Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ajankohtainen kolmonen pääkuva

Ajankohtainen kolmonen: Pride-viikko - The Land of The Midnight Fun, Kaupungin naiset ja kaikki mukaan

Homomusikaalin esiintyjät poseeraavat rannalla
Kaupungin naiset Homomusikaalin esiintyjät poseeraavat rannalla Kuva: The Land of the Midnight fun/Helsingin kulttuurikeskus musikaali,homomusikaali,Savoy-teatteri

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Tämän hetken kovimpana kolmikkona Pride-viikon musiikillisia herkkuja: The Land of the Midnight Fun -homomusikaali, Kaupungin naiset -konsertti sekä osallistavat tapahtumat Euroviisujen yhteislaulun ja lavatanssien muodossa.

The Land of the Midnight Fun -homomusikaali Savoy-teatterissa 30.6.-2.7.

Pride-viikkoa ja koko Helsinkiä ravistelee uusi uljas ilmiö - Suomen ensimmäinen homomusikaali! Esityksessä matkataan maan halki juhlien keskikesää, mutta mitä muuta katsoja voi odottaa? Helsingin esityksen tuottaja ja apulaisohjaaja Veli Toppinen paljastaa kajahtaako katsomoon homorummutus ja mikä tekee esityksestä erityisen.

Mistä ajatus musikaalista?

Kolme-neljä vuotta sitten matkamessuilla idea lähti siitä, että Helsingin gaykuoro Out 'n loud, Helsingin Gayteatteri ja HOT-liikuntayhdistys voisivat järjestää yhteisen esityksen Euro Games -tapahtumaan. Ajatuksesta innostuttiin ja Ari Murrolle annettiin tehtäväksi kirjoittaa aivan uusi teksti musikaaliin, jossa kansainvälinen gaykuoro tekee pakkolaskun hillasuolle. Tarina on Suomi-henkinen kesäyön absurdi satu, jossa kohdataan suon henkiä ja tutustutaan hulluihin suomalaisiin kesätapahtumiin kuoron matkatessa halki maan. Esityksessä on 20 alkuperäistä biisiä ja niihin tehdyt koreografiat.

Miten homomusikaali poikkeaa musikaaleista ylipäätään?

The Land of the Midnight Fun poikkeaa mistä tahansa musikaalista. Lavalla käytetään paljon videokuvaa ja katsojalle avautuu unenomainen maaginen maailma täynnä suomalaista hulluutta, joka kesäisin herää eloon. Musikaali ei ole perinteiseen tapaan tyylitelty ja sliipattu vaan hyvinkin persoonallinen ja rohkea. Lavalla nähdään parhaillaan lähes 40 henkilöä, muun muassa livebändi, tankotanssijoita, ilma-akrobaatteja ja tietenkin hyvin erilaisia roolihahmoja. Työryhmässä on sekä ammattilaisia, että harrastajia. Homoaihe on myös kaiken aikaa mukana, on kaapista ulos tulemisia ja rakkaustarinoita.

Mikä katsojaa odottaa?

Ohjaaja Cris Af Enehielmilla on omalaatuinen ja rohkea tyyli. Yleensä musikaalit ovat aika puhtoisia, mutta tässä on rosoisuutta. Hahmot ovat absurdeja ja kreisejä. Lavalla on koivuja ja siellä pyöräillään. Varsinaisia esikuvia ei ole ollut, mutta ehkä lähimpänä Rocky Horror Picture -shown ja Hairin tyyliä. Mennään överiksi ja annetaan mennä. Ei mitään siistiä, pientä ja kilttiä. Tai suurta ja kilttiä.

Kuullaanko kappaleissa homorummutusta?

Meillä on hyvin erilaisia biisejä, punkkia, poppia, juomalauluja, balladeja ja discoa. Varmaan jollain tavalla sitä homorummutustakin tulee olemaan. Sävellykset ovat Ari Leskelän, Salla Markkasen ja Anna-Mari Kähärän käsialaa.

Voiko esityksiä nähdä muulloin kuin Pride-viikolla?

Tällainen takaportti on aina auki, mutta tällä hetkellä ei ole pidemmälle vietyjä suunnitelmia. Tietenkin jos joku meidät tilaa olisi se hienoa. Musikaalissa käytetään suomea, ruotsia ja englatia, joten kielen puolesta sitä voisi viedä muuallekin. Tällä hetkellä esityksiä on kuitenkin vain kolme, joten kaikki katsomaan.

Kenen pitäisi nähdä homomusikaali?

Kaikkien joita vain kiinnostaa, kannattaa tulla avarin silmin katsomaan. Tietenkin meillä on homoyleisöä, mutta esityksessä käsitellään suomalaiseen mielentilaan liittyviä teemoja ja universaaleja asioita.
Vauhtia ja porukkaa lavalla riittää.

Todella hienot videokuvat, ilma-akrobatiakohtaukset sekä näyttelijöiden ja tanssijoiden rohkeus olla lavalla omina persooninaan on jotain, mikä kannattaa nähdä.

Teksti: Marie von Bell

Kaupungin naiset: Yhtä en saanut sanotuksi -konsertti Balderin salissa 30.6.

Ryhmäkuva kuorosta
Kaupungin naiset Ryhmäkuva kuorosta Kuva: Kaupungin naiset Kaupungin naiset,kuorot

Kaupungin naiset on Suomen ainoa lesbokuoro ja se sai alkunsa sattumalta. “Musiikkitaloon oli tulossa australialainen Sydney Gay And Lesbian Choir, joka halusi yhteiskeikan paikallisen kuoron kanssa. He olivat kummissaan siitä, että Out’n Loudissa ei ollut yhtään naista. Minut hälytettiin sitten perustamaan naiskuoro”, kertaa Kaupungin naisten johtaja Petra Lampinen. Esiintyminen sai suuren suosion ja toimintaa päätettiin jatkaa.

2016 Kaupungin naiset täyttää kaksi vuotta. Kyseessä on siis vielä varsin nuori kokoonpano. “Voisin sanoa, että alkutaival on ollut jopa ruusuinen. Yleisö on ollut tosi innokasta kuulemaan suomalaista nykyrunoutta laulettuna meidän näkökulmasta”. Musiikillinen tyyli on Lampisen mukaan jotain populaarimusiikin ja hard core -taiteen välistä. "Molempia löytyy kaikista biiseistä”, hän naurahtaa.

Lampinen on säveltäjä, muusikko ja laulaja, joka määrittelee itsensä “kulttuurin sekatyöläiseksi”. Hän myös säveltää kuoron koko ohjelmiston. Työn määrä on iso. Uusia kappaleita varten täytyy selata läpi valtava määrä runoteoksia, valikoida melodioita, nuotintaa, sovittaa ja harjoitella. “Se vaatii tahtoa, tunnetta ja näkemystä”. Samaan hengenvetoon kuoronjohtaja kiittää kuorolaisia, joilta hän saa paljon tukea. “He tekevät valtavan duunin siinä, että harjoittelevat itse, yhdessä ja ylimääräistä. On mahtava tunne, kun kajautetaan Mä haluun häät, yleisö innostuu ja lähtee mukaan tarinaan.”

Tarina, teksti ja runous toistuvat säveltäjän puheessa usein. Ei lie yllättävää, että Lampinen onkin yksi palkitun Tupa ryskyi, parret paukkui -kokoomarunoteoksen toimittajista.

Kuoroteoksissaan Lampinen on käyttänyt muiden muassa Anja Erämajan, Ilpo Tiihosen, Taina Latvalan ja Helena Sinervon runoja. Ne kertovat Lampisen mukaan rakkaudesta, kuolemasta ja elämän karikoista. “Kun ne on laulettu lesbonäkökulmasta, niin ne koskettavat meitä ja muita tosi paljon. Niihin voi samaistua. Ne ovat arkisia ongelmia ja iloja - joskus jopa juhlaa! Naurattaa, kun lauletaan nettideittailusta ja itkettää, kun tekstinä on Hotakaisen Siniset veet.”

Mikä nettideittailussa oikein naurattaa? Lampinen lainaa tekstin tekijää: “Erämaja on kiteyttänyt tämän hyvin: 'Ei jaksa arvioida, onko se joku hullu ja kuinka hullu ja millä millä tapaa. Onko hengenvaarallinen? Ei jaksais panostaa itsesuojeluun, ei jaksais kuolla nyt, haluais pysyä hengissä. Haluais nukkua kunnolla, pitkään ja herätä. Joku päivä joku herättäis ja se ois sit se oikee.' Se on arkista ja banaalia. Minua naurattaa se runon komiikka. Huumorin kautta tuodaan esiin usein raadollisia asioita.”

Kuoronjohtaja jatkaa, että Kaupungin naisilla on oma näkökulma ja tyyli, jossa ilmaisuun panostetaan yhtä paljon kuin lauluun. “Me ei vaan pönötetä ja lauleta, vaan kerromme myös tarinan yleisölle. Se on alusta asti valittu tyyli. Ilmaisuun on pakko panostaa, koska tekstit ovat parasta suomalaista nykyrunoutta mitä voi olla. Ne ansaitsevat tulla kuulluksi myös sävelinä, ei vain sanoina.”

Torstain konsertissa on kuoronjohtajan mukaan luonnollisesti odotettavissa paljon hienoja tarinoita, joihin voi eläytyä ja peilata omaa elämäänsä. “Ja haave siitä, että jonain päivänä saadaan vielä omat häät ja oikea huntu, eikä mitään hallaharsoa”, hän lisää.

Teksti: Lauri Leskinen

Viisulaulantaa ja lavatanssit – näissä pääsee itse osallistumaan

Ryhmäkuva Vallilan tango -yhtyeestä
Vallilan tango Ryhmäkuva Vallilan tango -yhtyeestä Kuva: Arto Timonen Vallilan Tango,yhtyeet

Jos hiljaa paikallaan istuminen tuottaa ongelmia löytyy Pride-viikoilta ohjelmaa, jota seuratessa ei musiikkikansan tarvitse hiljaa pönöttää. Nostalgisen tanssimusiikin taituri, seitsemän soittoniekan Vallilan Tango ja ravintola Rytmin levytiskin takaa usein löytyvä DJ Olenko tanssittavat juhlakansaa Tavastialla perinteisillä Helsinki Pride Lavatansseilla. Musiikin lupaillaan kulkevan discosta humppaan kotimaista iskelmää ja klassisia paritanssikappaleita unohtamatta. Kelpaa pistää jalalla koreasti!

Elokuvateatteri Orion on kunnostautunut esittämällä iki-ihania musikaaleja mukana laulettavilla versioilla ja nyt kolmannen kerran Euroviisuklubi OGAE ja escstats.com tuovat Orionin kankaille sing-along -viisuja ikivihreistä tämän päivän klassikoihin. Tunnin mittaiseen Eurovision sing-along -tapahtumaan pääsee osallistumaan 1. heinäkuuta. Tekstitykset auttavat viisunoviisinkin lauluihin mukaan, mutta täsmäharjoittelua on turha yrittää, sillä valikoituja kappaleita ei paljasteta etukäteen. Jotain varmasti löytyy silti jokaiseen makuun ja monenlaiseen viisumuistoon!

Teksti: Marie von Bell

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Ajankohtainen kolmonen

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Levyistä, biiseistä, kirjoista, leffoista, keikoista... Kaikesta.