Hyppää pääsisältöön

Petri Nygård on koko vuoden hovinarri, mutta juhannuksena kingi

Suomen suosituin roisi räppäri on nykyään täysin oma itsensä, ja sitähän suomalaiset rakastavat.

Bileräpin valtiomies Nygård pitää hyvää huolta somestaan. // Kuva: Silja Annila

Räppäri Petri Nygård, oikealta sukunimeltään Laurila, heittää ilmaan vertauksen.

- Mun musiikki on kuin Seiska-lehti, kukaan ei myönnä lukevansa sitä, mutta oikeassa tilanteessa innostuu siitä ihan hiessä.

On yleisesti soveliasta kritisoida Petri Nygårdin rivoja bile-, pano-, ja ryyppybiisejä. On kuitenkin myös tilanteita, jolloin dissaajatkin bailaavat innolla Selvää päivää.

Suurin niistä taitaa olla juhannus, sillä Petri Nygård esiintyy kolmilla eri juhannusfestareilla.

Torstaina Nygård esiintyy Himosfestivaalin päälavalla juhannuskekkerien alkajaisiksi. Perjantaina rääväsuinen räppäri valtaa Kalajoen juhannuksen päälavan loistavaan bileaikaan kello 22.30, juuri ennen tämän hetken kovinta naispopparia Sannia. Lauantaina Petrin juhannus huipentuu paluun tekevässä Raumanmeren juhannuksessa, jossa mies esiintyy viimeisenä rap-painotteisella Rauma Vice -lavalla.

- Kyllä juhannus on mulle iso juttu. Jos se ei ole festarikesän avaus, niin ainakin ulkolavojen huipennus. Mulla on ollut tosi pitkään juhannukset täynnä keikkoja, Nygård kertoo.

Päälavat festareilla eivät kuitenkaan ole perusarkea artistille. Muuten räppäri on enimmäkseen viikonloppujen viihdyttäjä, joka on kysytty yökerhoissa ympäri Suomen.

"Mä puhun omasta mielestäni arkisista asioista hyvällä mielellä."― Petri Nygård

Myöhemmin tänä kesänä Nygård esiintyy paljon myös pienemmillä paikkakunnilla, kuten noin 3 000 asukkaan Toholammilla.

Ja on räppäri esiintynyt ulkomaillakin, muttei aivan luksustyyliin, vaan keikkapaikkana on ollut Espanjan suomalaiskeskittymä Fuengirolassa.

Suomalaiset tuntuvat nauttivan Nygårdin show’sta, joka alkaa usein siitä, kun hän astelee lavalle jättimäisen puhallettavan vaginan läpi.

Petri Nygårdin härskiä lavaesiintymistä ja rivoja sanoituksia on hämmästelty koko miehen musiikkiuran ajan. Rap-artisti ei säästele sanoissaan, vaan panee, ryyppää ja kiroilee lyriikoissaan estottomasti. Netissä Nygård ei ole yhtään sen pidättyväisempi: räppäri jakaa avoimesti blogissaan pornoa. Vaikka Nygård tietää olevansa roisi, hän ei näe omia juttujaan shokeeraavina.

- Mä puhun omasta mielestäni arkisista asioista hyvällä mielellä. Netissä jaan asioita, joita näen surffaillessani. Tarjoan ajanvietettä ja viihdykettä, josta voi olla mitä mieltä haluaa.

Nygård ei ole sketsihahmo, Nygård on Petri Laurila

Nygårdin ura lähti nousukiitoon jo 2000-luvun alussa, jolloin räppärin debyyttialbumi Mun levy! myi kultaa lähinnä Vitun suomirokki -hittibiisin voimalla. Kappaleessa Nygård iski suosioon vitsailemalla sujuvasti muista suomalaisista artisteista. Kun biisin kuuntelee nyt, taustat ja räppi kuulostavat todella kotikutoisilta Nygårdin nykyisiin bilelekoihin verrattuina.

Räppäri levytti pitkään Poko Recordsilla, mutta viimeisimmän platinaa myyneen Pannaan Suomi kuntoon -hitin artisti on tehnyt jättimäisen Universal Musicin tallissa.

- Jännitti ihan saatanasti, miten hommat lähtee Universalilla käyntiin. Aiemmin olin tehnyt kaiken aika lailla itse. Uusi levy-yhtiö ei ole antanut mitään rajoitteita mulle, pikemminkin kannustanut jatkamaan omaa juttua, Nygård kertoo.

Oma juttu onkin räppärille nykyään musiikkiuran tärkein asia, jonka merkitys on muodostunut valtavaksi haparoivan alun jälkeen. Vitun suomirokin jälkeen ilmestyi Hovinarrin paluu -levy, joka on artistin heikoiten menestynyt albumi.

Alkurysäys sai Nygårdin niin hämilleen, räppäri pysyi pitkään poissa otsikoista ja piiloutui keksityn identiteetin, Nygård-hahmon taakse.

