Hyppää pääsisältöön

28.6. Teeman Elävä arkisto: Pride, Yazka Love ja kiivasta väittelyä homoerotiikasta

Kuva ohjelmasta "Oletko sinä? Oletko sinäkin? Kertomus homoseksuaalisuudesta."
Kuva ohjelmasta "Oletko sinä? Oletko sinäkin? Kertomus homoseksuaalisuudesta." Kuva ohjelmasta "Oletko sinä? Oletko sinäkin? Kertomus homoseksuaalisuudesta." pride

”Olen tuntenut aivan pienestä asti, että en ole niin kuin muut”, sanoo Elävän arkiston vieras Yazka Love.

Yazka on syntynyt Oxfordissa Englannissa ja kasvanut Suomessa. Hänellä on intialainen isä ja suomalainen äiti. Hän oli tyttö, ainakin periaatteessa, mutta jo teini-käisenä hän ajatteli, että hän on nuori mies. Transsukupuoli -sanaa hän ei ollut tuolloin vielä kuullutkaan.

Äidin mitta tuli täyteen

Noin kymmenenvuotiaana Yazka tunsi, ettei saanut ymmärrystä ajatuksilleen ja tunteilleen. Ystäviä ja ymmärtäjiä hän löysi espoolaisesta nuorisojengistä. ”Olin aivan hukassa ja yksin, mutta jengissä minut hyväksyttiin sellaisena kuin olin.” Äiti sen sijaan sai tarpeekseen ja näytti Yazkalle ovea.
”Meille tuli hirveä riita, kun hän tajusi, että seurustelen tytön kanssa. Olin silloin noin 15-vuotias. Äidillä ei ollut voimia tai kykyä ottaa selvää, mistä siinä oli kysymys.” Riidan päätteeksi Yazka nousi bussiin ja matkusti Espoosta Helsinkiin. Maallinen omaisuus mahtui yhteen isoon kassiin.
”Nykyään olemme varsin hyvissä väleissä, mutta kyllä siinä taisi kymmenen vuotta mennä puhumatta”, Yazka naurahtaa.

Yazkan haastattelun jälkeen Elävä arkisto tarjoaa Kielletty kaupunki -ohjelman vuodelta 1991, jossa hieman päälle parikymppinen Yazka on yhtenä keskustelijoista puolustamassa seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia.

Kiivasta väittelyä seksuaaalisuudesta

Tunteet kuumenivat Kielletty kaupunki -keskusteluohjelmassa, kun aiheena oli homoerotiikka – tai ainakin piti olla. Keskustelu luisui heti ennakkoluulojen värittämäksi väittelyksi homoseksuaalisuudesta. Eniten äänessä oli SMP:n kansanedustaja, joka kiisteli muiden muassa Sadomasokistien Kinky Clubin perustajan Yazkan ja yleisön kanssa. Keskustelut käytiin lasineliössä Vanhan Ylioppilastalon kupeessa. Yleisö pystyi osallistumaan kuutiossa käytävään keskusteluun mikrofonin avulla. Moni valitteli kylmyyttä ennen kuin esitti kysymyksensä akvaariossa keskusteleville.

Käytätkö miesten vai naisten vessaa?

Suhonen ja hänen väittelytoverinsa olivat jatkuvasti toistensa kimpussa. Teologian kandidaattia ja Setan sosiaalisihteeriä Ari Saukkosta Suhonen vaati vaihtamaan alaa, sillä mies ei elänyt Raamatun mukaisesti. Sadomasokistien Kinky Clubin perustaja Yazkalta Suhonen tiedusteli, käyttikö nainen miesten vai naisten vessaa baarissa käydessään. Vähemmistötutkija Martti Grönforsilta Suhonen tiukkasi, mitä kaikkia vähemmistöjä miehen tutkimusalueeseen oikein kuuluikaan. Suhosta vastaväittelijät syyttivät vanhakantaisesta koti, uskonto ja isänmaa -ajattelusta sekä suvaitsemattomuudestaan.
Kiivaista väittelyistä johtuen itse asiaan eli homoerotiikkaan päästiin vasta, kun useampi kylmässä värjöttelevä yleisön edustaja oli muistuttanut keskustelun alkuperäisestä tarkoituksesta.

Mikä on rakkautta, mikä erotiikkaa, mikä on luonnollista, mikä luonnotonta, jos mikään

Näillä sanoilla aloitti keskustelun Kielletyn kaupungin juontaja Hannu Tapani Klami. Samalla käynnistyi 50 minuuttia kestävä väittely.

Kommentit
 • Lapset aikuisten maailmassa – Teeman elokuvia joulukuussa

  Lapset avaavat näkökulmia maailman nurinkurisuuteen.

  Joulukuussa ja tammikuussa Teeman Kino Klassikko ja perjantain Kino esittävät vanhoja ja uusia elokuvia ajattomasta aiheesta. Lapset avaavat aina palkitsevan näkökulman aikuisten maailmaan ja sen nurinkurisuuteen ja epäkohtiin, koulukiusaamisesta maailmansotiin.

 • Teeman joulun lahjapaketit 2019

  Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

  Teeman jouluun kuuluvat lahjapaketit, joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12! Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa