Hyppää pääsisältöön

Kulttuuria Yle Teemalla: Savonlinnan Ooopperajuhlat ja Eduskunta III

Eduskunta III -näytelmä Yle Teemalla.
Eduskunta III: Noora Dadu. Eduskunta III -näytelmä Yle Teemalla. Kuva: Ilkka Saastamoinen eduskunta iii

Yle Teema tarjoaa kotimaisia kulttuurielämyksiä myös kesällä. Savonlinnan Oopperajuhlilta esitetään suorana lähetyksenä 28.7. klo 18.55 Janácek: Kuolleesta talosta. Kehuttu Ryhmäteatterin Eduskunta III – Satiiri yhden totuuden maasta puolestaan nähdään televisiotaltiointina 6.8. klo 20.

Janácek: Kuolleesta talosta 28.7. klo 18.55 - yhteistyössä NHK:n kanssa

Janacek: Kuolleesta talosta Yle Teemalla.
Kuolleesta talosta suorana lähetyksenä Yle Teemalla 28.7. klo 18.55. Janacek: Kuolleesta talosta Yle Teemalla. Kuva: Savonlinnan Oopperajuhlat/Yle Kuvapalvelu. janacek: kuolleesta talosta

Leos Janácekin syvällinen myöhäisteos Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omiin vankileirikokemuksiin pohjautuvaan romaaniin. Väkevän miehinen tarina nostaa esille useita kertojia omine elämänkohtaloineen. Esityskieli on tsekki, suomenkielinen tekstitys. Rooleissa mm. Ville Rusanen, Mika Pohjonen, Claudio Otelli ja Nicholas Söderlund.

Janácekin monipuolisen, värikkään ja haastavankin sävelkielen tulkkina Savonlinnan Oopperajuhlien orkesteri on vertaansa vailla.

Japanin kansallinen yleisradioyhtiö NHK, yksi maailman suurimmista yleisradioyhtiöistä, taltioi esityksen yhteistyössä Yleisradion kanssa.

”Ylen tekemä tuotanto tullaan näkemään Japanissa näillä näkymin syksyllä. NHK tekee maailmanlaajuista yhteistyötä kumppanien kanssa, ja iloksemme he valitsivat nyt Ylen ja Savonlinnan. Savonlinnan miljöö on mukavan eksoottinen japanilaisille ja Janácek on tunnelmaltaan heille sopiva, ei liian kepeä, tv-lähetyksen tuottaja Tiina Laitinen valottaa yhteistyötä.

Kuolleesta talosta -oopperan tv-ohjauksesta vastaa Hannu Kamppila.

Kantapyötä 27.7. klo 19

Keskiviikkoiltana 27. heinäkuuta Kantapöytä katetaan savonlinnalaisen kesäravintolan terassille. Luvassa on silloin kuplivaa keskustelua ja suloisia säveliä harmonikan säestyksellä. Toimittajat Helena Hannikainen, Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja tarjoavat lörtsyjä mm. Savonlinnan Oopperajuhlien johtajalle Jorma Silvastille. Vieraslista on pitkä ja ulottuu oopperatähdistä aitoihin savonlinnalaisiin.

Suora radiolähetys Yle Radio 1 & suora tv-lähetys Yle Teema & suora verkkolähetys yle.fi/klassinen ke 27.7. klo 19.

Eduskunta III - Satiiri yhden totuuden maasta 6.8. klo 20.15

Eduskunta III -näytelmä Yle Teemalla.
Edskunta III -näytelmä Yle Teemalla 6.8.2016 klo 20.15. Eduskunta III -näytelmä Yle Teemalla. Kuva: Ilkka Saastamoinen eduskunta iii

Kuuluisan dokuteatteritrilogian päätösosa tarjotaan Yle Teeman katsojille. Susanna Kuparisen politiikkakollektiivi paljastaa, miten konsensus syntyy Juha Sipilän johtamassa Suomessa suljettujen ovien takana. Suomessa konfliktit nähdään arvokkuuden puutteena. Tästä johtuen massiiviset hyvinvointiyhteiskunnan halvaannuttavat leikkaukset astuvat voimaan yksimielisyyden ja yhteisymmärryksen vallitessa. Samalla leikataan politiikka yritystoimintaa haittaavana rönsynä. Hallitus katsoo, että ilman leikkauksia Suomi on Kreikan tiellä. "Seriffi haluttiin ja seriffi saatiin. Sattui vaan käymään niin, että sankari käänsi colt peacemakerinsä piipun juuri niitä kohti, joita hän oli luvannut suojella: pikkulapsiin, koululaisiin, naisiin ja vanhuksiin."

Rooleissa nähdään mm. Noora Dadu, Jari Hanska, Mitro Härkönen, Santtu Karvonen, Martina Myllylä, Matti Onnismaa, Piia Peltola, Pihla Penttinen, Robin Svartström. TV-version esityksestä ohjaa Atro Lahtela.

Etkot ja jatkot

Kokonaisuuden kruunaa ohjelman etkot ja jatkot (á 15 min), jotka toimittavat Ryhmäteatterin ensemble, sekä Susanna Kuparinen ja Jari Hanska. Tervetulosanat ennen esitystä: Ryhmäteatterin trilogian teemoihin sekä dokuteatterin lajityyppiin. Jälkisanat esityksen jälkeen: Susanna Kuparinen ja Jari Hanska korkkaavat teemat vielä ajankohtaisella dialogillaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua