Hyppää pääsisältöön

Kun laastari ei riitä, toimi näin!

laastari
laastari Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä ensiapu

Onnistuitko astumaan ruosteiseen naulaan? Vai saitko ongenkoukun uppoamaan säärilihaan? Kesällä sattuu ja tapahtuu – niin lapsille kuin aikuisillekin! Millaisia haavanhoitotarpeita kodin ja mökin lääkekaapista tulisi löytyä? Entä milloin paikkaushommat kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi? Päivystävä sairaanhoitaja Mira Pohjasenaho Oulun yliopistollisesta sairaalasta vastaa, kuinka tavallisimpien haavereiden kanssa kannattaa toimia.

Mistä tietää, että paikkaaminen kannattaa jättää ammattilaiselle?

Paikkaaminen tulee tehdä päivystyksessä tai omalla terveysasemalla, jos haava vuotaa runsaasti. Ambulanssikyydin voi soittaa, jos haavan verenvuoto on runsasta ja se ei lakkaa painamisella.

Soita ambulanssi aina, mikäli haava on esimerkiksi puukolla syntynyt pistohaava, tai jos se sijaitsee kaulan, rintakehän tai vatsan alueella. Mikäli vierasesine, esimerkiksi puukko, on edelleen haavassa, sitä ei saa itse poistaa.

Pienet haavat kuten sormen tai varpaan haavat ovat yleensä vaarattomia, ja kyyditys voi tapahtua taksilla tai omalla autolla. Pään haavat vuotavat yleensä aina runsaasti alussa, mutta vuoto tyrehtyy painamisella.

ensiapuohje
ensiapuohje Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä ensiapu,ensiaputarvikkeet

Milloin tilannetta voi seurata kotona?

Haavaa voi seurata kotona, jos se näyttää pinnalliselta ja ei vuoda. Täytyy kuitenkin muistaa, että haavan ompelu tai liimaus pitää tehdä kuuden tunnin kuluessa tapahtuneesta. Ihan viime tinkaan ei kannata hoitoarviota jättää.

Mikäli haava vuotaa runsaasti, haavan päälle on hyvä tehdä pieni painesidos esimerkiksi laittamalla taitoksia tai kokonainen sidosrulla haavan päälle ja painaa haavaa.

Miten haava paikataan kotona?

Kotona haava kannattaa huuhtoa runsaalla vedellä ja laittaa puhdas sidos. Ja jos kotoa löytyy perhosteppiä, niin sillä voi vetää haavanreunoja yhteen. Mikäli haava on nivelen kohdalla tai sattunut likaisissa olosuhteissa, kannattaa se käydä näyttämässä terveysasemalla tai päivystyksessä.

Lääkekaapista tulisi löytyä sidoksia, steriilejä taitoksia, laastaria, ihoteippiä tai perhosteippiä, haavanpuhdistusainetta, kertakäyttöinen kylmäpussi ja punkkilasso.

ensiapuohje
ensiapuohje Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä ensiapuohje

Mitä eroa on puhdistusaineilla?

Puhdas vesi on hyvä ensiapu meillä Suomessa. Jos puhdasta vettä ei ole saatavilla esimerkiksi mökillä, älä käytä järvivettä! Silloin ainakin kannattaa varata haavanpuhdistusainetta lääkekaappiin.

Kirvelemätön haavanpuhdistusaine, esimerkiksi Septidin, on antiseptinen liuos pienten haavojen ja ihovammojen desinfiointiin sekä laimennettuna suun huuhteluun. Se sopii myös lievien palovammojen, auringonpolttamien, hyönteistenpuremien sekä ärtyneen ihon puhdistukseen.

Kirvelevä puhdistusaine, esimerkiksi Neo-Amisept, on tarkoitettu vain ehjälle iholle. Se sisältää bakteereja ja sieni-itiöitä tuhoavia aineita. Liuosta käytetään laimentamattomana ihon desinfiointiin ennen lääkintätehtäviä, sekä pintojen yleisdesinfiointiin. Sitä voidaan käyttää myös lääkinnällisten instrumenttien ja ampullien sekä ruiskeliuospullojen desinfiointiin ennen lääkintätehtäviä. Sitä ei saa käyttää yhdessä saippuan kanssa, koska aineet muodostavat saippuan kanssa veteen liukenemattoman saostuman.

ensiapuohje
ensiapuohje Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä ensiapuohje

Kuinka usein laastari kannattaa vaihtaa?

