Hyppää pääsisältöön

"Lupa ja vapaus hengittää, paljon siirappia ja onnea" – kolme hyvää syytä osallistua Pride-viikkoon

Helsinki Pride on täällä! Kaikille avoimella sateenkaarikansan juhlaviikkolla voi treenata drag-meikin alkeet, tutustua Tom of Finland -näyttelyyn ja kysellä kansanedustajilta.

Pride-viikolla on paljon hauskaa ohjelmaa, mutta myös tiukkaa asiaa. // Kuva: Joao Relvas / EPA

Helsinki Pride alkaa tänään 27. kesäkuuta Helsingissä. Tapahtumassa juhlitaan moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta erilaisen ohjelman merkeissä. Viikko huipentuu Pride-kulkueeseen lauantaina 2. heinäkuuta.

Kulkue on näkyvin osa Pride-viikkoa. Se lähtee liikkeelle Helsingin Senaatintorilta kello 13 ja päättyy Kansalaistorilla järjestettävään puistojuhlaan.

Mediapersoona Laura Haimila, Priden ohjelmakoordinaattori Minna Kalenius ja vuoden sateenkaarinuoreksi valittu Elina Partanen kertovat, miksi tapahtumaan kannattaa osallistua.

1. Tiukkaa asiaa: paneeleja ja kyselytunteja

- Helsinki Pride on täynnä karnevaalitunnelmaa ja erilaisia juhlia, mutta se on myös tärkeä muistutus siitä, miten työ yhdenvertaisen ja moninaisen Suomen puolesta on vielä kesken, Priden ohjelmakoordinaattori Minna Kalenius kommentoi YleX:lle.

Pride-viikolla voi muun muassa osallistua paneelikeskusteluun, jonka teemana on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden erityisen haavoittuvaa asema.

Kansanedustajien kyselytunti puolestaan järjestetään keskiviikkona 29. kesäkuuta kello 15–16.30 Pride Housessa. Silloin on mahdollisuus kysyä kansanedustajilta hlbti-verkoston toiminnasta.

Sydän
http://giphy.com/gifs/love-lgbt-lgbtq-l46CnhyOv6dAiGQYo via GIPHY Sydän

2. Hauskaa ohjelmaa kaikille: deittailua, missikisoja ja taidetta

Pride-viikon aikana voi myös opetella drag-meikin alkeita ja tutustua Tom of Finland -näyttelyyn Helsingin Taidehallissa.

- Helsinki Pride kerää yhteen sateenkaarikansan ja kutsuu mukaan myös kaikki muut. Yhteisössä on voimaa ja Helsinki Pride on tarkoitettu meille kaikille, Kalenius sanoo.

Kevyempää ohjelmaa kaipaaville Rainbow Speed Dating on hauska vaihtoehto. Tapahtumassa voi osallistua pikadeiteille kolmessa eri sarjassa, jotka ovat naiset-naiset, miehet-miehet ja ihmiset-ihmiset.

Mr. & Ms. Gay Finland -finaalit järjestetään keskiviikkona 29. kesäkuuta ja torstaina 30. kesäkuuta. Neljännen kerran valittava Ms. Gay Finland ja seitsemännen kerran valittava Mr. Gay Finland toimivat esikuvina titteleidensä kera seuraavan vuoden ajan.

Skip Instagram post

3. "Parasta aikaa tutustua uusiin ihmisiin."

Mediapersoona Laura Haimilan mielestä Helsinki Pride on hienoin kaupunki- ja kulttuuritapahtuma, jossa kaikki ovat yhdenvertaisia.

- Pride-viikolla kaupunki täyttyy mielettömästä ohjelmasta taiteen, viihteen ja kulttuurin parissa. Parasta aikaa tutustua uusiin ihmisiin ja kohdata monenlaisia persoonia, Haimila kertoo YleX:lle ja jatka:

- Viikon ajan tuntuu myös siltä, että kaikki on mahdollista. Kaikki on yhdenvertaisia, kaikilla on oikeus olla just sitä mitä on. Lupa ja vapaus hengittää. Eli paljon siirappia ja onnea. Sitä on Pride mulle.

Skip Instagram post

- Meidän tarkoituksemme tällä planeetalla on onnellisuuden tavoittaminen hinnalla millä hyvänsä, mutta ehtona on, että matkalla onneen emme saa satuttaa muita ihmisiä, Helsinki Pride -kummi 2016 Cristal Snow kommentoi Instagramissa.

Vuoden sateenkaarinuoreksi valittu Elina Partanen korostaa solidaarisuutta.

- Sanoisin että Pride-viikolle kannattaa osallistua yhteenkuuluvuuden vuoksi. Solidaarisuus ja yhtä suurta perhettä oleminen hyväksyen toisemme on tärkeä osa Prideä, Partanen kommentoi YleX:lle.

Tutustu Priden ohjelmaan tarkemmin.

Lue myös:

Elina Partasesta Vuoden sateenkaarinuori

Saara Aalto valittiin vuoden homoksi – tässä ovat vuoden 2016 Gay Gaalan voittajat