Hyppää pääsisältöön

Maisteri hurmioituu näyttelyssä

Ilja Repinin muotokuva säveltäjä Modest Musorgskista
Ilja Repinin muotokuva säveltäjä Modest Musorgskista Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä,Modest Musorgski

Stendhalin sydroomaksi kutsutaan tilaa, johon voi joutua voimakkaan ja liiallisen taide-elämyksen äärellä. Syndrooman oireita ovat heikotus, pahoinvointi, paniikki, sekavuus ja sydämentykytys.

Stendhalin syndrooma on nimetty samannimisen ranskalaiskirjailijan mukaan, joka kärsi oireyhtymästä matkallaan Firenzessä. Jotakin samantyyppistä koki myös säveltäjä Modest Musorgski, kun hän vieraili hiljattain kuolleen ystävänsä Viktor Hartmannin muistonäyttelyssä Pietarin kuvataideakatemiassa. Stendhal kuvasi kokemustaan kirjassaan, Musorgski puolestaan sävelsi pianosarjan Näyttelykuvia.

Tästä taiteen extreme-elämyksestä voi saada aavistuksen myös tutkimalla yllä olevaa Ilja Repinin maalaamaa muotokuvaa Musorgskista. Maisteri Lindgren kuvailee maalausta näin: "Tuota taulua ei tarvitse katsoa kuin kotvasen aikaa, kun jo alkaa haistaa vanhan viinan ja sipulin, tai sen hajun, joka laajalti myös mieskuorokonsertin jälkeisenä aamuna tunnetaan. Ja jos vielä pystymme katsomaan taulua, alamme vajota Stendhalin syndroomaan silkasta myötätunnosta taulun esittämän henkilön tilaa kohtaan. Vapinaa, tärinää, sydämentykytystä, päänsärkyä, heikotusta, kuvotusta, väsymystä, heikotusta – tiedättehän."

Maisteri Lindgrenin esitelmä Musorgskista, Stendhalista ja hurmioitumisesta kuullaan Yle Radio 1:ssä keskiviikkona klo 11. Ohjelmassa soivat musiikkinäytteet ovat tässä kuunneltavissa kokonaisuudessaan.

"Musorgski käveli näyttelyyn, suunnilleen tällaista vauhtia, kenties hieman huojuen, sillä tahtilaji on 11/4."

"Stendhal käveli koilliseen. Kenties tempossa moderato commodo assai e con delicatezza, vaihdellen tahtilajeja 5/4 ja 6/4."

"Sekavassa hurmoksen tilassa, sydän epärytmisesti tykyttäen, otsalohkot jymisten Stendhal, tuo pieni, pyöreä 28-vuotias miespolo hoiperteli Sibyllojensa alapuolella B-duurissa moderato non tanto, pesamente."

"Stendhal itse horjui nyt ulos kirkosta palvelijansa saattelemana. Hänellä oli sydämentykytystä, hän tunsi itsensä uupuneeksi ja pelkäsi kaatuvansa. Tahtilaji vaihteli tuon tuosta, ollen milloin 5/4, milloin 6/4 tai jopa 7/4 ja sävellaji luiskahti d-molliin."

"Sitten Stendhal tunsi jo voivansa paremmin ja käveli kotiin B-duurissa tahtilajinaan 11/4 tempossa Allegro giusto, nel modo russico, poco sostenuto."

"Yksi kuuluisista elohopean uhreista on Niccolò Paganini, viuluvirtuoosi, joka pukeutui pitkään takkiin, ei frakkiin, vaan takkiin, antoi pitkien hiustensa heilua kuin hevimuusikolla ja piti usein soittaessaankin nenällä sinilinssisiä laseja, jotta valo ei ärsyttäisi hänen herkkiä silmiään. Moni piti hänen musiikkiaan selvänä osoituksena mielenvikaisuudesta."

"Se neljäs osa, jota Musorgski kirjettä kirjoittaessaan oli säveltämässä, on nimeltään Härkävaunut, ja siinä on klassinen kulkue-efekti: joku lähestyy kaukaa, kulkee ohi ja häipyy tuonne jonnekin. – – Ja kun koko orkesteri soittaa tämän, Ravel panee tuuban soittamaan soolon, sillä tämä koko ajan hieman liian korkealla liikkuva melodia on tuuballe raskas ja vaikea, kuten härkäeläimille vaunujen kiskominen mudassa."

