Hyppää pääsisältöön

Uskomaton Randi testasi suomalaisen taikavarvun

Järjestyksessään seitsemännet Rajatiedon messut pidettiin vuonna 1989 Helsingissä. Messuilla vieraili myös yhdysvaltalainen yliluonnollisten ilmiöiden epäilijä ja huijareiden paljastaja James Randi eli The Amazing Randi. A-studion raportissa seurattiin, kun Randi asettui testaamaan hankasalmelaisen taikavarvun todenmukaisuutta.

Randin perustama säätiö haastoi paranormaaleita ilmiöitä esitteleviä ihmisiä temppuineen testattaviksi. Mikäli temppu tai ilmiö läpäisisi Randin testin, saisi tempun esittelijä palkinnoksi huomattavan rahasumman. Vuoteen 1989 mennessä Randi oli testannut yhteensä 82 paranormaaliksi väitettyä ilmiötä, eikä yksikään ollut läpäissyt hänen valvottuja testejään.

Rajatiedon messuilla Randin testattavaksi asettui hankasalmelainen maanviljelijä Toivo Kauppinen. Hänellä oli mukanaan maagisesti taipuva pajunvarsi.

Kauppinen ei läpäissyt testiä.

En lainkaan epäile hänen vilpittömyyttään, mutten toisaalta ole muuttanut hänen omaa mielipidettään.― James Randi Toivo Kauppisen taikavarputempusta

A-studion raporttiin on myös kuvattu rajatietäjien vuoden 1989 uutuuksia. Ohjelmassa vilahtaa mm. eetteripyörretieteilijä Kauko Nieminen, skientologeja sekä parantavan musiikin vaikutukselle pyhitetty huone.

Tunnetuimmat paljastuksensa Randi oli tehnyt Suomen televisiossakin vierailleeseen maailmankuuluun lusikantaivuttelija Uri Gellerin kustannuksella. Randi oli itsekin osaava taikuri ja 1970-luvulla hänet nähtiin mm. osana Alice Cooperin rock-esitysten lavashow'ta. Lisäksi Randi oli amerikkalaisen skeptikkojärjestö CSICOPin perustajajäseniä. Suomeen hän saapui vuonna 1989 suomalaisten skeptikkojen Skepsis ry:n vieraana.

Rajatiedon messuilla kohdattiin eetteripyörteistä saarnannut varatuomari Kauko Nimeinen.
Rajatiedon messuilla kohdattiin eetteripyörteistä saarnannut varanotaari Kauko Nieminen. Rajatiedon messuilla kohdattiin eetteripyörteistä saarnannut varatuomari Kauko Nimeinen. Kuva: Yle kuvanauha Kauko Nieminen,Yle Elävä arkisto
Esittelyssä joogaa ja nenäkannun käyttöä.
Esittelyssä joogaa ja nenäkannun käyttöä. Esittelyssä joogaa ja nenäkannun käyttöä. Kuva: Yle kuvanauha Yle Elävä arkisto,jooga
Messuilla oli mahdollista kuunnella parantavaa musiikkia televisiosta.
Messuilla oli mahdollista kuunnella parantavaa musiikkia televisiosta. Messuilla oli mahdollista kuunnella parantavaa musiikkia televisiosta. Kuva: Yle kuvanauha Yle Elävä arkisto
Uri Geller taivutti lusikoita, mutta selitys on yksinkertainen. Hän toimi, kun kukaan ei katsonut.― James Randi Stradan haastattelussa 2015

Vuonna 2015 Randi nähtiin osana Strada-ohjelmaa, jossa hän esitteli kriittisen ajattelun periaatteitaan yhdessä kosmologi Syksy Räsäsen kanssa. Molemmat puhuivat Think Helsinki Think! -kriittisen ajattelun tapahtumassa. Omassa osuudessaan Randi keskittyi Uri Gelleriin ja esitteli lusikantaivutuksen perusperiaatteita.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto