut jo vähän nestettä, joka käytettiin lannoitteena kasteluveden seassa, Tiina kertoi.

Bokashi-kuivikkeessa on omaperäinen haju.

Ajatus siitä, että kompostorin käyttö on riippuvaista kaupasta ostettavasta Bokashi-kuivikkeesta on herättänyt kysymyksiä sen todennäköisesti suuresta hiilijalanjäljestä. Mutta samalla on herännyt ajatus testata itsetehtyä sekoitusta, joka tulisi myös edullisemmaksi.

Bokashi-kuivikkeessa on omaperäinen haju, joka voi levitä asunnossa.

- Ei se ole niin häiritsevä, etteikö asian kanssa pystyisi elämään, Anu kuitenkin totesi.

NatureMill tuoksahtelee ja ääntelehtii

Kun Tiinalla oli kaikki kolme kompostoria sisällä, joku kompostoreista alkoi haista.

- Siirsimme kompostorit yksitellen terassille syyllisen löytämiseksi ja haisuliksi osoittautui NatureMill. Kaikki kompostorit jäivät sen jälkeen lasitetulle terassille, sillä NatureMilliä olisi varmaan muutenkin testattu ulkokäytössä.

High-asetuksella kompostori ääntelehtii koko ajan.

NatureMilliä pitää alussa pitää high-asetuksella, mutta silloin sähkökäyttöinen kompostori ääntelehtii koko ajan. Tiina joutuikin sisällä säätämään kompostorin aina yöksi low-asetukselle, jolloin se oli hiljaa. Mutta terassilla kompostori on saanut olla koko ajan täysillä.

NatureMill on Tiinan mukaan ollut muutoin helppo käyttää, mutta kantta on ollut hankala avata yhdellä kädellä.

- Toki muitakaan kompostoreita ei voi aukaista yhdellä kädellä, mutta tältä sellaista ominaisuutta voisi odottaa. Jonkinlainen mekanismi, jolla kannen saisi nappia painamalla auki olisi kätevä. Näin uutena ainakin sitä on välillä hankala avata kahdellakin kädellä.

Millä korvata pelletit?

NatureMillin pellettien riittävyys kolmen testaajan kesken on herättänyt kysymyksiä. Pakkauksen mukana tulleet pelletit päätettiin jakaa kolmeen osaan, että jokainen voi ainakin aloittaa oman testiaikansa niillä. Ilmeni nimittäin, että lisäpellettejä ei olekaan saatavilla laitetta myyvistä liikkeistä.

Komposti-pellettejä kädessä.
NatureMill-kompostorin mukana tulee pakkaus pellettejä (ja ruokasoodaa), joita lisätään ruoantähteiden joukkoon. Komposti-pellettejä kädessä. Kuva: Yle/Tiina Lappalainen Kuningaskuluttaja,naturemill,kompostorit,Pelletti

Mitä kosteampia ruoantähteitä myllyyn laittaa, sitä enemmän se vaatii pellettejä. Miten sinä olet korvannut pelletit? Kerro vinkkisi ja kokemuksesi kommentti-kenttään.

Lue lisää:

Biojätettä kerätään eri puolilla Suomea miten sattuu

Biojätteiden keräilyssä Suomi on kirjava tilkkutäkki. Kotikunnassa, mökkikunnassa ja sukulaisten luona biojätteitä kerätään ehkä aivan eri logiikalla. Tai sitten ei kerätä lainkaan.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.