Hyppää pääsisältöön

Paleface kutsuu itseään suursuvakiksi: “Taiteen on tarkoitus herättää reaktioita”

Paleface julkaisi perjantaina 17. kesäkuuta Emme suostu pelkäämään -musavideon, joka on herättänyt paljon kommentointia somessa puolesta ja vastaan. Videolla naureskellaan Soldiers of Odin -katupartioliikkeelle.

Paleface

YleX Aamussa vieraillut Paleface kutsuu itseään suursuvakiksi. Räppäri haluaa ottaa taiteellaan kantaa ja herätellä päättäjiä. Artisti ymmärtää sen, että samalla hän laittaa itsensä alttiiksi monenlaiselle palautteelle.

- Tosi paljon tulee postia. Toiset digaa, toiset ei. Taiteen on tarkoitus herättää reaktioita. Luen kaikki mulle suoraan lähetetyt viestit Facebookissa ja mailissa, mutta en mehustele kauheasti Youtube-kommentteja, räppäri sanoo.

Palefacen vuonna 2010 julkaistu Helsinki–Shangri-La -albumi on räppärin uran merkkiteos. Kantaaottava albumi on myynyt platinaa ja palkittu moneen otteeseen.  Paleface kuitenkin tekee kappaleita laajasti erilaisista aiheista niin soolourallaan kuin esimerkiksi Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -yhtyeessä. Kaikkein eniten kommentointia herättävät hänen poliittiset laulunsa.

- Valtaosin tulee positiivista palautetta. Elämme monikulttuurisessa maailmassa, vaikka haluaisimme ajatella jotain muuta. Se on todellisuus.

”Vaikeneminen on pahempaa tässä ajassa”

Palefacea on kritisoitu somessa muun muassa siitä, että hän antaa Soldiers of Odinille liikaa huomiota uutuusvideonsa ja kappaleensa myötä. Artisti näkee asian toisin.

- Olen runoilija, joka tarkkailee yhteiskuntaa ja kirjoittaa tärkeistä aiheista. Olen kiitollinen siitä, että mun kappaleet saavat huomiota. Vaikeneminen on pahempaa tässä ajassa. Siitä syntyy tabu. Musta on tärkeää, että kaikista asioista voidaan puhua.

Räppäri kritisoi oikeistohallitusta ja toivoo suorempaa puhetta poliitikoilta. Paleface kertoo, että _Emme suostu pelkäämään -_kappaleen kertosäe tarkoittaa sitä, että valtaapitävät ovat antaneet hiljaisen hyväksyntänsä sille, että suomalaiset pelkäävät.

- Käsittääkseni pääministeri Sipilä on sanonut polttopulloiskuista jotakin sellaista, että se on ihan ok, että suomalaiset ovat peloissaan. Se ei ole kyllä mun mielestä valtiomiesmäistä, että tällaisia asioita puolustellaan millään tavalla.

Mitä Paleface sitten toivoo päättäjiltä?

- Onhan se nyt ilmiselvää, että jokainen suomalainen varmaan toivoo, että meidän ajassa valtiomiehet sanoituisivat irti väkivaltaisesta nationalismista.

Kuuntele YleX Aamun haastattelu alta.

Lue myös:

Palefacen uutuusvideo naureskelee Soldiers of Odinille – mukana Paavo Arhinmäki, Madventures ja Solonen