Hyppää pääsisältöön

Vj-hommia teknon tahtiin - näin musiikkia visualisoidaan

Mukana tutoriaaleja

Helsingin Vallilassa Ääniwalli-klubilla jyskyttää teknotuottaja Samuli Kempin teknomusiikki, ja kaksi kokenutta vj:tä tuuttaa musiikin biitin tahtiin hätkähdyttävää unenomaista ja suggeroivaa visuaalista maisemaa ja myllerrystä isolle screenille ja tv-ruutuihin.

Molemmat vj:t manipuloivat liikkuvaa kuvaa livenä omilta läppäreiltään. Sormet nykyttävät videomikserin nappulaa musiikin tahdissa.

VJ Klaustrofobia eli Klaus Nyqvist ja VJ-kollektiivi Random Doctorsin VJ rajatonvimma ovat Helsingin kokeneimpia vj-tyyppejä. He ovat luoneet visuaalisia maisemia lukemattomiin tapahtumiin ja klubi-iltoihin jo yli kymmenen vuotta. Vähintään joka viikonloppu videoscreenit roihuavat.

- Molemmat tuottivat tuossa videosisältöä läppärillä, ja Klasu miksasi meidän kahden videosignaalin keskenään HD-videomikserillä, selittää VJ rajatonvimma.

Toisin kuin luulisi, visuaalista kuvavirtaa ei ole ohjelmoitu ennakolta, vaan juttu pohjautuu improvisaatiolle, jota ei sellaisenaan voi toistaa uudestaan.

- Improvisaatio tuo siihen aikalailla vapautta ja luo voimakkaan jännitteen. Siinä on suuri mahdollisuus epäonnistua ja olla epätäydellinen, miettii VJ rajatonvimma.

- Improvisaatio on se johtotähti, mennään musiikin mukana. Pyrimme mahdollisimman hyvin seuraamaan ja ennakoimaan musiikin tunnelmaa ja tapahtumia. Nuo videosoftat (Resolume ja VDMX -ohjelmat), jolla tätä tehdään, on ihan instrumentin kaltaisia. Niillä pystyy nopeasti regoimaan musiikin ja tilanteen muutoksiin, selittää Klaus.

"Vaikea tämmösen illan jälkeen on mennä suorin jaloin nukkumaan." - VJ Klaustrofobia

-Näen Samuli Kempin musiikin aika avaruudellisena. Ja itselleni tekno puhuu mustavalkoisena ja minimalistisena estetiikkana, ja minua kiehtoo analoginen glitch eli epätäydellisyys tai häiriö - yhdistettynä digitaaliseen täydellisyyteen. Video on teknossa osittain myös valon roolissa. Video vapauttaa ihmisiä musiikin kanssa yhdessä uuteen neljänteen ulottuvuuteen. Valo, video ja ääni luo sen yhdessä. Teknossa on transsitanssitunnelma, jota video toisintaa, määrittelee VJ rajatonvimma.

Artistit ohjeistavat vj:tä yllättävän harvoin, vaikka itse esitystilanteessa konsertissa tai klubissa visuaalit vastaavat suurta osaa läsnäolijoiden kokemuksesta.

- Yleensä meillä on vapaat kädet. Jos tulee paljon luovuutta rajoittavaa ohjeistusta, tulos ei yleensä ole hyvä. Musta tuntuu, että artistit ovat huomanneet, että parempi antaa meidän tehdä näitä visuaaleja rauhassa. Sillä lailla tämä menee parhaiten maaliin. Mutta kyllä mä kuuntelen artistin toiveita siitä, millaisessa (visuaalisessa) maailmassa hän on kotonaan, sanoo Klaus.

Screenillä näkyvä video on kuin villisti elävä abstrakti maalaus. Miehet muokkaavat yksinkertaisia kuvioita tai viivoja yhä monimutkaisemmaksi eläviksi verkostoiksi. Mukaan sekoittuu välillä video- tai kaitafilmikameralla kuvattua materiaalia, josta tunnistaa videoluupin metsän puista. Molemmilla vj:llä on tietokoneen siirtokovalevyllä monta teraa videomateriaalia ja kuvia, joita voi improvisoiden heittää softan möyhennettäväksi.

- Oma visuaalinen maailmani rakentuu geometrisista kuvioista. Se on minimalismia joka viestittää teknistä anonyymiä estetiikkaa. Ja anonyymisyys liittyy itselläni siihen, että olen ihan alkuajoista lähtien halunnut esiintyä vj -nimen kautta, sanoo VJ rajatonvimma.

- Tykkään esittävän ja abstraktin välimaastosta. Näitä sekoittamalla saa mielenkiintoisia juttuja ilman, että se menee tunnistamattomaksi lumisateeksi tai kohinaksi.

" Aika pysähtyy. Kyllä videoiden esittämisessä on tietty puoli, jossa on arjen ja todellisuuden ulkopuolella." - VJ rajatonvimma

Miesten videotaiteessa on tajuntaa laajentava ulottuvuus. Se on kuin ajatusten ja impulssien liikettä ja sinkoilua visuaalisesti kuvattuna. Yhtä hyvin se voisi olla neljän promillen humalatila metsässä.

- Parhaimmillaan tapahtuma on eskapistinen kokemus tai katoaminen johonkin tilaan tai aikaan. Aika pysähtyy. Kyllä videoiden esittämisessä on tietty puoli, jossa on arjen ja todellisuuden ulkopuolella. Pääsee rytmin ja musiikin ja ihmisten kanssa eskapistiseen tilaan, kuvailee VJ rajatonvimma.

Vj Klaustrofobian ja VJ rajatonvimman luoma kuvavirta screenillä on selvästi taidetta, mutta onko sillä videotaiteen statusta?

- Tämä on niin riippuvaista musiikista, että ei oikeastaan ole itsenäistä. Jos musiikki on mukana, niin kallistuisin sille kannalle, että tämä ei ole videotaidetta. Mutta taidestatus on kyllä veteenpiirretty viiva ja jokaisen itse pääteltävä. Akateemisessa mielessä tämä ei ole videotaiteen virallista hyväksyntää vielä saanut, sanoo Klaus.

Näille miehille livevideoiden tekeminen on aina intensiivinen kokemus.

- Vaikea tämmösen illan jälkeen on mennä suorin jaloin nukkumaan, toteaa Klaus.

Otsikkokuva: Tutoriaalit
Otsikkokuva: Tutoriaalit

Tässä VJ rajatonvimma (Random Doctors) näyttää visuaalien tekoa Resolume-softalla (PC/Mac).

Ja vielä hardcorempaa!
Tässä VJ Klaustrofobia näyttää visuaalien tekoa VDMX 5-softalla (Mac).

Kiitokset: Ääniwalli -klubi
Biisi: Samuli Kemppi, Dream of Midi