Hyppää pääsisältöön

21.6. Teeman Elävä arkisto: Kossua ja kidnappauksia eli Amerikan tähtivieraat yöttömässä yössä

Yhdysvaltalainen näyttelijä Ryan O´Neal vierailulla Suomessa 1970, oikealla puolellaan ohjelmajärjestäjä Tauno "Tappi" Suojanen.
Yhdysvaltalainen näyttelijä Ryan O´Neal vierailulla Suomessa 1970, oikealla puolellaan ohjelmajärjestäjä Tauno "Tappi" Suojanen. Yhdysvaltalainen näyttelijä Ryan O´Neal vierailulla Suomessa 1970, oikealla puolellaan ohjelmajärjestäjä Tauno "Tappi" Suojanen. Kuva: Antero Tenhunen / Yle Ryan O’Neal,Tauno Suojanen

Legendaarinen ohjelmajärjestäjä Tauno "Tappi" Suojanen kidnappasi filmitähti Ryan O´Nealin Suomeen juhannuksena 1970.

Tauno ”Tappi” Suojasen apulaisena häärinyt monitoimimies Benny Hermansson oli kehunut tuntevansa Peyton Place tähden Rodney Harringtonin eli Ryan O´Nealin ja että hän pystyisi tuomaan tähden Suomeen. Vierailu "sovittiin" juhannukseksi ja juhannusviikolla, kun lukuisat keikat ja haastattelut oli lyöty lukkoon, kävi ilmi, ettei Hermanssonin puheilla ollut lainkaan katetta. ”Benny tunnusti, että minkäänlaista ”Rotnia” ei ollutkaan tulossa. Se oli kauhea paikka, Suojanen muistelee”.

Kidnap! Suojanen selitti pöllämystyneelle uhrille

Suojanen otatti hätäpuhelun O'Nealin amerikkalaiselle managerille, joka kertoi suojattinsa olevan paraikaa filmaamassa Espanjassa. Manageri lupasi sopia näyttelijän ja Suojasen tapaamisen Lontooseen, josta he yhdessä lentäisivät Suomeen.

"Tappi" päätti kuitenkin ajan säästämiseksi kaapata näyttelijän mukaansa jo Kööpenhaminasta, jossa tämä vaihtaisi konetta. Hän puhui ympäri Finnairin paikalliset edustajat ja kuljetti heidän avullaan koneesta laskeutuvan uhrin Suomen koneeseen. "Kidnap", Suojanen selitti pöllämystyneelle uhrille.

Yhdysvaltalainen näyttelijä Ryan O´Neal vierailulla Suomessa.
Yhdysvaltalainen näyttelijä Ryan O´Neal vierailulla Suomessa Yhdysvaltalainen näyttelijä Ryan O´Neal vierailulla Suomessa. Kuva: Antero Tenhunen / Yle Ryan O’Neal
Aamuyöllä kuolemanväsynyt O'Neal kuskattiin saunomaan Suojasen mökille.

Suomessa "Rotnia" kiidätettiin vesitasolla ympäri maata juhannusjuhlasta toiseen. Englannin kieltä taitamaton promoottori Suojanen kommunikoi tähden kanssa sellaisin lausein kuin "uno, dos, tres, Rotni" ja "this is ditt rum... Peyton Place rum". O´Neal osoittautui todelliseksi ammattilaiseksi. Hän jaksoi hymyillä ja olla ystävällinen lähes loppuun saakka, mutta murtuminen alkoi olla lähellä, kun aamuyön tunteina kuolemanväsynyt O'Neal kuskattiin vielä saunomaan Suojasen mökille.

Juhannuksena ei edes filmitähdet saa nukkua

O´Nealille osoitettiin oma huone, jossa hän jo pidätteli itkua ja odotti vain nukkumaan pääsyä. Lepo loppui kuitenkin lyhyeen, kun vahvasti humaltunut isäntä pelmahti paikalle ja yritti saada O´Nealin väkisin lauteille. "Ei täällä Suomessa juhannuksena nukuta, Tappi kailotti"
Ryan O'Nealin kerrotaan kysyneen epätoivoissaan, kuka oli tämä hullu mies, joka on vienyt häntä Kööpenhaminasta asti ja kiskoo vielä saunaan.

"Rotnin" vierailu yöttömässä yössä

Yle Teema näyttää kuinka Peyton Place -sarjan tähti Ryan O´Neal kiisi juhannusaattona 1970 helikopterilla ja vesitasolla tanssilavalta toiselle ihmetellen suomalaisten juhannuksen viettoa.

Peyton Place oli 70-luvun Kauniit ja rohkeat

Pikkukaupungin ihmissuhteista kertova amerikkalainen saippuasarja Peyton Place oli 1960- ja 1970-lukujen taitteessa Suomen katsotuin ulkomainen tv-ohjelma. Se saavutti ilmiömäisen suosion, jota voi verrata Dallasin tai Kauniiden ja rohkeiden menestykseen. Aikalaisten kertoman mukaan jopa kunnanvaltuustojen kokouksiakin ajoitettiin Peyton Placen tahtiin.

Seuraava juhannus sujui jo paremmin

Vuotta myöhemmin tv-lännensarja Virginialainen nimihenkilöä näyttelevä tähti James Drury tuotiin Suomeen. Maahantuoja oli tällä kertaa Pauli Lehtinen ja Tauno "Tappi" Suojasen edellisvuodesta poiketen sopimukset oli tehty ajoissa kuntoon.

"Virginialainen" eli näyttelijä James Drury Suomen vierailulla. Haastattelijana toimittaja Matti Karhu.
"Virginialainen" eli näyttelijä James Drury Suomen vierailulla "Virginialainen" eli näyttelijä James Drury Suomen vierailulla. Haastattelijana toimittaja Matti Karhu. Kuva: Antero Tenhunen / Yle James Drury,Virginialainen,1971 (musiikkikappale)

Pienten alkukankeuksien jälkeen vieras teki sovitut keikat ja luki paperista suomenkielisen tervehdyksensä juhannuslavojen kiitollisille yleisöille. Suosittua tähteä kokoontui viidellä eri paikkakunnalla katsomaan yhteensä 27 000 maksanutta katsojaa. Drury oli suosiosta ihmeissään.

Kidnappaustarina kuudessa minuutissa

1990-luvulla tehdyssä radio-haastattelussa "Tappi" Suojanen, kertoo oman versionsa "Rotnin" vierailusta ja vakuuttaa, ettei näyttelijä ole vieläkään saanut ikimuistoisesta Suomen keikasta penniäkään.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa