Hyppää pääsisältöön

Tässä ovat #saunakuva-kilpailun voittajat!

Lapsi saunassa, vettä kaadetaan päähän
Lapsi saunassa, vettä kaadetaan päähän Kuva: Leijonaemo saunat,#saunakuva

Yle Teeman ja Yle Kulttuuriohjelmien #saunakuvakilpailuun lähetettiin noin 150 kuvaa. Raati palkitsi kuvia kolmessa alalajissa, ja koko kilvan voittajaksi nousi kuva saunovasta pojasta vilvoittavan veden alla. Kiitämme kaikkia osallistujia!

Raati kiitteli monien kuvien runollista tunnelmaa ja charmia, mutta myös huumoria kuvista löytyi. Raadin työssä kuvat ryhmittyivät kolmeen kategoriaan: saunoviin ihmisiin, tunnelmakuviin ja saunateknisiin ratkaisuihin. Jokaisesta ryhmästä raati valitsi palkittavan kuvan ja pari kunniamaininnan ansaitsevaa.

#saunakuvan raati kokoontuu valitsemaan voittajakuvia
Raadissa olivat Yle Teemalta toimittaja Lauri Itäkannas (vas.) ja ohjelmapäällikkö Marika Kecskemeti, Yle Kulttuuriohjelmista tuottaja Jouni Tulonen, sekä valokuvaaja Tuomo Manninen. #saunakuvan raati kokoontuu valitsemaan voittajakuvia Kuva: Yle / Raili Tuikka raati

Saunojat

Irina Brillin nimimerkillä Leijonaemo lähettämä kuva oli siis Raadin mielestä tästä ryhmästä paras. Kuvaaja kirjoittaa, että "kyseisessä kuvassa poikamme saunoo mökin saunassa. Sauna on noin 150 vuotta vanha puusauna. Parempia löylyjä saa etsiä". Raati piti myös nimimerkin Mr Kodak kuvasta, joka kertoo, että "savusaunalla on puhdistava vaikutus mutta kyllä siinä nokeentuu". Veijo A Määttäsen kuva lienee sauna-selfie ja teksti kuuluu "saunatonttuilijahan se siinä".

Lapsi saunassa, vettä kaadetaan päähän
Lapsi saunassa, vettä kaadetaan päähän Kuva: Leijonaemo saunat,#saunakuva

kasvoja savusaunan ikkunassa
kasvoja savusaunan ikkunassa Kuva: Mr Kodak sauna

Mies saunassa, tuli näkyy kiukaan pesässä
Mies saunassa, tuli näkyy kiukaan pesässä Kuva: Veijo A. Määttänen sauna

Tunnelmoinnit

Tunnelmakuvista raadin ylivoimaiseksi suosikiksi nousi Kimmo Virran kuva Arlan yleisestä saunasta Helsingissä. Kuvassa on hieno kompositio ja se huokuu aivan omanlaistaan mystistä ja uhkaavaakin tunnelmaa. Kunniamaninnat saivat Juha Hietikon kuva "Lauantai-ilta" ja nimimerkki Tiitun "jäähdyttelyä löylyjen välissä talvisessa illassa".

Arla sauna helsinki, metalliämpäreitä kolmionmallisessa pinossa
Arla sauna helsinki, metalliämpäreitä kolmionmallisessa pinossa Kuva: Kimmo Virta sauna

Näkymä saunan sisältä ja ikkunassa maisema
Näkymä saunan sisältä ja ikkunassa maisema Kuva: Juha Hietikko sauna

jäähdyttelyä löylyjen välissä talvisessa illassa
jäähdyttelyä löylyjen välissä talvisessa illassa Kuva: Tiitu sauna

Saunakokeilut

Erikoisten teknisten saunaratkaisujen sarjassa voittaja on Juha Helmisen kuva talvisesta iglusaunasta, jossa oli havulattia: "Löylyt olivat hyvät ja kosteat". Raatia miellytti myös Pasi Hurrin matkasauna, jossa "järvi (tai meri) tulee saunan luo." Erkki Hyppönen kuvasi partioleirillä Viitasaarella pressusaunan, johon oli rakenne telttakaminasta kiuas, "kokeilu onnistui hyvin".

iglusauna sisältä havulattialla
iglusauna sisältä havulattialla Kuva: Juha Helminen sauna

Trailerisauna paljuineen järven rannalla
Trailerisauna paljuineen järven rannalla Kuva: Pasi Hurri sauna

Partioleirillä Viitasaaressa telttasaunan kiuas
Partioleirillä Viitasaaressa telttasaunan kiuas Kuva: Erkki Hyppönen kiuas

Ja vielä bonuksena raati halusi antaa kunniamaninnan yhdelle harvoista kuvista, jotka tarttuivat saunatuotteiden designiin. Jari Ojasen kuvassa "Pikku-Saimaalla tynnyrisauna valmis perhelöylyttelyyn".

Saunamittarissa yli 100 astetta
Saunamittarissa yli 100 astetta Kuva: Jari Ojanen saunamittari

Saunaohjelmien aatelia

#saunakuva-kilpailu oli osa Yle Teeman ja Yle Kulttuurin saunaviikkoja, joiden monissa ohjelmissa käsitellään saunaa eri näkökulmista sekä televisiossa, radiossa että Yle Areenassa. Homman huipennukseksi Teema esittää juhannuspäivän iltana kaksi palkittua ja kansainvälisesti levitettyä suomalaista saunadokumenttia Miesten vuoro (2009) ja Sauna (2007).

Juhannusviikolla pohjoisen miehet tanssivat Teemalla viisiosaisessa ohjelmassa Saunabaletti. Teeman Elävä arkisto on koonnut paketin saunahistoriaa ja -huumoria. Radio Yle 1:ssä pyörii Jukka Kuosmasen toimittama Tamminiemen saunassa -sarja ja Minna Joenniemen Rakenna minut -ohjelmassa puhutaan uudesta sauna-arkkitehtuurista.

Tästä voit katsoa kaikki kilpailuun osallistuneet kuvat ja kommenttikenttään voit kertoa oman suosikkisi:

Kommentit
 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri