Hyppää pääsisältöön

Auringonlaskun katu

Gloria Swanson elokuvassa Auringonlaskun katu
Gloria Swanson on Norma Desmond Gloria Swanson elokuvassa Auringonlaskun katu Auringonlaskun katu,teeman elokuvat

Elokuvahistorian suuria klassikkoja unohdetusta filmitähdestä ja hänen suosioonsa luikertelevasta käsikirjoittajasta.

Hollywoodin tähtikultti ja loiste alkoi 1950-luvulle tultaessa himmentyä samalla kun perinteisten suurten studioiden valta heikkeni. Tämä heijastui myös elokuviin itseensä, ja 1950-luvulla esimerkiksi Vincente Minnellin Särkyneiden sydänten kaupunki, Joseph Mankiewiczin Paljasjalkakreivitär, George Cukorin Tähti on syntynyt ja Robert Aldrichin Filmin kulissien takana maalasivat purevia kuvia Hollywoodin maailmasta.

Jopa näitä mestariteoksia onnistuneempi oli kuitenkin niitä kaikkia edeltänyt, Hollywoodin suuren kyynikon Billy Wilderin ehkä kuuluisin elokuva Auringonlaskun katu (Sunset Boulevard, 1950). Tälle elokuvalle mitä tyypillisintä on, että kun sen kertoja, epäonnistunut ja tuntematon käsikirjoittaja Joe Gillis, alkaa kertoo tarinaansa, hän kelluu jo ruumiina uima-altaassa.

Gillis on velkojia paetessaan sattumalta kohdannut mykän filmin suuren tähden Norma Desmondin, jonka ura on tuhoutunut äänielokuvan tuloon. Norman mielestä hän on kuitenkin yhä suuri, vain elokuvat ovat kutistuneet. Niinpä hän suunnittelee loisteliasta comebackia ja palkkaa Joen avukseen ja rakastajakseen. Joe hyppää mukaan, sillä vaikka hän ei itse usko Norman kuvitelmiin, näkee hän hyvän sauman hyötyä.

Wilder on toteuttanut Auringonlaskun kadun 40-luvun mustan elokuvan eli film noirin tyylillä. Elokuvan synkissä sävyissä ja Norman rappeutuneen kartanon makaabereissa yksityiskohdissa on jopa kauhuelokuvan vaikutusta. Wilderin ja I.A.L. Diamondin naseva sanailu kuitenkin keventää sopivasti elokuvan traagisuutta peittämättä sen jopa kauhistuttavaa ironisuutta ja irvokkuutta.

Hienosti Wilder lisää elokuvan todellisuudentuntua sekoittamalla jatkuvasti totta ja sepitettä esimerkiksi näyttelijävalinnoissaan. Normaa esittävä Gloria Swanson oli mykän elokuvan suurimpia tähtiä, ja myös Norman entistä aviomiestä ja ohjaajaa esittävä Erich von Stroheimin rooli vertautuu hänen omaan Hollywood-uraansa (elokuvassa katsottava vanha Norman elokuva on todellisuudessa von Stroheimin vuonna 1929 ohjaama Swanson-filmi Queen Kelly). Lisäksi mm. Swansonin entinen hoviohjaaja Cecil B. DeMille, koomikko Buster Keaton, tuottaja H.B. Warner ja juorukuningatar Hedda Hopper esittävät elokuvassa itseään.

Teksti: Vesa Nykänen

  • Auringonlaskun katu (Sunset Boulevard), USA 1950. O: Billy Wilder. N: Gloria Swanson, William Holden, Erich von Stroheim.
Kommentit

Yle Teema