Hyppää pääsisältöön

Sen ei pitänyt upota! Avaruusromua 26.6.2016

höyrylaiva
höyrylaiva Kuva: Yle titanic, höyrylaiva

Se upposi kuitenkin. Höyrylaiva Titanicin tuho oli siihenastisen historian suurin merionnettomuus. Titanicin hylky makaa Pohjois-Atlantilla, merenpohjassa liki neljän kilometrin syvyydessä.

Titanic upposi vuonna 1912, mutta sen hylky löydettiin vasta vuonna 1985, noin 73 vuotta onnettomuuden jälkeen. Nykyään se on osa Unescon vedenalaista kulttuuriperintöä. Asiantuntijat sanovat, että Titanicin hylky ruostuu ja tuhoutuu veden alla muutamassa vuosikymmenessä.

Titanic oli loistelias alus. Laivassa oli muun muassa neljä hissiä, kirjasto, parturi, turkkilainen sauna, uima-allas, kuntosali ja kokoushuoneita. Se edusti 1900-luvun alun hienointa tekniikkaa. Titanic edusti uutta aikaa, uutta vuosisataa. Se edusti ihmisen ja insinööritaidon voittoa luonnosta. Pariisiin oli 1800-luvun lopulla rakennettu maailman korkein rakennus, Eiffel-torni. 1900-luvun alun suuruutta edusti maailman suurin laiva, Titanic.

Se oli noin 270 metriä pitkä ja laivalla oli tilaa yli kolmelle ja puolelle tuhannelle matkustajalle ja miehistön jäsenelle. Kun Titanic lähti neitsytmatkalleen, mukana oli hieman yli 2200 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Kun Titanic törmäsi jäävuoreen Pohjois-Atlantilla huhtikuun neljäntenätoista päivänä vuonna 1912 , se vei upotessaan mukanaan yli 1500 ihmistä. Höyrylaiva Carpatia pystyi pelastamaan vain hieman yli 700 Titanicin matkustajista.

Titanicin tuho on ollut aiheena monissa elokuvissa, näytelmissä, tv-sarjoissa, kirjoissa, runoissa ja sävellyksissä. Heti onnettomuuden jälkeen Titanicista tehtiin monia lauluja ja aihe oli esillä populaarikulttuurissa kunnes ensimmäisen maailmansodan syttyminen hiljensi Titanic-innostuksen. Seuraavan kerran kiinnostus Titaniciin heräsi, kun sen hylky löydettiin vuonna 1985, ja vielä suuremmaksi ilmiö kohosi, kun James Cameron teki Titanicista kuuluisan elokuvansa vuonna 1997.

Ja aihe kiinnostaa edelleen. Keväällä 2016 Brian Enolta julkaistiin albumi The Ship, jonka tekijä itse sanoo olevan Titanicin ja ensimmäisen maailmansodan inspiroima. Albumin pitkä nimiraita The Ship on Titanicin nimenomaisesti inspiroima, ja albumin toinen, kolmiosainen sävellys Fickle Sun on puolestaan ensimmäisen maailmansodan tapahtumien inspiroima.

Ja tämä on vain oletus, mutta veikkaan että Titanicin tarinassa Brian Enoa on kiehtonut nimenomaan koko tuo aikakausi, 1900-luvun alun usko ihmisen ja tekniikan yhteistyöhön. Usko siihen, että tekniikka tuo meille uuden tulevaisuuden. Että rauta, sähkö ja moottorit pelastavat ihmiskunnan tai ainakin helpottavat sen matkaa historian virrassa. Ja tietyllä tapaa näin on myös tapahtunut, mutta toisaalta sitten taas ei. Asia kun ei ole ainakaan näin nykypäivän horisontissa niin yksiselitteinen.

Albumin musiikista Brian Eno sanoo halunneensa tehdä kokonaisuuden, joka ei perustuisi normaaliin tapaan käsitellä rytmiä ja harmoniaa. Hän halusi tehdä musiikkia, jossa äänet olisivat olemassa omassa tilassaan, kuin omassa vapaassa maisemassaan.

Eräässä arvostelussa kuvailtiin tätä Brian Enon musiikkia sanoilla ”a universe of sound frozen in slow motion” eli jotakuinkin hitaaksi jäätyneiden äänien universumi. Se on aika kuvaavasti sanottu Brian Enon musiikista, mutta The Ship -sävellyksessä on paljon muutakin. Se on kuin äänikertomus, tämä on tarina. Se on tunnelmakuva ja niiden kertomisessa Brian Eno on parhaimmillaan.

