Hyppää pääsisältöön

Uskomaton Randi testasi suomalaisen taikavarvun

Järjestyksessään seitsemännet Rajatiedon messut pidettiin vuonna 1989 Helsingissä. Messuilla vieraili myös yhdysvaltalainen yliluonnollisten ilmiöiden epäilijä ja huijareiden paljastaja James Randi eli The Amazing Randi. A-studion raportissa seurattiin, kun Randi asettui testaamaan hankasalmelaisen taikavarvun todenmukaisuutta.

Randin perustama säätiö haastoi paranormaaleita ilmiöitä esitteleviä ihmisiä temppuineen testattaviksi. Mikäli temppu tai ilmiö läpäisisi Randin testin, saisi tempun esittelijä palkinnoksi huomattavan rahasumman. Vuoteen 1989 mennessä Randi oli testannut yhteensä 82 paranormaaliksi väitettyä ilmiötä, eikä yksikään ollut läpäissyt hänen valvottuja testejään.

Rajatiedon messuilla Randin testattavaksi asettui hankasalmelainen maanviljelijä Toivo Kauppinen. Hänellä oli mukanaan maagisesti taipuva pajunvarsi.

Kauppinen ei läpäissyt testiä.

En lainkaan epäile hänen vilpittömyyttään, mutten toisaalta ole muuttanut hänen omaa mielipidettään.― James Randi Toivo Kauppisen taikavarputempusta

A-studion raporttiin on myös kuvattu rajatietäjien vuoden 1989 uutuuksia. Ohjelmassa vilahtaa mm. eetteripyörretieteilijä Kauko Nieminen, skientologeja sekä parantavan musiikin vaikutukselle pyhitetty huone.

Tunnetuimmat paljastuksensa Randi oli tehnyt Suomen televisiossakin vierailleeseen maailmankuuluun lusikantaivuttelija Uri Gellerin kustannuksella. Randi oli itsekin osaava taikuri ja 1970-luvulla hänet nähtiin mm. osana Alice Cooperin rock-esitysten lavashow'ta. Lisäksi Randi oli amerikkalaisen skeptikkojärjestö CSICOPin perustajajäseniä. Suomeen hän saapui vuonna 1989 suomalaisten skeptikkojen Skepsis ry:n vieraana.

Rajatiedon messuilla kohdattiin eetteripyörteistä saarnannut varatuomari Kauko Nimeinen.
Rajatiedon messuilla kohdattiin eetteripyörteistä saarnannut varanotaari Kauko Nieminen. Rajatiedon messuilla kohdattiin eetteripyörteistä saarnannut varatuomari Kauko Nimeinen. Kuva: Yle kuvanauha Kauko Nieminen,Yle Elävä arkisto
Esittelyssä joogaa ja nenäkannun käyttöä.
Esittelyssä joogaa ja nenäkannun käyttöä. Esittelyssä joogaa ja nenäkannun käyttöä. Kuva: Yle kuvanauha Yle Elävä arkisto,jooga
Messuilla oli mahdollista kuunnella parantavaa musiikkia televisiosta.
Messuilla oli mahdollista kuunnella parantavaa musiikkia televisiosta. Messuilla oli mahdollista kuunnella parantavaa musiikkia televisiosta. Kuva: Yle kuvanauha Yle Elävä arkisto
Uri Geller taivutti lusikoita, mutta selitys on yksinkertainen. Hän toimi, kun kukaan ei katsonut.― James Randi Stradan haastattelussa 2015

Vuonna 2015 Randi nähtiin osana Strada-ohjelmaa, jossa hän esitteli kriittisen ajattelun periaatteitaan yhdessä kosmologi Syksy Räsäsen kanssa. Molemmat puhuivat Think Helsinki Think! -kriittisen ajattelun tapahtumassa. Omassa osuudessaan Randi keskittyi Uri Gelleriin ja esitteli lusikantaivutuksen perusperiaatteita.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

 • Suomalaisen miehen kärsimyksen tulkitsija, baritoni Jorma Hynninen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

  Huhtikuun 3. päivänä syntynyt baritoni Jorma Hynninen (s. 1941) on tehnyt tiukan ja tinkimättömän urakan perisuomalaisten miesten oopperarooleissa. Hynninen on ollut mm. Leevi Madetojan Pohjalaisten Jussi, Aarre Merikannon Juha, Aulis Sallisen Punaisen viivan Topi ja Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi. Uuden vaimonsa Hynninen hurmasi kuitenkin Mozartin Figaron häiden kreivinä.

 • Kummelin krapulamiesten ahavoituneet päät

  Puoliajalla kapakkaan ja tappiin asti.

  Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.