Muita uusia sotilasrikoksia ovat kännykän tai tabletin käyttöön liittyvät tapaukset sekä uhkailut.
Sotilasrikosten määrä on vähentynyt, mutta rikosten joukossa on aivan uudenlaisia tapauksia, Yle Uutiset kertoo.
Esimerkiksi joillekin varusmiespalvelukseen hakeutuneille muslimeille on tullut yllätyksenä se, että varusmiehellä ei saa olla partaa. Tästä säännöstä ei Suomessa jousteta: parran ajamatta jättäminen on palvelusrikos.
- On tällainenkin tapaus, että henkilö kieltäytyi ajamasta partaansa uskonnollisen vakaumuksensa takia. Hänet laitettiin E-luokkaan (palveluksen aloittamisen siirto) ja annettiin kurinpitoseuraamus, muistaakseni varoitus, lakimies Immo Seppänen puolustusvoimien pääesikunnan oikeudelliselta osastolta kertoo.
Toinen sotilasrikoksissa näkyvä uusi ilmiö ovat uhkaukset. Seppäsen mukaan uhkauksien määrä on lisääntynyt, vaikka niitä ei edelleenkään tapahdu usein.
- Vihjaillaan esimerkiksi ampumisella tai sanotaan, ettei ole syytä näyttäytyä tai sanotaan, että tietää, missä toinen asuu.
Laiton uhkaus on sotilasrikos, jos se kohdistuu toiseen sotilaaseen.
- On ollut jopa sellainenkin tapaus, että varusmies nosti aseen toista varusmiestä kohti ja teki kylmälaukauksen.
Kolmannen uuden ilmiön ovat tuoneet mukanaan matkapuhelimet ja tabletit. Pääsääntö on se, että niitä ei saa käyttää palveluksen aikana eli esimerkiksi ampumaharjoituksen, marssin tai vartiotehtävän aikana.
- Keskittyminen häiriintyy, jos matkapuhelin on mukana esimerkiksi vartiotilanteessa ja sillä kuuntelee vaikka musiikkia, Seppänen antaa esimerkin vartiorikoksesta.
Palvelusrikos on myös esimerkiksi määräysten vastainen kuvaaminen, videokuvaaminen ja äänittäminen ja tallenteiden jakaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ketään ei saa kuvata ilman lupaa eikä varusmies saa jakaa vaikkapa tietoja sotilaallisista harjoituksista ja sijainneista.
Sellaisiakin tapauksia on ollut, että varusmies tai jopa kantahenkilökuntaan kuuluva on kuvannut esimerkiksi asejärjestelmää, jota ei saa kuvata.
- Näitä tapauksia on ollut, että video löytyy sitten YouTubesta.
Vielä vuonna 2010 sotilasrikoksia tilastoitiin 5 194 kappaletta. Viime vuonna niitä kirjattiin enää noin puolet siitä eli 2 733.
Lue laajempi artikkeli Yle Uutisten verkkosivuilta.
Lue myös:
Suomen armeija rakentaa täydellistä sotilasta tietokonepelillä
Hyvä idea ja helppo toteuttaa – Puolustusvoimilla meni siihen viisi vuotta
Puolustusvoimien Urheilukoulu: Tietokonepelaamiseen voi saada vapaata armeijasta