The Ship - sävellyksensä inspiraatioksi Brian Eno on kertonut Titanic-laivan tarinan. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta kun Brian Eno ja Titanic kohtaavat.

Vuonna 1975 Brian Eno aloitti valitettavan lyhytikäiseksi jääneen Obscure-levymerkkinsä julkaisut. Merkin ensimmäinen julkaisu oli tuolloin melko tuntemattoman säveltäjän Gavin Bryarsin albumi The Sinking of The Titanic. Tämä Brian Enon tuottama albumi on myöhemmin noussut suorastaan kulttimaineeseen, mutta ilmestyessään se oli ainoastaan kummallinen julkaisu. Se oli avantgardistista kamarimusiikkia. Outoa musiikkia jostakin nykymusiikin, kokeellisuuden ja tulevan ambientin risteyskohdasta. Se oli musiikkia, joka näytti uutta suuntaa.

Vuoden 1975 Obscure-versio - Gavin Bryars: The Sinking of the Titanic

Gavin Bryarsin lähtökohtana koko teokselle oli se Titanicilta pelastuneiden ihmisten kertoma tieto, että laivan orkesteri soitti jotakin hymniä laivan upotessa. Tiedot siitä, mikä hymni oli kyseessä, ovat epävarmoja ja vaihtelevia.

Aluksen vanhempi lennätinvirkailija Harold Bride kertoi lähes heti onnettomuuden jälkeen seuraavaa: Aluksen peräosasta kuului orkesterin soittoa, kyseessä oli jokin ragtime-kappale, en tuntenut mikä. Phillips, joka oli nuorempi lennätinvirkailija, juoksi laivan peräosaa kohti, ja silloin näin hänet viimeisen kerran. Alus kallistui hitaasti peräosastaan alaspäin ja orkesteri soitti yhä. Se soitti hymniä nimeltä Autumn, syksy. Minä uin minkä pystyin, olin ehkä 150 jalan päässä uppovasta aluksesta ja kuulin orkesterin soittavan edelleen. En pysty kuvittelemaan, kuinka ne miehet pystyivät siihen. Näin muisteli Titanicin vanhempi lennätinvirkailija Harold Bride.

Titanicin tuhosta selvinneet muistelevat. Dokumentti vuodelta 1997:

On arveltu, että viimeisenä kappaleenaan laivan upotessa orkesteri olisi soittanut hymniä Sua kohti Herrani, mutta varmuutta tuohon tietoon ei ole saatu. Muun muassa eversti Gracie, joka poistui Titanicilta kello 2.18 eli kaksi minuuttia ennen laivan virallista uppoamista, ei muista kuulleensa orkesterin soittaneen tuota nimenomaista sävelmää, eikä ainakaan muista mitään hymniä lauletun laivan upotessa.

Gavin Bryars ja Paul Morley keskustelevat Titanicista. Royal Academy of Music, Lontoo, helmikuu 2016:

Gavin Bryars kertoo halunneensa tässä sävellyksessään ikään kuin luodata niitä tunnelmia ja ääniä, jotka olivat läsnä noina kohtalokkaina tunteina Pohjoisella Atlantilla tuona kohtalokkaana yönä vuonna 1912. Sävellyksen rakenteissa kuuluvat muutamat uskonnolliset hymnit, hieman ragtime-musiikkia, laivasta pelastuneen naisen kertomusta, sekä soittorasia, joka soittaa samaa sävelmää, jolla laivalla matkustajana ollut Edith Russell viihdytti lastaan laivan matkan aikana.

Vuoden 1990 live-versio - Gavin Bryars: The Sinking of the Titanic

AVARUUSROMUA 26.6.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
BRIAN ENO: The Ship (The Ship, 2016)
GAVIN BRYARS: The Sinking of the Titanic (The Sinking of the Titanic, 1975)
CLUSTER: Grosses Wasser - osa - (Grosses Wasser, 1979)

BONUS: Psappha Ensemble: The Sinking of the Titanic, recorded Live on 2nd February 2014 at Islington Mill, Salford:

BONUS2: Titanicilta nostettua esineistöä:

Kommentit