Loma on parasta linnunpönttöjen rakennusaikaa. Tässä vinkit siihen millaisia pönttöjä kesämökille kannattaa ripustaa.
Millainen mökkiympäristö kelpaa linnuille?
Linnut viihtyvät parhaiten lehtipuuvaltaisessa metsässä. Mutta ei hätää, kyllä linnut pesivät havupuiden joukossakin.
- Havupuuvaltaisessa metsässä pesivät aivan samat lajit, mutta hieman harvemmassa. Pönttöön tulee siis asukas hieman pienemmällä todennäköisyydellä, pönttömestari Urpo Koponen kannustaa pönttöjen rakentamiseen.
Pöntöt kannattaa ripustaa lähtökohtaisesti lehtipuihin.
- Lehtipuun pönttö on varmemmin asuttu kuin havupuupönttö, Urpo kertoo.
Jos mökkisi sijaitsee meren tai järven rannalla lue täältä millaisia pönttöjä vesilinnuille kannattaa laittaa.

Monet linnut pesivät ihmisten läheisyydessä. Pönttöjä voikin ripustaa aivan mökin pihapiiriin. Paljon käytetyn polun varteen pönttöä ei tosin kannata laittaa, 10 metrin etäisyys polusta riittää jo takaamaan linnuille pesintärauhan. Kesämökkien pöntöt ovat tärkeitä kolopulasta kärsiville linnuille, mutta myös ihmisten hyvinvoinnille.
- Ei voi olla kuin hyvä fiilis, kun seuraa lintujen pesintää ja kuuntelee iloista viserrystä. Kyllä siinä pääkoppa pysyy paremmassa kunnossa, Urpo hymyilee.
Superpöntössä pesii jopa kymmenen lajia

Kesämökillä pöntön rakentamisen voi aloittaa hieman erikoisemmasta pöntöstä. Leppälinnulle alun perin suunnitellussa pöntössä on aikojen myötä pesinyt 10 lajia. Koska pönttöön saa pesimään melkein lajin kuin lajin, sen voi laittaa hyvin erilaisiin mökkiympäristöihin.
Katso mitkä kaikki lajit Urpo on saanut superpönttöön pesimään ja mille lintulajeille hän laittaisi pönttöjä kesämökkiympäristöön.
Pikkulintujen pönttöjä pihapiiriin
Pikkulinnut ovat varsin vaatimattomia elinympäristönsä suhteen, niinpä niille sopivat varsin monenlaiset mökkimaastot. Pöntöt voi ripustaa mökin pihapiiriin noin kahden metrin korkeuteen, kunhan linnut saavat pesiä rauhassa.
- Pikkulintujen seuraaminen on kivaa katsottavaa kesämökillä. Näitä pönttöjä voi hyvin viedä tuliaisiksi muille mökeille, Urpo kannustaa pönttöjen laittamiseen.
Tässä ohjeet näppärään pikkulintujen pönttöön.

Käenpiian ja tervapääskyn pöntöt ripustetaan korkealle
Käenpiika on erikoisen näköinen tikkalintu, jolle maistuvat muurahaiset ja niiden munat. Lintu viihtyy erityisesti valoisassa, lehtipuuvoittoisessa mökkimaastossa.
- Käenpiian pönttö kannattaa laittaa pikkuisen syrjään muista pöntöistä, käenpiika saattaa nimittäin häiritä muita pesiviä lintuja. Pönttö kannattaa ripustaa lehtipuuhun vähintään kolmen metrin korkeuteen, Urpo kertoo.

Katso täältä ohjeet käenpiian pönttöön.
Lähes koko elämänsä ilmassa viettävät tervapääskyt ovat myös kiinnostavia mökkivieraita, joille kannattaa rakentaa pönttöjä. Pöntöt tulevat tarpeeseen, myös tervapääskyillä on puute pesäpaikoista.
- Tervapääskyn pönttö kannattaa laittaa vähintään 3 metrin korkeuteen. Pöntön tiellä ei saisi olla oksia, koska lintu lentää salamana pöntön sisälle, Urpo opastaa.

Katso täältä ohjeet tervapääskyn pönttöön.
Kottaraisen pönttö ripustetaan lehtipuuhun
Kottarainen on kaunis mustankimalteleva lintu, joka pesii Suomessa pohjoisinta osaa myöten. Kottaraiset eivät viihdy tiheässä metsässä, puita olisi hyvä olla ympäristössä harvakseltaan.
- Pönttö kannattaa ripustaa lehtipuuhun, esimerkiksi koivuun, mutta haapakin kelpaa. Rantapuut sopivat kottaraisen pöntöllä mainiosti. Pönttö ripustetaan melko korkealle, vähintään kolmeen metriin. Urpo neuvoo.

Katso täältä ohjeet kottaraisen pönttöön.
Lepakonpönttöjä hyttysten torjuntaan
Kesämökille kannattaa ripustaa myös pönttöjä lepakoille. Nahkasiivet ovat nimittäin mainioita hyttysten torjujia.
- Yksi lepakko syö jopa 3000 hyttystä yössä. Veden lähettyvillä olevalle kesämökille on mahdollista saada houkuteltua kaikki Suomen yleisimmät lepakkolajit, Urpo intoilee.
Kolme yleisintä lajia täällä ovat korvayökkö, vesisiippa ja pohjanlepakko.
- Lepakoille tehdään omanlaisensa pöntöt, joihin ne ryömivät alakautta. Pöntön sisällä on roikkumishirsi. Pöntön alaosasta kakat tippuvat ulos, Urpo kuvailee pönttöä.
Katso täältä ohjeet lepakon pöntön rakentamiseen.
Mökkivieraiksi uteliaita harmaasieppoja ja eloisia haarapääskyjä
Pönttömestari Urpo Koponen suosittelee kesämökeille erityisesti harmaasiepon pönttöjä.
- Harmaasieppo on luonteeltaan iloinen ja rohkea. Sitä on erittäin hauska seurata mökin pihapiirissä. Pönttöjen avulla linnun voi saada pesimään hyvin erilaisiin mökkiympäristöihin. Parhaiten harmaasieppo viihtyy mäntymetsässä.

Katso täältä ohjeet harmaasiepon pönttöön.
- Tässä pöntössä voivat pesiä myös haarapääskyt ja punakylkirastaat, Urpo tietää kokemuksesta.
Haarapääskyjä varten voi rakennuksiin laittaa avonaisia pesälaatikoita.
- Näitä ei kannata laittaa grillikatoksen sisäpuolelle, voi tulla vähän ulostehaittoja, mutta rakennuksen ulkoseinään tämä sopii just passelista, Urpo näyttää.
Tulisiko mökkimetsään pesimään myös pöllö?
Mökkimetsään voi myös laittaa pöllön pöntön, kunhan sitä ei ripusta mökin pihapiiriin. Pöllöt voivat nimittäin olla aggressiivisia pesinnän aikana.
- Pöllölle ei välttämättä tarvitse tehdä erikseen pönttöä. Pöllö saattaa pesiä myös isokoskelon pöntössä, Urpo huomauttaa.
Monet pöllöistä kasvattavat poikasensa jo kevättalvella, ennen kuin ihmiset tulevat kesämökeilleen, mutta osan pesintä tapahtuu vasta kesäkuussa.
- Esimerkiksi varpuspöllöllä on poikaset vasta kesäkuussa, Urpo huomauttaa.
Mökille hyvä pöllön pönttö olisi esimerkiksi lehtopöllön pönttö. Se kannattaa laittaa noin 100 m päähän mökistä. Kun pöllön poikaset lähtevät pöntöstä maastoon, niiden emo saattaa olla aggressiivinen. Lehtopöllö viihtyy nimensä mukaan lehdoissa. Pönttömaaston pitäisi olla lehtipuuvoittoista metsää.
Katso täältä ohjeet pöllöjen pönttöihin.
Näin teet pöntön, joka kestää jopa 40 vuotta
Pöntön tekemisen Urpo suosittelee filmivaneria ja koivuvaneria.
- Takaseinä ja katto kastuvat eniten, joten ne lahoavat nopeiten. Ne teen 20 mm paksusta filmivanerista. Sivuseinät ja etuseinän teen 15 mm paksusta koivuvanerista, koska se tummuu kelonharmaaksi viidessä vuodessa, Urpo kertoo yli 3000 pöntön kokemuksella.
Tällaisen pöntön käyttöikä on 40 vuotta. Pönttö kasataan naulojen sijaan ruuveilla, silloin etuseinä on helppo vaihtaa, jos tikka käy tekemässä tuhojaan. Pohjaan tehdään reiät, jotta vesi valuu ulos.
- Irrotettava katto on kaikkein turvallisin ja tukevin. Kun sen laittaa toisesta seinästä kiinni, se on helppo avata puhdistuksen yhteydessä, Urpo näyttää.


Suuriin pönttöihin, kuten isokoskelon ja lehtopöllön pönttöihin, laitetaan pohjalle sahajauhon ja turpeen sekoitusta.
- Mökiltä turvetta löytyy helposti vanhan kuusen alta. Tähän tarkoitukseen eivät sovi sammal, heinä eikä kurtterinpuru, Urpo tarkentaa.
Turpeen ja sahajauhon sekoituksesta painetaan pöntön pohjalle noin 10 cm kerros, johon muotoillaan malja pesää varten. Siihen on hyvä linnun tulla pesimään.
Pöntöt huolletaan, kun mökki laitetaan talviteloille
Jos mökkiä ei käytetä talvella, kannattaa pöntöt puhdistaa ja huoltaa syksyllä, samalla kun laittaa mökin talviteloille. Muuten pönttöjen paras puhdistusaika on maaliskuussa, linnut saattavat käyttää niitä suojina talven aikana.
- Puhdistus hoituu niin, että suojakäsineet käteen, pesä pois jätesäkkiin ja sitten kompostiin, Urpo kertoo.
Sitten vain odottelemaan ensi kesää ja uusia pönttöjen asukkaita.