Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä mm. pelien keinoin. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.
Tässä muutamia vaihtoehtoja ohjelmoinnin harjoittelemiseen.
The Foos - donitsivaras kiinni
Seikkailu. Se on asia, joka saa pienen ihmisen varmasti innostumaan ja keskittymään. Siispä onkin järkevää, että Foosissa opetus on yhdistetty seikkailuun. Siinä jahdataan donitsivarasta ja pelastetaan koiranpentuja avaruudesta. Nuori oppii ohjelmoinnin perusajatuksia ilman sanoja, joten kielellä ei ole niin suurta merkitystä.
Päähenkilöä ohjataan tekemällä käskyjä ja suorittamalla koodisarja. Vähitellen lastenleikki vaikeutuu, kun mukaan tulevat esimerkiksi ohjelmoinnissa käytettävät silmukat. Foos ei pakota käyttämään pitkiä käskyjen sarjoja, joten se ei ole ihan täysin todenmukainen, mutta logiikkaa pitää löytyä.
Jopa 5-vuotiaat voivat ottaa ensi askelia ohjelmoinnissa.
Ilmainen Foos on tarkoitettu kaikenikäisille, mutta jopa 5-vuotiaat voivat ottaa ensi askelia ohjelmoinnissa. Siinä on yli 40 tasoa koettavaa, ja ohjelma on ladattavissa iOS:lle ja Androidille.
Lightbot Jr - robotin pulmat
8-vuotiaille asti suunnattu Lightbot Jr on helpompi versio saman tekijän Lightbot - Programming Puzzles -pelistä. Se alkaa helpommin ja sisältää yksinkertaisempia pulmia. Robotin on päästävä tiettyihin ruutuihin ja saatava lamppu niissä palamaan. Näitä voi ratkoa joko poika- tai tyttörobottina, joten samaistumisen kohteita on kummallekin sukupuolelle.
Lightbot tuo eteen ohjelmoinnin perusasioita, kuten ketjuttamisen, silmukat, aliohjelmat ja testauksen. Yksittäisten käskyjen sijaan Lightbot vaatii kokonaisen ohjelman kokoamisen. Se onkin vaativampi kuin vaikkapa Foos.
Lightbot osaa seurata useammankin kuin yhden pelaajan kehittymistä.
Lightbotissa on mukavasti otettu huomioon se, että perheessä voi olla useampikin pieni ohjelmoija. Tallennuspisteitä on useita ja se osaa seurata useammankin kuin yhden pelaajan kehittymistä. Positiivista on myös se, ettei Lightbotissa ole sovelluksen sisäisiä ostoja, kaiken saa kertaostolla.
Lightbot Jr sisältää 42 tasoa, maksaa 2,99 euroa ja on ladattavissa iOS:lle ja Androidille. Se osaa myös suomen kielen.
Tynker - astronautille apua
Tynker visualisoi käytettäviä komentoja ja auttaa näin omaksumaan ohjelmoinnin logiikan. Vahvasta visuaalisuudesta huolimatta käytettävä kieli on englanti, joten pienimmät joutuvat turvautumaan aikuisen käännösapuun. Mutta jos kumpikaan ei ole perillä ohjelmoinnin saloista, niin tästähän saattaa löytyä yhteinen harrastus.
Siinä missä muissa ohjelmissa otetaan donitsivarasta kiinni tai ohjataan robottia, Tynkerissä annetaan muun muassa astronautille käskyjä. Olennaista on tietenkin hahmottaa, mikä on lopullinen tavoite ja miten siihen päästään.
Esitellyistä ohjelmista Tynker on selkeästi lähimpänä oikeaa ohjelmointia.
Alakouluikäisille suunnattu Tynker on hyvä siinä mielessä, että valmiita ohjelmien pohjia on tarjolla runsaasti ja esimerkeissä mainitaan vaikeusaste. Tynker sopii myös edistyneemmille, jotka voivat ottaa oppia esimerkiksi fysiikkamoottorin toiminnasta. Kaikkiaan tarjolla on yli 100 askel askeleelta etenevää opetuspakettia. Tynker onkin esitellyistä ohjelmista selkeästi lähimpänä oikeaa ohjelmointia, muut ovat hyvin pelillisiä.
Tynkerin mukaan sitä käyttää maailmalla jo yli 30 miljoonaa lasta ja viisikymmentä tuhatta koulua. Kotimainen Elisa on parin vuoden ajan ollut mukana nuorten ohjelmointikoulutuksessa ja Tynkeria käytetään sen digikouluissa. Elisan sivuilta löytyykin näppärä kymmenosainen video-opas Tynkerin käyttämiseen.
Tynkerin voi ladata ilmaiseksi iOS:lle ja Androidille. Lisäominaisuuksia voi ostaa sovelluksen sisältä. Jollei omista tablet-laitetta, voi Tynkerin sivuilla ohjelmoida tietokoneella.
ScratchJr - hahmot puhumaan
Scratch Jr on Androidille ja iOS:lle julkaistu yksinkertaistettu versio maineikkaasta Scratch-ohjelmointiympäristöstä. Se on suunnattu 5-7-vuotiaille, mutta sopii myös vanhemmille aloittelua ajatellen. Tässäkin hyödynnetään kuvakkeilla toteutettuja komentoja sanallisten sijaan.
Hahmot saa liikkumaan, hyppimään, tanssimaan ja laulamaankin. Hahmot ovat nuorten mieleen ja niitä pääsee piirtämään itsekin. Erityistä herkkua on se, että hahmot saa puhumaan tallentamalla omat äänet tabletin mikrofonilla ja voipa ohjelmiin lisätä omia kuviakin.
Ohjelmoinnin ohessa saattaa mieleen tarttua myös laskennan taitoja.
ScratchJr:ään on ympätty myös matematiikkaa, joten ohjelmoinnin ohessa saattaa mieleen tarttua myös laskennan taitoja.
Jos ilmainen ScratchJr herättää nuorten kiinnostuksen, voi halutessaan siirtyä kokeilemaan emopalvelua Scratchia, joka on suunnattu 8-vuotiaista ylöspäin. Se toimii sitten tietokoneella.
Swift Playgrounds - tulevaisuuden mobiilikoodaajille

Lasten ja nuorten ohjelmointitaito on tulevaisuudessa iso asia. Tämän vahvisti myös teknologiajätti Apple, joka esitteli äskettäin uuden sovelluksen Swift Playgroundsin, jonka se toivoo opettavan lapsille ja nuorille yhtiön Swift-ohjelmointikieltä. Swiftillä voidaan tehdä ohjelmia Applen laitteille eli iPhonelle, iPadille, Apple Watchille ja Apple TV:lle. Ohjelmia voi jakaa kavereille sähköpostilla, Viestit-sovelluksella tai verkossa julkaisemalla.
Ohjelmassa liikutellaan hahmoja graafisen maailman läpi ja ratkotaan ongelmia koodinpalasia yhdistämällä, kokeilemalla ja lopulta oppimalla. Swift Playgrounds julkaistaan myöhemmin iPadille ja sen voi ladata ilmaiseksi.