Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Lohjan kohteet

Lohjan seudun luonto on Suomessa ainutlaatuisen rikas. Jalot lehtipuut, pähkinäpensaat ja lehtokasvit viihtyvät alueen kalkkikallioilla. Pääkaupunkiseudulta perille on vain noin tunnin matka, ja nähtävää eri puolilla Lohjaa riittää viikkokausiksi.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Karkalin luonnonpuisto

Lohjanjärveen työntyvän Karkalinniemen kärjessä sijaitseva Karkalin luonnonpuisto on eteläisen Suomen hienoimpia lehtoalueita. Kalkkipitoinen maa ja läheinen järvi saavat harvinaiset lehtokasvit viihtymään. Paikkaan ihastui jo yli sata vuotta sitten arkkipiispa Johansson. Hänen aikansa jälkiä voi alueelta löytää edelleen.

Torholan luola

Torholan luola on Suomen suurin karstiluola, jollainen syntyy, kun kalkkikivi liukenee happaman veden vaikutuksesta pois. Luola on kaikkiaan 31 metriä pitkä ja laskeutuu 9 metrin syvyyteen. Alkuosa on helposti saavutettavissa, mutta viimeiseen kammioon, Torholan kellariin päästäkseen joutuu ahtautumaan ja ryömimään ahtaista koloista.

Karstun linnavuori sijaitsee Karkalinniemen tyvessä. Alueella arvellaan olleen yksi Suomen sadoista muinaislinnoista. Huipulta aukeavat komeat näköalat länteen Lohjanjärvelle. Paikalla on myös vielä linnavuoren varustuksia vanhempi jäänne, himmeä kalliomaalaus.

Paavolan tammi

Paavolan tammi ei olekaan ihan mikä tahansa puu. Se on vanha ja valtava. Tammen oksat kurottavat kymmenen metrin päähän paksusta, suorasta ja korkeasta rungosta. Tämä uskomaton tammi ihastutti jo I.K. Inhaa 1920-luvulla, ja vuosisadassa se on ehtinyt kasvaa vielä komeampaan mittaan. Ei ihme, että tätä Lohjansaaressa kasvavaa Paavolan tammea on tituleerattu Suomen kauneimmaksi puuksi.

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.