Hyppää pääsisältöön

21 miljoonaa katsojaa - MOT kiittää!

Vene Panaman hiekkarannalla.
Vene Panaman hiekkarannalla. Kuva: Yle, Ghadi Boustani veneet,palmuja,palmut,Panama

MOT-ohjelmilla oli menneen kauden aikana yhteensä yli 21,2 miljoonaa katsojaa. Näistä maanantain ensilähetyksissä kertyi 15,6 miljoonaa ja keskiviikon iltapäivän ja torstain aamuyön lähetyksissä noin 5,6 miljoonaa katsojaa. Huhtikuussa MOT oli kärjessä Ylen Asia-ohjelmien katselussa.

Kauden kaikki MOT-ohjelmat ja yli sata aiempaa jaksoa ovat vapaasti katsottavissa Yle Areenassa. MOT palaa uusin jaksoin kuvaruutuun 5. syyskuuta.

MOT:n syyskauden 2015 puhutuimpia ohjelmia oli lokakuussa esitetty ”Kidu ensin, kuole sitten”, jossa kerrottiin eläinten julmasta kohtelusta suomalaisissa teurastamoissa. Ohjelmassa esitetyt salaa kuvatut videot johtivat muun muassa viranomaistarkastuksiin Suomen kaikissa teurastamoissa. Noissa tarkastuksissa suurimmassa osassa teurastamoja löytyi huomautettavaa.

Ohjelman tiimoilta on nostettu syytteitä ja mm. oikeusjuttu, johon MOT on haastettu todistajaksi syksyllä.

Syksyllä suurta huomiota herätti myös vaalirahoitusten taustoja avannut ohjelma ”Presidentintekijöiden piilotilit”. Keväällä MOT julkaisi ainutlaatuisen selvityksen Suomessa viime vuosina annetuista raiskaustuomioista (”Raiskaaja voittaa hovissa”), jossa uutta aineistoa verrattiin kuusi vuotta aiemmin tehtyyn vastaavaan selvitykseen.

Kevään suurin kokonaisuus oli Panama-paperit, josta MOT tuotti kolme erillistä tv-ohjelmaa ja mittavan verkkoaineiston. MOT kuuluu kansainväliseen tutkivien journalistien verokostoon (ICIJ), joka sai haltuunsa historian suurimman tietovuodon. Ohjelmat johtivat laajamittaiseen sisäiseen tarkastukseen Nordeassa ja mm. Yleisradion ja verottajan väliseen kiistaan aineistojen luovuttamisesta. Historian suurin tietovuoto - osa 1 tavoitti yli miljoona suomalaista.

MOT:n tv-ohjelmia tehtiin syyskuusta 2015 kesäkuuhun 2016 aikana kaikkiaan 30 kappaletta. Lisäksi samalla maanantai-illan ohjelmapaikalla esitettiin neliosainen Huume-Suomen historia -sarja, jonka tekijöinä oli kaksi MOT:n toimittajaa. Sarjalla oli lähes kolme miljoonaa katsojaa.

Lisäksi esitettiin kaksi englantilaisen BBC:n Panoraman ja yksi Ruotsin tv:n SVT:n dokumenttia. Vuodenvaihteessa ohjelmapaikalla oli kuusiosainen Pimeä historia, jonka kaikki jaksot löytyvät Areenasta.

Yleisö on löytämässä MOT:n myös Areenassa missä Kidu ensin, kuole sitten -ohjelmaa ja Historian suurin tietovuoto – osa 1 -jaksoja on katsottu lähes 60.000 kertaa.

Muokattu 5.9.2016
Kommentointimahdollisuus suljettu asiattoman kommentoinnin vuoksi. MK