Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Ahvenanmaan retkieväät

Ruuan valmistusta.
Ruuan valmistusta. metsien kätkemä

Saariparatiisit maut ovat vertaansa vailla. Ahvenanmaa tunnetaan tietysti sipseistään, mutta koska repussa ne liiskaantuvat helposti, suosittelemme jotain ruokaisampaa retkievääksi.

Jos syöt koskaan kotimaista lammasta, se on todennäköisimmin Ahvenanmaalta peräisin. Sanotaan, että Ahvenanmaan karitsanlihan erityinen maku on peräisin mausteyrteistä, joita karitsat ovat popsineet kesälaitumillaan saariston saarilla – lihan voi siis maustaa jo ennen sen lahtaamista, nerokasta. Helpoin tapa nauttia paikallista pässiä retkiolosuhteissa on luomulammasmakkara, jonka voi kätevästi paistaa nuotiolla.

Jos kuitenkin olet kasvissyöjä, eritystä herkkua on myös paikallinen mustaleipä – joka vaatii jälleen kerran reilun sipauksen kirnuvoita päälle.

Juomasuositus onkin jotain aivan erityistä: se on autenttinen rekonstruktio maailman vanhimmasta säilyneestä bissestä. Sukeltajat nostivat Ahvenanmaan saaristossa 1800-luvun alussa uponneesta laivanhylystä olutpulloja ja shampanjaa kesällä 2010. Tieteellisten analyysien avulla muinaisen reseptin salat onnistuttiin avaamaan, ja nyt voimme nautiskella 170 vuotta vanhan oluen uutta versiota – joka maistuu parhaiten kuulemma shampanjalasista. Skål!

Reetta Ranta

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.