"Kun sain vuonna 2009 toisen mahdollisuuden, niin ajattelin, että nyt tehdään vittu sitten täysillä."― Petri Nygård

- Koko homman aloitus oli sellainen puolivahinkolaukasu. Meni monta vuotta, että tajusin, mitä vittua siinä tapahtui kaikkine platinalevyineen. Siitä koko Nygård, aurinkolasihattujuttu ja salaperäisyys lähti. En osannut käsitellä suosiota.

Nygård kuitenkin palasi aivan eri ihmisenä. Vuonna 2009 Onko sulla pokkaa -hitin esitti itsevarma bileräppäri, joka ei salannut henkilöllisyyttään ja voitti lähes koko Suomen puolelleen. Suosiota jatkoivat muut hittibiisit, kuten Kippis kulaus, Selvä päivä ja Märkää.

- Kun sain vuonna 2009 toisen mahdollisuuden, niin ajattelin, että nyt tehdään vittu sitten täysillä. Jätetään pois mielikuvitus, mystisyys ja illuusio pois, jäljelle jäi vain mä.

Petri Nygårdin ura on kestänyt jo yli 15 vuotta. // Kuva: Silja Annila

"Muut ihmiset sai mut tuntemaan itseni weirdoksi"

Vaikka Petri Nygårdin maine on lähes kaikille suomalaisille tuttu, miestä artistin takana ei moni tunne. Ei vaikka nykyään räppäri ei ole enää hassu hahmo, vaan artisti itse.

- Ihmiset haluaa vieläkin ajatella, että mä en oikeasti ole Petri Nygård, että se on hahmo. Väittäisin nyt, että Nygård on hyvin, hyvin lähellä mua itseäni. Mä olen jättänyt biiseistäkin ylimääräisen mielikuvituspaskan pois.

Nygård rohkaisee myös muita olemaan rohkeasti oma itsensä. Klisee kuulostaa erilaiselta, kun sen sanoo artisti, joka oikeasti venyttelee soveliaisuuden rajoja.

"Mä olen jättänyt biiseistäkin ylimääräisen mielikuvituspaskan pois."― Petri Nygård

Räppäri on esimerkiksi kohdannut paljon ihmisiä, jotka eivät kehtaa myöntää kuuntelevansa miehen musiikkia.

- Aina on niitä, jotka eivät kerro kuuntelevansa mun musaa. Mutta jos tykkäät Nygårdista, sano se ääneen. Siitäkin mun musiikissa on kyse, että on turhaa välittää muiden mielipiteistä.

Artisti muistaa hyvin, miltä tuntuu, kun omia kiinnostuksen kohteita kyseenalaistetaan. Nygård oli nuorena hevari, joka innostui räpistä. Tyylinvaihdos kummastutti monia artistin tuttavia. Tuntuu, että nuoruuden arvostelu on osaltaan saanut artistin seisomaan äärimmäisen tiukasti oman musiikkinsa takana.

- Kun aloin räppäämään, muut räppärit ihmettelivät hevibändipaitojani ja sanoivat, että mikä vitun räppäri sä oot. Muut ihmiset sai mut tuntemaan itseni ihan weirdoksi, Nygård sanoo.

Petri Nygård Provinssirockissa 2010 // Kuva: Tomi Mikola

Vapaudu kuin juhannuksena

Juhannus on ollut Nygårdille viime vuodet pelkkää festarointia. Räppärin biiseissä tuntuu todella kaikuvan roisin suomalaisen juhannuksen henki: kosteat ja villit bileet ovat kummissakin pääosassa.

- Mun biisien sanoma on luoda hyvää fiilistä ja antaa ihmisille energiaa. Jossain biisissä räppäänkin, että nyt on samaan aikaan uusivuosi, vappu ja juhannus. Olisi siistiä, jos suomalaiset uskaltaisivat bailata muulloinkin yhtä vapautuneesti kuin noissa juhlissa, Nygård sanoo.

Vaikka Nygård tietyllä tavalla onkin suomalaisen juhannuksen maskotti, ryyppylauluistaan tuttu artisti ei halua jumittua vain yhden asian sanansaattajaksi. Pääasia on hyvä fiilis.

- Mun musiikki sopii kaikenlaiseen hauskanpitoon ja vapautumiseen. Eikä hauskanpitoon aina liity alkoholia. Jotkut saavat kiksit siitä, että tanssivat koko yön klubilla selvin päin ja se on tosi hienoa.

Korjattu 27.6.2016 kello 12:15: Poistettu maininta Poko Recordsista pienlevy-yhtiönä.

Lue myös:

YleX:n Poikelus ja Hätönen kiroilivat itsensä Petri Nygårdin sydämeen - kuuntele rivo kappale 

Fanit rakastavat, kriitikot nyrpistelevät – kesähittikisa käy nyt kuumana

Fanit rakastavat, kriitikot nyrpistelevät – kesähittikisa käy nyt kuumana