Hyppää pääsisältöön

Miten sinä opit parhaiten? Opiskelutekniikoista tehoa opiskeluun

Oppikirjoja pulpetilla (Abitreenien kesäkamppiskuva)
Oppikirjoja pulpetilla (Abitreenien kesäkamppiskuva) Kuva: Heli Sorjonen abitreenit

Haasta itsesi tutkimaan oppimistasi kokeilemalla erilaisia opiskelutekniikoita. Sopivimpien opiskelutapojen tunnistamisesta tulee entistä tärkeämpää, kun opiskeltavien sisältöjen määrä kasvaa opintojen edetessä. Näillä vinkeillä pääset alkuun!

– Oman oppimistyylin löytäminen helpottaa oppimista. Se tekee siitä stressitöntä ja miellyttävää sekä vaikuttaa usein positiivisesti myös oppimistuloksiin, sanoo kasvatustieteen tohtori Kirsi-Marja Saurén Jyväskylän yliopistosta.

Omaa oppimistaan voi tutkia kokeilemalla erilaisia opiskelutekniikoita. Tilanteesta ja opiskeltavasta asiasta riippuen eri opiskelutavat tuottavat tulosta. Kannattaa siis kokeilla rohkeasti erilaisia tekniikoita.

– Itsensä tunteminen oppijana on tärkeää myös opiskelumotivaation ja itsetuntemuksen takia, lisää Saurén.

Haasta itsesi tänä kesänä tarkkailemaan oppimistasi ja kokeile erilaisia tapoja opiskella!

Piirrä, maalaa, taiteile

Näköaistin tukiessa oppimista asiat jäävät kuin kuvina mieleen. Silloin lukeminen voi olla tehokkaampi tapa oppia kuin kuunteleminen.

Kokeile: Muistiinpanoja tehdessä piirrä kuvia, kaavioita, käytä värejä ja tee alleviivauksia.

Voit testata myös muistilappujen kiinnittämistä ympäri kotia. Mieleen painamista voi auttaa kun yhdistää asiat tiettyyn paikkaan.

Puhu ja keskustele, vaikka yksiksesi.

Tutki kuuloaistia oppimisessa. Kiinnitä huomiota ympärillä oleviin ääniin ja keskusteluihin. Pienryhmäkeskustelut ja luennot ovat tällöin hyviä oppimistilanteita.

Kokeile: Keskustele opiskeltavista asioista muiden kanssa. Voitte myös opiskelukavereiden kanssa kokeilla opettaa toinen toisianne. Jos se ei ole mahdollista, mikä estää puhumasta yksiksesi.

Ääneen lukeminen voi myös tukea oppimista. Kokeile nauhoittaa lukemasi, jonka jälkeen heitä kuulokkeet korville ja lähde lenkkipolulle kertaamaan.

Keskity keinuessa

Liike ja kokemukset voivat olla tärkeitä oppimista edistäviä tekijöitä. Pieni liike voi auttaa keskittymään tai kokonaisvaltainen kokemus oppimistilanteesta auttaa mieleen palauttamista.

Kokeile: Jos pöydän ääressä paikoillaan opiskelu ei onnistu, älä pakota itseäsi siihen.

Kokeile keinussa lukemista. Voit testata myös hidasta kävelyä kotipihallasi, opiskelupaikan vaihtamista tai sormella seuraamista lukiessasi.

Artikkelit