Hyppää pääsisältöön

Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

Instagram-kuvista tehty kollaasi
Instagram-kuvista tehty kollaasi Kuva: YLE/Annukka Palmèn-Väisänen Instagram,valokuvat,nuoret

Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat.

18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa. 19-vuotiaalla Tea Jääskeläisellä (@teamarika) seuraajia on peräti 212 000. Suomen kokoisessa maassa määrät ovat huikeita, kun suomalaisia Instagram-tilejäkin on kaikkiaan vain noin 1,2 miljoonaa. Maailmanlaajuisesti Instagram rikkoi jo 500 miljoonan käyttäjän rajan.

Joona ja Tea ovat sosiaalisen median moniottelijoita. Joonan ja Roope Ranniston ylläpitämällä Youtube-kanavalla A-lapset on yli 82 000 tilaajaa. Kanavan suosituimmilla klipeillä on yli 800 000 näyttökertaa. Myös Tea tubettaa, bloggaa ja tviittaa. Instagram on Tealle kanavista mieluisin.
- Sen kautta saa tavoitettua nopeimmin ja helpoimmin suurimman yleisön.

Joona taas kertoo sosiaalisen median muuttaneen hänen koko elämänsä.
- Oon saanut Instagramin kautta tosi paljon uusia frendejä ja tavannut huikeita ihmisiä erilaisissa tilaisuuksissa.

Kuusi kysymystä Instagramista

1. Kuinka paljon mietit sitä, millaisia kuvia jaat?
Teamarika: Nappaan kuvan aina, kun näen edessäni jotain mielenkiintoista tai muokkausmahdollisuuksien kannalta ideaalia. En halua jakaa kaikkia elämäni huonoja sattumia Instagram-väelle, joten voin myöntää harrastavani jonkinlaista suodatusta. Muutoin jaan melkeinpä mitä vain itsestäni mielekästä. Editoin kuviin yleensä jonkin filtterin sekä piilotan pahimmat finnit.
Joona: En tavoittele siistiä profiilia. Joillekin ihmisille on tärkeä että esimerkiksi Instagram-profiili näyttää hyvältä ja että kuvat sopii toisiinsa jollain tapaa. Itse haluan jakaa kuvia, jotka on mielestäni hyviä. Sopiiko ne sitten toisiinsa? Mulle ei oo oikein väliä. Kuvia kyllä muokkaan Picsartilla sekä viimeistelen Instagramin omilla efekteillä. Kuvien ottomäärä riippuu taas tilanteesta. Normaaliselfieen otan ehkä 3 kuvaa, mut jos on kuvaajan kanssa ottamassa vähän edustavampia kuvia, niin täyttyy muistikortti aika nopiaa.
Skip Instagram post
View this post on Instagram

Moi

A post shared by Joona Puhakka (@joonapuhakka) on

"Tää on sellainen hauska kuva, jonka julkaisen, koska haluun viihdyttää seuraajia."
Instagram-tähti teamarikan kuvia
Instagram-tähti teamarikan kuvia Kuva: Tea Jääskeläinen Instagram,sosiaalinen media,valokuvat

.

2. Vaikuttaako suuri seuraajamäärä siihen mitä jaat?
Teamarika: Kun on kahdensadantuhannen käyttäjän yleisö, tulee pakostikin hieman pohdittua, mitä julkaisee ja kannattaako kaikkea tuoda itsestä esille. Pyrin tuottamaan itselleni mieluista materiaalia, vaikkei se iskisikään kaikkiin. Olen asettanut itselleni joitakin rajoja julkaisujen suhteen. Monesti olen kuullut rajojeni olevan hyvänmaun toisella puolen mutta tärkeintä mulle on olla itse tyytyväinen.
Joona: Oon sitä mieltä, että vaikka onkin paljon seuraajia niin he ovat alkaneet seuraamaan mua siksi koska tykkäävät sisällöstä. Itse teen sitä omaa juttua ja jengi joko seuraa sitä tai ei. Tietenkin netissä täytyy olla kuitenkin tarkka sanoistaan ja kuvistaan että ei esim loukkaa ketään tai anna huonoa kuvaa
En tavoittele siistiä profiilia.― Joona
3. Kerro joku kuviin liittyvä moka!
Teamarika: Mulle on sattunut monta kertaa vahinkojulkaisuja, eli olen halunnut lisätä kuvan jollekin toiselle Insta-tililleni, mutta ajatuksissani upannutkin sen pääkäyttäjälle. Usein tällaiset kuvat ovat irvistyskuvia tai muuten vain epäselviä otoksia
Joona: No kerran töppäsin vähän ja julkaisin Instagramiin kuvan juhlien jälkeen, jossa olin melko humalassa ja ei kauheen edustavana ja sit seuraavana aamuna katoin sitä sillee "voi hyvä luoja" ja oli pakko poistaa ennenku kaikki näki sen. Tosin joku 5000 ihmistä sen oli jo nähnyt.
Skip Instagram post
View this post on Instagram

