Hyppää pääsisältöön

Edessä HelppoC? Ota tuomarin vinkit haltuun ennen kisoja!

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Helpoissa luokissa pärjää pitkälle, kun asenne ja oikeat tiet ovat kohdallaan. Ystäväni hevonen koosti vinkkilistan kesän kisaajille!

1. Ota kilpaileminen kokemuksena
Helpot luokat ovat harjoittelua varten. Älä ota turhia paineita, vaan muista että kisaamisen kuuluisi olla hauskaa. Vaikka kaikki ei menisikään suunnitelmien mukaan, pidä positiivinen asenne läpi kisojen.

2. Verryttele maltillisesti
Moni aloitteleva kisaaja lämmittelee liikaa, erityisesti kesäkuumalla. Katso lämmittelyssä että kaikki avut toimivat, ja ratsasta kaikissa askellajeissa. Uuden opettelu ei kuitenkaan ole hyvä idea, koska hevonen vain väsyy ennen suoritusta.

3. Ratsasta rauhallisesti tuomaripäätyyn
Ennen pillin vihellystä ratsukolla on usein hetki aikaa tutustua rataan. Lähtömerkin jälkeenkin aikaa on 45 sekuntia. Ratsasta siis rauhallisesti kentän ympäri, ja esimerkiksi pikkuhiljaa keskiympyrää venyttäen lähesty tuomaripäätyä. Tuomaripääty on usein hevosista jännittävä, joten älä päistikkaa ratsasta sitä kohti.

4. Hymyile radalla
Hymyileminen tutkitusti rentouttaa ihmistä ja jopa laskee sydämen sykettä. Vaikka sinua ei oikeasti hymyilyttäisi, voi hymyn pakottaa kasvoille. Feikattukin hymy toimii! Hymy myös vaikuttaa ratsukon kokonaisilmeeseen ja usein asenne palkitaan pisteissä.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

5. Malta alkutervehdyksessä
Tervehdyksessä ei ole mihinkään kiire. Ei radan alussa tai lopussa. Laske siis ainakin viiteen alkutervehdyksessä. Jos hevosesi ottaa pikkuaskelia, aloita laskeminen vasta kun hevonen oikeasti seisoo paikoillaan.

6. Tarkkaile liikkuuko hevosesi kunnolla eteen
Eteenpäinpyrkimys painottuu helpoissa luokissa. Jos ratsusi perustahti on hitaamman puoleinen, kannattaa ajatella ratsastavansa koko radan hieman ylitempossa. Tällä taktiikalla temponlisäyksessä pisteet voivat jäädä vaatimattomaksi koska ero askellajin sisällä on pieni. Se on kuitenkin pieni paha verrattuna siihen, että jokaisessa muussa kohdassa tuomari kirjoittaa että ”saisi liikkua enemmän eteen.”

7. Ratsasta hyvät ja tarkat tiet
Vaikka hevonen kulkisi kuinka kauniisti, vänkyrät tiet verottavat pisteitä. Suorita tehtävät tarkasti juuri niiden kirjaimien kohdalla, mitä ohjelmassa lukee. Ole erityisen tarkkana volttien, ympyröiden ja kiemuraurien koosta.

8. Älä stressaa oikeasta muodosta

HeC-tason luokassa hevosen ei tarvitse olla peräänannossa. Älä siis stressaa asiasta, vaan keskity pitämään hevonen rentona ja avuilla.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

9. Valmistele temponlisäys jo kulmassa
Usein HeC-tason luokissa temponlisäys suoritetaan koko-rata-leikkaa-tiellä. Jos temponlisäys ei ole bravuurisi, voit hyvin pyytää hevosta kulmassa hieman lyhyemmille askelille. Kun temponlisäys tulee, näkee tuomari selkeämmän eron ravin sisällä. Helpoissa luokissa juuri eron näkeminen on tuomarille tärkeää. Jos taas temponlisäykset sujuvat hienosti, aloita sen ratsastus jo hyvissä ajoin kulmassa. Kun hevonen reippaan kulman jälkeen suoristuu halkaisijalle, tulee temponlisäyksestä heti hyvä ja näyttävä.

10. Muista että jokainen liike arvostellaan erikseen
Vaikka jokin kohta ei onnistuisikaan, muista että se ei enää vaikuta seuraavaan arvostelukohtaan. Karista siis pikkumokat heti harteiltasi ja suuntaa keskittymisesi seuraavaan liikkeeseen. Pisteitä voi parantaa koko radan ajan!

Vinkit on koostettu tuomari Pauli Riekkisen luennon perusteella. Lue lisää vinkkejä täällä!

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.