"Musorgski ei pannut vaunuja tulemaan kaukaisuudesta, vaan aloittaa pianoversionsa suoraan täydestä fortissimosta, ikään kuin pahuksenmoisessa kuravellissä etenevät vaunut läiskähtäisivät suoraan silmiemme eteen ilman etukäteisvaroitusta."

"Todennäköisesti Musorgski olisi ihastunut hurmoksellisuuteen saakka, jos olisi päässyt kuulemaan, miten Maurice Ravel luo osassa Vanha linna keskiaikaista tunnelmaa ja panee yhtäkkiä saksofonin, tuon syntisen neekerijatsisoittimen, soittamaan trubaduurisävelmän."


"Yksi tunnetuimmista osista Musorgskin Näyttelykuvissa on Kuoriutuvien kananpoikien tanssi. Tämähän on aiheuttanut usealle sukupolvelle suomalaisista lapsuuden traumoja, sillä kappale soi tuon tuosta Sävelradiossa ja Lauantain toivotuissa levyissä aikana, jolloin lapselle ei tarjoutunut käpyjen ja kivien lisäksi muita virikkeitä kuin kotona pauhaavasta radiosta Rinnakais- ja Yleisohjelmaa."


"Tämä on aika kauheata soitettavaa pianolle. Tällainen nopea toisto saa letkeimmänkin pianistin ranteet kramppiin, ja musiikista helposti katoa kaikki se huolettomuus, jota siihen tarvittaisiin. Eihän tässä nyt tosiaan ole uutistoimisto Reuters raportoimassa Euroopan talous- ja pakolaisennusteista, vaan joukko ranskalaisia perheenemäntiä vaihtamassa kuulumisia aurinkoisena päivänä samalla, kun testailee tottuneesti toisella kädellä, onko tomaatti kypsä ja kurkku vielä jäntevä."


"Musorgskin ajatus on paljon vaivattomampaa toteuttaa orkesterin jousilla."

"Katakombit on itse asiassa taiteilijan omakuva. Se on mustavalkoinen lyijykynä- tai hiilipiirros, jossa Pariisin maanalaisissa vanhoissa hautaholveissa seisoo kolme tummaa hahmoa."

"Konsertissa osan [Baba Yaga] yhtäkkiset fortet eivät voi olla koskaan yllätys, sillä kapellimestari pilaa yllätyksen näyttämällä hyvissä ajoin etukäteen, että kohta paukahtaa. Mutta levyltä kuultuna tai pianolla soitettuna teho on tallella."

"Se taitaakin kuvata alkuperäisen taulun sijasta mielikuvaa mahdollisesta Kiovan portista sekä säveltäjää, kun hän Stendhalin syndroomaan sairastuneena astuu ulos Pietarin taideakatemian näyttelystä. Loppuun Ravel tarvitsee seitsemän lyömäsoittajaa."

 • Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silti liikuttamaan

  Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silt

  Pianisti-säveltäjä Chad Lawson julkaisi ensimmäisen soololevynsä reilu kymmenen vuotta sitten. Vuosien varrella yhdysvaltalaispianisti on etsiskellyt omaa ilmaisuaan monin tavoin akustisen pianon soundimaailmaa elektronisesti laajentaen. Samalla hän on julkaissut tasaisen ahkerasti ja varmasti uutta musiikkia.

 • Uuno Klami etsi jo varhain tuotannossaan ranskalaisia sointivärejä

  Uuno Klami etsi jo varhain ranskalaisia sointivärejä

  Uuno Klami (1900-1961) oli venäläis-ranskalaisen orkesterityylin taitaja, jolla oli hyvä vainu aikansa kansainvälisistä tyylisuuntauksista. Liian usein ei nykyisin kuitenkaan Klamin musiikkiin äänitemarkkinoilla törmää. Klamin tuotannon esittämiseen ja taltioimiseen keskittyvä Uuno Klami -ensemblen tuorein äänite ilmestyy sopivasti kunnioittamaan säveltäjän syntymän 120-vuotisjuhlaa.

 • Gouin sujuva Bizet-paketti

  Gouin sujuva Bizet-paketti

  Vaikka George Bizet tunnetaan etenkin orkesteriteoksistaan ja oopperoistaan, on myös lauluilla ja pianomusiikilla tärkeä paikka tekijän tuotannossa. Pianisti Nathanaël Gouin koostaa tuoreella julkaisullaan yhteen Bizet'n pianolle kirjoittamia kappaleita sekä sovituksia muiden teoksista. Vain 36-vuotiaana kuolleena Bizet'tä jäi luova työ pahasti kesken.