Väsy #bucks @buckssoda

A post shared by Joona Puhakka (@joonapuhakka) on

Jos kuvaa ei voi näyttää mummille, ei sitä kannata pistää nettiin.― Teamarika
4. Millaista kuvaa et missään tapauksessa julkaisisi?
Teamarika: En itse lähtisi koskaan julkaisemaan Kylie Jenner -tyyppisiä peppuposeerauksia tai liian paljastavia kuvia. En halua myöskään tuoda esille asioita, joita voidaan myöhemmin käyttää minua vastaan, tai jotka loukkaavat jotain ihmisryhmää tai yksittäistä henkilöä. Jos kuvaa ei voi näyttää mummille, ei sitä kannata pistää nettiin.
Joona: En julkaisisi mitään, missä jotain toista loukataan varsinkaan jos siitä tulee ilmi kuka hän on, kuten että nimi näkyy tai jotain.
Instagram-tähti teamarikan kuvia
Instagram-tähti teamarikan kuvia Kuva: Tea Jääskeläinen Instagram,sosiaalinen media,valokuvat
5. Mitä "instagrammaus" sinulle antaa?
Teamarika: Ns. "instagrammaus" on tarjonnut minulle tapahtumakutsuja, kokemuksia, joita en olisi muuten saanut, avittanut työpaikan saamisessa (somessa promoottorina) sekä laajentanut ystäväpiiriäni. Kivointa on kuvien ottaminen ja editointi. Myös hyvästä otoksesta saatu tunnustus saa iloiseksi. Innostus tulee itsestään jostain.
Joona: Instagram antaa mulle mahdollisuuden tuoda itseäni persoonana esille kuvilla. Sitä kautta ihmiset myös näkee mun kiinnostuksen kohteita yms. Se myös avaa ovia erilaisille työkeikoille markkinointipuolella.Haen lukion jälkeen media-alalle opiskelemaan viestintää ja luulen että tästä on hyötyä tulevaisuudessa. Niin hassulta kuin se kuulostaakin niin sosiaalinen media on muuttanut mun elämän täysin. En koskaan ajatellut, että harrastuksesta voisi tulla työ.
Skip Instagram post
6. Ansaitsetko kuvilla jotakin?
Teamarika: Yritykset voivat tarjota mainostöitä tai muuta hommaa, ja kun koen tarjouksen hyväksi, tartun siihen. Haluan pitää instagramini kuitenkin harrastuspohjaisena, enkä hommaa itselleni liiaksi kaupallisia hommia.
Joona: Ansaitsen kuvillani jos ne on tehty yhteistyössä jonkun brändin kanssa. Eli tienaan käytännössä kaikki rahat brändi-yhteistöiden kautta niin kuin melkein jokainen muukin tubettaja tai instagrammaaja. Kummassakin tapauksessa brändin kanssa sovitaan sun työn arvo ja sen mukaan palkkiot. Isot brändit voivat maksaa videosta 4-numeroisia lukuja ja kuvista 3-numeroisia. Riippuu täysin sisällöstä ja brändistä.

Lue lisää:

Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla.

United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

Media- ja digitaidot