Hyppää pääsisältöön

Seitsemän vinkkiä kesälaitumille

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Laiduntaminen edistää hevosen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Hevonen saa toteuttaa sille lajityypillistä käytöstä oleskelemalla laumassa sekä liikkua ja syödä kaiken aikaa. Hevosta ei kuitenkaan voi päästää kirmaamaan luonnon helmaan ilman huolen häivää. Tiettyjä laiduntamiseen liittyviä seikkoja täytyy ottaa huomioon, jotta hevosen on laitumella aidosti hyvä olla. Ystäväni hevonen kokosi muutamia perusvinkkejä laiduntavan hevosen tarpeisiin ja riskien ehkäisemiseksi.

1. Varaa tarpeeksi tilaa

Laidunalan tarpeeseen vaikuttaa laitumen ravinteikkuus, sekä hevosen kunto ja koko. Hevonen syö useita kymmeniä kiloja nurmea vuorokaudessa. Siksi laidunalan on oltava tarpeeksi laaja, jotta syötävää varmasti riittää. Yhdellä hevosella tulisi olla käytössään 0,25-0,5 hehtaaria laidunta. Laidunalan tarve hevosta kohden kasvaa kesän edetessä, sillä alkukesän nurmi on ravinteikkaampaa kuin loppukesällä kasvava.

2. Vettä ja suolaa täytyy aina olla saatavilla

Vaikka hevonen saa nurmen mukana paljon nestettä, se myös menettää runsaasti nestettä hikoillessaan. Tämän vuoksi vettä tulee olla saatavilla kaiken aikaa. Runsaan nesteenpoiston mukana hevonen menettää myös natriumia ja kloridia. Siksi laitumella tulee olla veden lisäksi myös suolakivi. Suolaa ja elektrolyytteja on hyvä lisätä myös hevosen muuhun ruokaan.

3. Varmista monipuolisen ravinnon saanti

Periaatteessa laidunruoho on hevoselle luonnollista ravintoa. Kasvillisuudesta riippuen ravintoarvot kuitenkin vaihtelevat. Tarkkaile hevosen kuntoa ja ulkonäköä pitkin laidunkautta. Kilpaileva tai muutoin kovassa käytössä oleva hevonen tarvitsee lisäksi rehuja. Hevosen ei olisi hyvä lihoa eikä laihtua. Hevosen b-vitamiinin, natriumin ja muiden kivenaineiden saannista on silti huolehdittava.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


4. Laitumen tulee tarjota suojaa vaihtuviin sääolosuhteisiin

Laitumella tulee aina olla varjoa tarjoava suoja kesän kuumimmille päiville. Puut tarjoavat hyvän suojan auringolta ja osittain myös hyönteisiltä. Mikäli luonnollista varjoa ei ole, tulisi laitumella olla laidunkatos. Toinen vaihtoehto on ottaa hevonen sisälle talliin päivän porottavimmiksi tunneiksi.

5. Opettele tunnistamaan myrkylliset kasvit

Yleensä hevonen osaa erottaa syötävät kasvit myrkyllisistä. Joillakin hevosilla voi kutienkin olla taipumus syödä vahingossa myrkyllisiä kasveja. Siksi yleisimmät niistä on hyvä opetella tunnistamaan. Yleisimpiä myrkyllisiä laidunkasveja Suomessa ovat suokorte, sananjalka, villakko, niittyleinikki sekä erilaiset koisokasvit. Jos myrkyllistä kasvia esiintyy paljon, sitä voi poistaa niittämällä tai rajaamalla laidunta uudelleen.

6. Helpota hevosen oloa hyönteisten hyökkäykseltä

Hevosen oloa voi helpottaa erilaisilla hyönteiskarkotteilla. Hyönteiskarkotetta kannattaa lisätä useita kertoja päivässä. Jos hevosella ilmenee kesäihottumaa, eivät myrkyt usein riitä ja käyttöön täytyy ottaa hyönteisloimi.
Aivan kuten koirillekin, hevosille on hyvä myös suorittaa punkkitarkastus säännöllisin väliajoin. Hyttysten määrää taas voi koittaa vähentää vaihtamalla seisovaa juomavettä useasti, sekä kuivattamalla ojia ja lätäköitä.

7. Ehkäise loistartuntoja siisteydellä

Tarhat ja laitumet tulee siivota ulosteista säännöllisesti, vähintään kerran kahdessa viikossa, jotta ulosteen mukana tulleiden loisten munat eivät kehity tartuntakykyisiksi toukiksi. Erityisesti suolinkaisen munat ovat erittäin kestäviä ja voivat säilyä laitumella pitkään. Aikuiset hevoset kehittävät usein hyvän vastustuskyvyn suolinkaisille, mutta varsoille suolinkaisen munia sisältävät laitumet voivat aiheuttaa ongelmia.

teksti: Veera Ojola

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.