Laastari kannattaa vaihtaa päivittäin haavan tarkistuksen ja puhdistuksen yhteydessä. Laastari hidastaa varsinkin kesällä paranemista, mutta markkinoilla on paljon laastarivaihtoehtoja, jotka hengittävät hyvin ja suojaavat haavaa. Perhoslaastaria voi käyttää pinnallisiin haavoihin, jotka eivät ole nivelten kohdalla.

Mikäli haava on suljettu ompelein ja haava tulee pitää kuivana, kannattaa käyttää kosteutta pitäviä laastareita. Muutoin niillä ei ole merkitystä.

Kylmäpussi helpottaa kipua ja turvotusta. Sitä voidaan käyttää sidosten päällä, mutta ei suoraan haavalle.

Rauhallisuus helpottaa tilannetta, erityisesti lasten kanssa! Vanhemman paniikki ja hysteria ovat oiva keino saada lapsikin hysteeriseksi, ja silloin hoito on hankalampaa.

ensiapuohje
ensiapuohje Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä ensiapuohje

Missä tilanteissa kannattaa päivystysreissu tehdä jäykkäkouristusriskin vuoksi?

Tetanusbakteeri tulee maaperästä, kun haavaan pääsee maaperän likaa ja haava ei pääse "hengittämään", eli siihen tulee hapenpuute. Eli jos iho on mennyt rikki, niin tetanustehoste on paikallaan.

Myös eläinten tai ihmisten puremissa pitää muistaa tetanustehoste, samoin kuin jos esimerkiksi oksa raapaisee silmää (silmän pinta voi mennä rikki ja bakteeri päästä tätä kautta elimistöön). Suomessa pääsääntöisesti kaikki kansalaiset on rokotettu.

Rokotetuille potilaille annetaan tehoste, jos edellisestä rokotuksesta on yli kymmenen vuotta. Ison likaisen haavan yhteydessä tehoste annetaan jo viiden vuoden päästä. Tehoste annetaan myös silloin, jos ei muista, milloin rokote on viimeksi laitettu. Jos rokotussarja on puolestaan jäänyt kesken (=vähemmän kuin kolme annosta), tai henkilö on kokonaan rokottamaton, täydennetään tai aloitetaan rokotussarja.

Tetanustehoste tulee pistää kahden vuorokauden kuluessa tapahtumasta.

ensiapuohje
ensiapuohje Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä ensiapuohje

Millaisia ovat tyypilliset kesähaaverit?

Puukko, ruohonleikkuri, klapikone, kirves – näillä sattuu paljon haavereita! Lasinsirpaleet aiheuttavat myös paljon haavoja. Ruosteisiin nauloihin astellaan kesäisin enemmän, tetanustehoste on tässäkin tapauksessa hyvä muistaa.

Tavallinen haaveri on myös asfaltti-ihottuma, kun kaatuu pyörällä tai rullaluistimilla. Asfaltti-ihottuman kotihoito on päivittäinen suihkuttelu. Lisäksi voi käyttää myös esimerkiksi Bepanthen-voidetta. Hoitoon pitää hakeutua, jos iho alkaa punoittamaan ja märkimään, tai tarvitsee tetanustehosteen.

Alkoholin käytöstä johtuvat pään haavat ovat myös yksi yleisin päivystyskäyntiin johtava haaveri.

Ongenkoukkuja ympäri kehoa poistellaan paljon. Jos päätät poistaa itse koukun, paina koukku aina ihon lävitse, ei saa vetää takaisinpäin! Mikäli koukku on ollut käytössä, pitää muistaa tetanustehoste tarvittaessa. Muutoin koukunreiän hoidoksi riittää suihkuttelu päivittäin sekä suojaaminen haavalapulla.

Käytetään teräaseita ja korjataan koneita varoen ja selvin päin. Ja käytetään alkoholia maltillisesti! Lapsille opetetaan puukon käyttö, jos heille semmoinen annetaan – ja vuolut tehdään vain aikuisen valvonnassa!

ensiapuohje
ensiapuohje Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä ensiapuohje

Kyypakkaus – harhaanjohtava turhake vai oiva ensiapu?

Punkit tulevat – näin torjut taudit!

Aurinko paistaa ja terassikelit houkuttavat – muista nämä seitsemän asiaa, ettei iho pala!

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus