Hyppää pääsisältöön

Kesärannan linnut: Kalatiira

Kalatiira
Fisktärna

31–39 cm, 100–150 g.

Kalatiira muistuttaa suuresti yhtä solakkaa ja kapeasiipistä lapintiiraa. Erona on kalatiiran musta nokankärki (lapintiiran nokka kokonaan punainen) ja lyhyemmät pyrstöjouhet, jotka yltävät seisovalla linnulla yhtä pitkälle kuin pyrstö (lapintiiralla pyrstöä pitemmälle). Äänet ovat samanlaisia kuin lapintiiralla: lyhyt ”kitt, kitt-kitt”, kiihtyvä ”kiirri-kiirri…” ja äreä ”tiirr-rää”.

Kalatiira pesii puuttomilla kallio- ja somerikkoluodoilla merensaaristossa ja suurilla järvillä. Se käy saalistamassa pikkukaloja matalilla rantavesillä, matalikoilla ja reheväkasvuisilla pikkujärvillä ja meren- ja järvenlahdilla. Kalatiirat pesivät yleensä yhdyskuntina, merellä myös yhdessä lapintiirojen kanssa.

Kalatiira pesii yleisenä koko Suomessa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Kalatiirat muuttavat heinä–syyskuussa Afrikan eteläisimmille rannikkoseuduille ja palaavat huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.