Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat: Kirjoittamisen kauhu ja onni

Sadie Jones ja Juha Itkonen keskustelevat Helsinki Lit -tapahtumassa
Sadie Jones ja Juha Itkonen keskustelevat Helsinki Lit -tapahtumassa Kuva: Yle helsinki lit,Sadie Jones

Kun Juha Itkonen kysyy Sadie Jonesilta, elikö hänen kirjailija-isänsä onnellisen elämän ammatissaan, Jones vastaa: "Onko onnellisia kirjailijoita olemassa? Isäni sanoi kerran, että hän on ollut onneton koko pitkän onnellisen elämänsä ajan."

Juha Itkonen halusi haastatella Sadie Jonesia kirjoittamisen ihanuudesta, mutta keskusteluun sekoittui myös tummempia sävyjä. Keskustelussa käy ilmi, että eri vuosikymmenellä syntyneiden ja eri kulttuureissa eläneiden Itkosen ja Jonesin urapoluissa on paljon yhteistä. Kumpikin kirjoitti jo aikaisemmassa ammatissaan, Itkonen toimittajana ja Jones käsikirjoittajana. Molemmat kirjoittivat ensimmäisen romaaninsa salassa. Epävarmuus on pysyvä seuralainen kirjailijan yksinäisessä ammatissa.

En ole koskaan tyytyväinen siihen, mitä olen kirjoittanut. Sitä kuvittelee mielessään katedraalin, ja heti kun alkaa kirjoittamaan, se onkin puutarhavaja. Sitten täytyy vain kirjoittaa paras mahdollinen vaja.― Sadie Jones

Itkonen pystyy eläytymään täysin tähän Jonesin vertaukseen. He jakavat monia kokemuksia romaanin kirjoittamisen vaikeudesta ja toisaalta täydellisestä onnentunteesta, jota sitä tehdessään voi tuntea. Ideamaailman täydellisyys karisee, kun se muuttuu kirjoitetuiksi sanoiksi. Perhe-elämän ja kirjoittamisen yhdistäminen on vaikeaa, riittämättömyyden tunne ravistelee ja kirjan maailma saattaa tuntua todellisemmalta kuin oma elämä. Mutta kun kirjoittaminen sujuu, epävarmuus katoaa. On vain täydellinen yhteys itse luotuun maailmaan.

Kirjailijat Sadie Jones ja Juha Itkonen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla
Kirjailijat Sadie Jones ja Juha Itkonen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla Kuva: Yle / Raili Tuikka Sadie Jones,Juha Itkonen,Helsinki Lit

Sadie Jones (s. 1967) kasvoi Lontoon Chelseassa näyttelijä-äitinsä ja runoilija-käsikirjoittajaisänsä kanssa. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli 15 vuoden ajan tv-käsikirjoittajana. Ehkä rakkaus oli totta on hänen neljäs romaaninsa.

Kirjailija Sadie Jones
Kirjailija Sadie Jones Kuva: Yle / Raili Tuikka Sadie Jones,Helsinki Lit,kirjailijat

Suomennetut teokset:
Ehkä rakkaus oli totta , 2015, suom. Marianna Kurtto
(Fallout , 2014)
Kotiinpaluu , 2016, suom. Marianna Kurtto
(The outcast , 2008)

Juha Itkonen (s. 1975 Hämeenlinnassa) asuu Helsingissä, Arabianrannassa vaimonsa Maija Itkosen ja kahden lapsensa kanssa. Maija Itkonen (s. 1977) työskentelee muusikkona, teollisena muotoilijana ja startup-yrittäjänä.

Kirjailija Juha Itkonen
Kirjailija Juha Itkonen Kuva: Yle / Raili Tuikka Juha Itkonen,Helsinki Lit,kirjailijat

Itkosen esikoisromaani Myöhempien aikojen pyhiä (2003) oli Finlandia-palkintoehdokkaana ja sai Kalevi Jäntin palkinnon. Romaanista Anna minun rakastaa enemmän Itkonen sai Valtion kirjallisuuspalkinnon.

Itkosen kolmas romaani Kohti on kertomus hajonneesta perheestä ja kahdesta sukupolvesta, jotka koettavat löytää tien toistensa luo. Romaani oli vuoden 2007 Finlandia-ehdokkaita. Itkonen sai romaanista Nuori Aleksis -palkinnon 2008.

Juha ja Maija Itkonen julkaisivat syksyllä 2007 yhdessä lastenkirjan Topsi ja tohtori Koirasson. Se oli Juhan ensimmäinen lastenkirja ja Maijan ensimmäinen kuvitustyö.

Koko tuotanto:
Myöhempien aikojen pyhiä, romaani, 2003 Tammi
Anna minun rakastaa enemmän, romaani, 2005 Teos
Kohti, romaani, 2007 Otava
Topsi ja tohtori Koirassson, yhdessä Maija Itkosen kanssa, lastenkirja, 2007 Otava
Huolimattomia unelmia, kertomuksia, 2008 Otava
Seitsemäntoista, romaani, 2010 Otava
Hetken hohtava valo, romaani, 2012 Otava
Ajo, romaani, 2014 Otava
Palatkaa perhoset, 2016 Otava

Valitut sanat: Sadie Jones ja täydellinen vaja esitetään Teema-kanavalla la 2.7. klo 19:30 ja löytyy sen jälkeen Yle Areenasta.

Sadien Jonesin Kotiinpaluu-romaaniin perustuva kaksiosainen minisarja Kotiinpaluu esitetään Teema-kanavalla la 2.7. ja la 9.7. klo 20:00. Sarja sijoittuu 50-luvun Englantiin.

Lue lisää:

Kotiinpaluu

Sadie Jonesin oman romaaninsa pohjalta kirjoittama minisarja on draama nuoren pojan yksinäisyydestä ja sen hurjista seurauksista sisäänpäin kääntyneessä kyläyhteisössä.
lauantai 2.7. ja 9.7. klo 20.00

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri