Hyppää pääsisältöön

Sahara-bluesin kitarahirmu Bombino kesäkuun World Music –listaykköseksi

Bombino
Bombino Kuva: Photo: Marije Kuiper etnoilta,Bombino

Maailma kylässä -festivaaleilla toukokuun lopussa ihastuttanut Bombino on nyt kuuminta hottia maailmanmusiikissa. Uutuuslevy soi tiuhimmin Euroopan radioiden world music -ohjelmissa. Yle äänitti Bombinon Helsingin konsertin ja sen voi kuulla Etnoillassa 5. heinäkuuta.

Meitä suomalaisia aina hivelee kansallinen menestys kansainvälisillä kentillä. Nyt peräti kolme kotimaista levyä on kohoamassa WMCE-listan kärkeä kohti: Timo Alakotilan Piano yhdeksänneksi, Sampo Lassila Narikan In Strange Lands - Vierailla mailla sijalle 15 ja Arja Kastisen kanteleimprovisaatiolevy Emanuel sijalle 18.

1. Azel - Bombino, Niger

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Sahara-bluesin johtohahmoksi noussut, autiomaan alkuperäisasukkaisiin tuaregeihin lukeutuva kitaristi-laulaja Bombino, oikealta nimeltään Omar Moctar on uusi kitarasankari, kirjoittaa Rolling Stone –lehti. Vaikka Bombino tunnetaan sähkökitaristina, Saharan Hendrixinä, tällä videolla nähdään uuden Azel (Puun juuret) -albumin akustinen kappale Inar (Jos vain tietäisit rakkauteni vahvuuden sinua kohtaan). Juuri nyt Bombino on world music -skenen ykkönen.

2. Abbar El Hamada - Aziza Brahim, Länsi-Sahara

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Pakolaisleireillä varttunut laulaja Aziza Brahim on noussut viime vuosina Länsi-Saharan konfliktin omatunnoksi. Uusin levy Abbar el Hamada (Kiviaavikon yli) kuvaa saharalaisten maisemaa, ulkoista ja sisäistä. Paikalliset kutsuvat asuinseutuaan inhorealisesti Pirun puutarhaksi. Aziza Brahimin varsinainen läpimurto oli toissavuotinen Soutak-albumi, Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmien koko vuoden soitetuin levy. Siksi Aziza nähtiin meilläkin viime kesän Maailma kylässä –festivaaleilla. Videona nähdään tuore studiolivetaltiointi.

3. Félix Lajkó: Most jöttem…, Unkari

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Tuulen nopeudella suoraan listakolmoseksi on ponkaissut unkarilainen virtuoosi-viulisti-sitran-soittaja Félix Lajkó. Albumilla Most jöttem… (Olen juuri saapunut...) kuullaan unkarilaista, romanialaista ja mustalaisten folkkia. Uuden levyn kappaleista ei ole vielä videota, joten tässä on Felixin ensimmäinen valloittava video parin vuoden takaa. A Madárnak -kappaleen Félix Lajkó soittaa kollega Antal Brasnyón kanssa puuveneessä lipuen Lillafüred-järvellä Koillis-Unkarin Miskolcin kaupungin lähellä.

4. Stefano Saletti & Banda Ikona: Sound City – Suoni dalle città di frontiera, Italia

(Edellinen sijoitus listalla: 118)

Italialainen multi-instrumentalisti Stefano Saletti ja bändinsä Banda Ikona fuusioi upeasti Välimeren lukuisia musiikki-kulttuureja. Laulukieli on etupäässä sabir, joka oli entisaikojen merenkävijöiden esperanto, sekoitus espanjaa, italiaa, ranskaa ja arabiaa. Samalla tavalla tässä musiikissa voi tunnistaa useita ikivanhoja alkujuuria. Se on silta Genovan ja Tangerin tai Istanbulin ja Valencian välillä. Videona nähdään lyhyt esittelivideo tästä uutuusalbumista Sound City – Suoni dalle città di frontiera.

5. Konono No.1: Konono No.1 Meets Batida, Kongon demokraattinen tasavalta/Portugali

(Edellinen sijoitus listalla: 3)

Särisevää ja pörisevää viidakko-teknoaan on jo pitkään muovannut Kongon pääkaupungissa Kinshasassa Konono No 1 –yhtye tavaramerkkinään sähköistetyt peukalopianot. Äänenvahvistukseen kelpaavat auton varaosat ja megafonit. Listalevynsä Konono No.1 on äänittänyt angolalais-portugalilaisen muusikko-tuottajan Batidan autotallissa Lissabonissa. Nlele Kalusimbiko -kappaleen videolla voi havainnoida paitsi kongolaista ruoanlaittotyyliä, myös peukalopianoja täydessä touhussa keikalla.

6. Joe Driscoll & Sekou Kouyate: Monistic Theory, USA/Guinea

(Edellinen sijoitus listalla: 13)

Joe Driscollin ja guinealaisen Sekou Kouyaten duossa kohtaavat New Yorkin sähkökitara ja Länsi-Afrikan perinteinen 21-kielinen kora-luuttu, Hienosti toimii kahden hyvin erilaisista taustoista tulevien muusikoiden yhteistyö. Virtuoosimainen sähkökoran soitto limittyy luontevasti rock-kitaran ja jopa rapin kanssa. Parivaljakon kakkoslevy Monistic Theory sisältää omien kappaleiden lisäksi version Stevie Wonderin Master Blaster'ista. Videolla nähdään studiolive-esitys albumin kappaleesta Barra.

7. Céu: Tropix, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 18)

Brasilian San Paulosta tulee laulajatar-lauluntekijä Céu, koko nimeltään Maria do Céu Whitaker Pocas. Perinteinen bossa nova ja samba väijyy koko ajan takavasemmalla, ja niiden päälle Céu ripottelee hienostuneesti milloin triphoppia ja diskoa tai syntikka-poppia ja öistä elokuvatunnelmaa. Hän on elektro-bossan Astrud Gilberto, saattaisi joku sanoa. Céun neljännen albumin nimi on Tropix, yhdistelmä sanoista tropical ja pixel. Videoraidalla Perfume do invisível kuullaan naisen kertovan ystävälleen mitä tekisi jos olisi näkymätön.

8. M.A.K.U. Soundsystem: Mezcla, USA/Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Kauan New Yorkissa asuneiden kolumbialaisten siirtolaisten perustama tanssiyhtye M.A.K.U. Soundsystem lisää energiseen kolumbilaiseen tanssimeininkiinsä funkkia, hiphoppia, jazzia, afrobeatia ja välillä poliittistakin särmää. Tämä kahdeksikko läpivalaisee maahanmuuttajien kokemusta: tullaan toimeen erilaisuuden läpi, sovelletaan omaa perinnettä uuteen kotimaahan sopivaksi. Sitähän varsinkin New Yorkin historia on. Bändin nimen alkuosa M.A.K.U. viittaa alaluokkaan kuuluvaan ihmiseen ja myös Kolumbian viidakossa asuvaan Nukak Maku -viidakkoheimoon, joka eli 1980-luvun lopulle ilman kontaktia ulkopuolisiin. Sound system taas on Jamaikan äänekäs ulkoilmadisko. Videokappaleen La Inevitable lopputekstinä nähdään laulun lyriikka englanninnettuna.

9. Timo Alakotila: Timo Alakotila & Piano, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 17)

Timo Alakotilan ensimmäiseltä soolopiano-albumilta löytyy sensitiivisiä pohjoismaisia teemoja, valsseja, tangoja, satumaisemaa ja jopa hautajais-elegia. Mies kuuluu maan kysytyimpiin muusikoihin ja hänet tunnetaankin paremmin säveltäjänä, sovittajana ja säestävänä muusikkona, ennen muuta hanuristi Maria Kalaniemen aisaparina. kuuluva. Hienosti on Timo Alakotilan ensimmäinen soololevy nimeltään Piano otettu vastaan ulkomailla. Videota tästä albumista ei löydy, mutta kappale Primavera toimii pelkästään kuunneltuna pelkkä levynkansi taustanaan.

10. Né So - Rokia Traoré, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Malilaisen sielukkaan Rokia Traorén kuudes albumi Né So on ollut alkuvuoden tapauksia. Sen bambarankielinen otsikko tarkoittaa kotia. Meditatiiviset afro-folk-laulut peilaavat laulajan omakohtaista identiteettiä sodan jaloista paetessa - ja kodin olemusta fyysisesti ja psyykkisesti. Diplomaatin tyttärenä Rokia Traoré toki on tottunut matkustamaan pienestä pitäen. Videolla nähdään levyn nimikappale Né So.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena

Kommentit