Hyppää pääsisältöön

Docventures 4: Muuta näkökulmiasi, ennen kuin ne muuttavat sinut!

Docventuresin 4. kauden elokuvat.
Docventuresin 4. kauden elokuvat. docventures

Docventures palaa pinsetteineen, salvoineen, miniatyyrisine miehittämättömine kirurgi-nanobotteineen – valmiina ja halukkaana pelastamaan kollektiivisen ahterinne pelon ja pakokauhun sirpalehaavoilta sekä epäluulon ja ignoranssin näivettävältä vaikutukselta. On aika jättää taakse pelko ja kauhu. On aika tarttua västiin ja kouraimeen, josta kasvava terä on karaistu kirkkaimmassa ahjossa. On aika iskeä sivistyksen liekki pimeyden sydämeen.

Mikään propaganda ei lopulta voi voittaa totuutta.

Yhteiskunnallisen keskustelumme täyttää yhä enenevissä määrin pelko ja poteroihin asettautuminen. Suomen ja koko Euroopan ilmapiiri on muuttunut viimeisen vuoden aikana hämmentävällä tavalla.

Kuunnelkaa keskusteluja kaduilla ja kapakoissa, toreilla ja takseissa – emme ole vuosiin olleet yhtä eripuraisia, epätietoisia ja ennen kaikkea peloissamme.

Näinä hämmennyksen aikoina yritämme saada kuumeisesti vastauksia vaikeisiin kysymyksiin. Internetin keskustelupalstoilta on helppo löytää samanmielisten joukko ja juuri itseä miellyttävä totuus. Tiedon keräämistä ja siitä sikiävää keskustelua leimaa yhä enenevissä määrin mutu. Tuntuu siltä kuin journalismi ja lähdekritiikki olisi menetetty lopullisesti tietoverkon käymättömiin korpimaihin.

Internetin aikakautena jokainen on asiantuntija tai tiedemies muutaman artikkelin muotoon popularisoidun tutkimustuloksen luettuaan. Joskus tuntuu, kuin informaatio olisi syrjäyttänyt tiedon, vastahanka viisauden ja luulo oppimisen.

Emme ole vuosiin olleet yhtä eripuraisia, epätietoisia ja ennen kaikkea peloissamme.

Mutta älkäämme antautuko massahysteriaan ja manipulaatioon! Mikään propaganda ei lopulta voi voittaa totuutta. Docventuresin vetovoima on osoittanut, että hyvin tehty dokumenttielokuva on tiedon metsästäjälle voittamaton väline ajassa, jossa kaikki maailman tieto löytyy taskuun mahtuvasta älylaitteesta.

Mutta dokumenttielokuvan parantava vaikutus perustuu paradoksaalisesti myös taidemuodon subjektiivisuuteen – se tarjoaa uuden, laatikon ulkopuolisen näkökulman, näkemyksen – parhaimmillaan näyn. Kelaaminen ei kuulu vain yhteen laatikkoon – silloin boksista tulee arkku. Ja juuri tämä on se rohto, jota me tarvitsemme tässä ajassa: kykyä nähdä toisen silmin. Ei ole yhtä totuutta ja siksi meidän onkin aika ajoin asetettava myös omat totuutemme uudestaan arvioitaviksi.

Valon miekka tanakassa seisokissa Docventures jatkaa sissisotaa apatiaa vastaan masinoimalla lisää konkreettisia tekoja aikaisemmin agitoimiensa aktivismien jatkoksi.

Kasvakoon kyseenalaistava ja näkökulmikas yhteisömme entisestään, tateiksi yhteiskunnan golfkentälle, finniksi yleisen keskustelun haistinvarteen, vaihtoehdoksi niin kuupan kuin lavetin lamauttavalle markkinapalloviihteelle.

Ja lopuksi tärkein: Docventuresin neljäs kausi ei olisi tosiasia ilman teitä, hyvä tiedon valoa kantava armeijakuntamme. Kiitos teille!

Syksyn 2016 elokuvat ovat:

7.9. WORLD ORDER

Ranskan ja Venäjän presidentit Jacques Chirac ja Vladimir Putin sekä Saksan liittokansleri Gerhard Schröder
Ranskan ja Venäjän presidentit Jacques Chirac ja Vladimir Putin sekä Saksan liittokansleri Gerhard Schröder Kuva: Rossija 1 chirac

Docventuresin neljäs kausi veivataan käyntiin venäläisvalmisteisella dokumenttielokuvalla World Order. Suorassa keskusteluosuudessa Riku Rantala ja Tuomas Milonoff vieraineen pohtivat infosodankäyntiä.

14.9. NAKED

Viikon elokuvana pornodokkari Naked. Bunkkerin budoaarissa Rikun ja Tunnan kanssa asiantuntijavieraat, joiden kanssa puidaan mäntäpätkien moraalia ja modaliteettia.

21.9. CARTEL LAND

Illan dokumenttina nähdään huumekauppaa ja huumeiden vastaista sotaa luotaava Cartel Land, jonka jälkeen Riku ja Tunna keskustelevat aiheesta studiovieraiden kanssa.

28.9. AN HONEST LIAR

Docventuresin viikon dokumenttina nähdään silmänkääntävä An Honest Liar. Suorassa keskusteluosiossa studiovieraat haastavat Rikun ja Tunnan aiheesta herkkäuskoisuus ja kusetus.

5.10. MERCHANTS OF DOUBT

Mitä on suhmurointi? Docventures pohtii tieteen nimissä tapahtuvan faktojen feikkaamisen ongelmaa yhdessä studiovieraiden kanssa. Viikon dokumenttina nähdään Merchants of Doubt.

12.10. NEW RUN

Docventuresin illan elokuvana nähdään kotimainen New Run, jonka jälkeen Riku ja Tunna keskustelevat studiovieraiden kanssa toivosta ja tahdonvoimasta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures