Hyppää pääsisältöön

Eppu Nuotio vertaa kirjailijan työtään puutarhan hoitoon

Kirjailija Eppu Nuotio
Kirjailija Eppu Nuotio Kuva: Kuva Katja Tähjä / Otava Eppu Nuotio,kirjailijat

Eppu Nuotio on monipuolinen ja tuottelias kirjoittaja. Vuodesta 1994 lähtien häneltä on julkaistu lähes 70 kirjaa. Joukossa on niin dekkareita ja lastenkirjoja kuin myös romaaneja, näytelmiä ja runoja. Lukuisat samanaikaisesti työn alla olevat kirjoitusprojektit ovat tehneet hänestä tehokkaan organisoijan.

Arkinen kirjailijan työ muodostuu usein hyvin monesta eri tehtävästä. Itse kirjoitusprosessi on vain yksi osa kirjailijan työtä. Eppu Nuotio vertaa kirjailijan työtään puutarhan hoitoon.

- Kyllä tämä vähän sellaista on, että joitakin ruusuja leikataan, joitakin istutetaan ja jotkut pitää siirtää paikasta toiseen, Nuotio kuvaa.

‒ Usein minulla on joku asia ituvaiheessa, vaikka niin, että olen saanut idean uuteen runokokoelmaan ja teen itselleni ensimmäisiä muistiinpanoja. Samalla joku juttu on ihan viimeistelyvaiheessa, joka tarkoittaa sitä, että pitää tehdä viimeiset korjaukset tai oikolukea. Yleensä työn alla on myös joku teatterijuttu. Jos se on musikaali, niin siihen liittyy laulujen sanojen hiomista, Nuotio kertoo.

Monet samanaikaisesti työn alla olevat kirjoitushankkeet vaativat hyvää organisointikykyä. Nuotio myöntää, että organisoinnin taito kuuluu hänen vahvuuksiinsa.

Kirjailija Eppu Nuotio
Kirjailija Eppu Nuotio Kuva: Katja Tähjä / Otava Eppu Nuotio,kirjailijat

Eppu Nuotion ensimmäinen kirja oli lastenkirja. Vartiainen ja kärpäskopteri julkaistiin vuonna 1994. Kirjan julkaiseminen oli kovan työn takana. Kerta toisensa jälkeen kustantamot palauttivat käsikirjoituksen takaisin. Nuotio paransi käsikirjoitustaan useita kertoja ja löysi kirjalleen lopulta kustantamon.

Alkuvaikeuksien jälkeen kirjoja on ilmestynyt nopeaan tahtiin. Nuotiolta on julkaistu tähän mennessä 66 kirjaa. Lastenkirjojen lisäksi hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu niin dekkareita ja romaaneja kuin myös näytelmiä ja runoja.

En tiennyt musikaalin kirjoittamisesta tuolloin juuri mitään

‒ Olen ihminen, joka oppii kaiken tekemällä. Alussa ajattelin, että minun on yksinkertaisesti kirjoitettava, jotta saan selville sen, mistä asioista haluan kirjoittaa. Kirjoittamisen kautta olen myös huomannut, minkälaisiin asioihin kompastun ja mitkä asiat ovat ongelmiani. Jotta voin kehittyä kirjailijana, se vaatii kirjoittamista, pohtii Nuotio.

Kirjojen lisäksi Nuotio tekee myös käsikirjoituksia näytelmiin ja musikaaleihin. Musikaali tuli mukaan Nuotion työympyröihin 2000-luvun alkupuoliskolla, kun koreografi-ohjaaja Tiina Brännare pyysi häneltä käsikirjoitusta Marilyn-musikaaliin.

‒ En tiennyt musikaalin kirjoittamisesta tuolloin juuri mitään, mutta olin todella innoissani. Olin nähnyt paljon musikaaleja, ja mitä en ollut nähnyt, kaivoin ne esiin. Tällä tavoin opin paljon, esimerkiksi musikaalien säveltäjistä ja siitä mistä laulu voi kertoa. Kaikki musikaalien laulut eivät kerro rakkaudesta, kuten usein kuvitellaan. Häpeäisin, jos en yhtään tuntisi genreä, että olisin kertovinani jotakin uutta, joka on kerrottu jo sata kertaa, kiteyttää Eppu Nuotio.

Toimittaja Maarit Lukkarinen.Eppu Nuotio Elävässä arkistossa

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri