Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Ahvenanmaan kohteet

Getan rotkossa.
Getan rotkossa. metsien kätkemä

Lehdot, karut kalliot, punaiset tiet ja meren läsnäolo. Niistä on Ahvenanmaan luonto tehty. Saariston luonto ja siihen merkkinsä jättänyt historia tarjoavatkin uskomattoman paljon nähtävää pienellä alueella.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Nåtö

Maarianhaminasta etelään sijaitseva Nåtön pähkinäpensaslehto on yksi saarten upeimmista suojelualueista. Pähkinäpensaiden ja lehtipuiden oksaston alla kiemurtaa merkitty luontopolku, joka on elämys niin kevään kukkamerenä, kesän vehreydessä kuin syksyn kelta-punaisena värimerenä.

Lemböte

Lemböten kappeli on pieni ja kivinen rakennus keskellä metsää. Varhaisimmat merkinnät siitä ulottuvat 1200­ luvun jälkipuoliskolle, mutta sen historia ulottuu todennäköisesti paljon pidemmälle, jopa rautakauden lopulle, jolloin viikingit purjehtivat itään ja takaisin. Lähellä on luonnonsatama, jota jo viikinkien arvellaan käyttäneen.

Geta-vuori

Geta-vuori on yksi Ahvenanmaan kiehtovimmista paikoista. Huipulta avautuu upea näköala pohjoiseen. Vuorta kiertävän luontopolun varrelta löytyy ihmeitä kivitonttujen täyttämästä pirunpellosta syviin rotkoihin sekä luolien ja avorakojen verkostoon, jossa aikuisetkin pääsevät todellisen seikkailun makuun.

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.