Hyppää pääsisältöön

Kyllä homotkin siivoaa

Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Anastasija, Melissa, Tiina, Alex ja Markus dokumentissa Kyllä homotkin siivoaa
Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Anastasija, Melissa, Tiina, Alex ja Markus Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Anastasija, Melissa, Tiina, Alex ja Markus dokumentissa Kyllä homotkin siivoaa ykkösdokumentti

Viiden homo- ja lesbonuoren tarinoissa limittyvät kavereiden julmuus, pikkukaupunkien ahdasmielisyys, uskonnolliset traumat, vanhempien odotukset. Teini-ikä on rankka seksuaalivähemmistöihin kuuluville.
Areenassa 30 päivää

Millaista on kasvaa homona tai lesbona nuorena nykypäivän Suomessa? Yhtäältä seksuaalivähemmistöt tulevat paremmin hyväksytyiksi julkisuudessa kuin koskaan aikaisemmin. Sanotaan jopa, että homous olisi muotia.

Toisaalta iskut seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen, homoihin kohdistuva väkivalta, kirkon piirissä käyty keskustelu tai vaikkapa TV2:n homoilta kertovat, että osalle ihmisistä homous on edelleen mahdoton asia ymmärtää tai hyväksyä. Tämän osoittaa myös kristillinen Älä alistu -kampanja, jota vastaan käydään jo adressein

Mitä ristipaine tekee nuorelle, joka vielä etsii omaa seksuaalista identiteettiään?

Kysymyksistä syntyi Kati Juuruksen ohjaama dokumentti Kyllä homotkin siivoaa. Ohjelman antama kuva homonuorten elämästä Suomen pikkukaupungeissa on yllättävän karu.

Dokumentin kaikilla viidellä päähenkilöllä on kokemuksia koulukiusaamisesta. Markuksen ja Alexin rääkki ajoi masennukseen ja hoitoon. Lappeenrannassa kasvanut Tiina sai puolestaan kuulla tappouhkauksia. Lestadiolaisseudulla varttunut Markus joutui kokemaan myös sukulaisten painostusta ja saarnoja helvettiin joutumisesta.

Edelleenkään vanhemmat eivät aina pysty sulattamaan lapsensa homoseksuaalisuutta. Tiina toivoo turhaan vanhemmiltaan hyväksyntää. Alexin äiti puolestaan kertoo dokumentissa puolitutuista, jotka syyttävät heitä huonoiksi kasvattajiksi, kun lapsi on kerran kasvanut homoksi.

Suurin osa dokumentin päähenkilöistä on kasvanut ja käynyt koulunsa pikkukaupungeissa tai -kylissä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Pienillä paikkakunnilla homoksi on raskas kasvaa. Dokumentin Markus suorastaan vihaa lapsuutensa Liminkaa. Isot kaupungit antavat tilaa hengittää, vaikka niissäkin saa ajoittain pelätä.

Tunne omasta erilaisuudesta, eristetyksi tuleminen ja yksinäisyys ovat tuttuja kaikille dokumentin 17-20-vuotiaille päähenkilöille. He ovat kaikki joutuneet pohtimaan omaa identiteettiään ehkä syvemmin kuin ikäisensä yleensä. He tietävät keitä ovat – ja pystyvät puhumaan itsestään ja kokemuksistaan uskomattoman avoimesti.

Dokumentin valossa ei tunnu yllättävältä, että kansainvälisten ja pohjoismaisten tutkimusten mukaan homonuorilla itsemurhariski on moninkertainen heteronuoriin verrattuna. Mielenterveyshäiriöt ovat yleisempiä kuin heteroilla. Väkivallan uhkaa ja väkivaltaa kokee huomattavasti useampi homo kuin hetero. Tosin Suomessa homonuorten elämää ei ole tutkittu juuri lainkaan.

Kati Juuruksen dokumentti on intensiivinen lähikuva viidestä homonuoresta, joiden tarinat limittyvät kerronnassa toisiinsa. Teini-ikä on ollut dokumentin homoille julmaa aikaa, mutta oman näköinen elämä on silti löytymässä kaikille.

  • Kyllä homotkin siivoaa, Suomi 2011. Tuotanto Yle TV1 Dokumenttiprojekti

Lue lisää:

Pride 2016 -viikko Teemalla

Benjamin ja Nathan menevät naimisiin itsekirjoitetun musikaalin sävelin. Nuori Adele rakastuu sinitukkaiseen Emmaan. Saamelainen Kaisa on parisuhteessa naisen kanssa ja toivoo hyväksyntää omalta yhteisöltään. Teemalla vietetään Pride-viikkoa 27.6. alkaen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa