Hyppää pääsisältöön

Mammona - paljastuksen kova hinta

Mammona
Toimittaja Peter (Jon Øigarden) saa nimettömän vihjeen, joka voi tuottaa vuoden suurimman skuupin. Mammona Kuva: NRK 6266 4101 000,Yle Fem,Jon Øigarden

Kenet olet valmis uhraamaan skuupin, vallan ja rahan edestä?

Peter on tutkiva journalisti Norjan arvostetuimpiin kuuluvassa päivälehdessä, Aftenavisenissa. Eräänä päivänä toimittaja saa nimettömän vihjeen, joka voi tuottaa vuoden suurimman skuupin. Mutta tilanne on mutkikas koska syytökset kohdistuvat Peterin veljeen, maan suurimpia yrityksiä johtavaan Danieliin. Peter päättää julkaista uutisen, joka aiheuttaa kohun finanssipiireissä.

Tapaus saa kohtalokkaat seuraukset jo jutun julkaisemista edeltävänä iltana. Daniel soittaa veljelleen ja pyytää häntä kylään. Heidän välinsä eivät ole kovin hyvät, mutta Daniel toivoo että veli huolehtii hänen pojastaan, Andreasista. Pian keskustelun jälkeen Daniel tekee itsemurhan.

Tapahtumat hajottavat perheen, ja tästä Peter tuntee syyllisyyttä. Kuvio mutkistuu entisestään kun talousrikospoliisi takavarikoi toimituksen tietokoneet ja alkaa tutkia tapausta. Selviää kuka nimetön lähde on ja se asettaa tapahtumat uuteen valoon.

Peter päättää selvittää totuuden ja tutkimukset vievät hänet media-alan, elinkeinoelämän ja politiikan huipulle, jossa ystävyys seuraa valtaa ja rahaa. Mitä lähemmäs totuutta Peter pääsee, sitä vaarallisemmaksi työ muuttuu hänelle itselleen ja läheisilleen.

Danielin traaginen kuolema ei myöskään näytä olleen yksittäinen tapahtuma, vaan vaikuttaa käynnistäneen käsittämättömän ketjureaktion.

Mammona on trilleri ahneudesta. Mitä olet valmis uhraamaan? Miten pitkälle olet valmis menemään pelastaaksesi läheisesi? Luvassa on jännittävä palapeli yllättävin kääntein.

Mammona
Peter (Jon Øigarden), Andreas (Alexander Rosseland) ja Eva (Ingjerd Egeberg) Mammona Kuva: NRK alexander rosseland,Yle Fem,Jon Øigarden,Ingjerd Egeberg

Elämä ei ole oikeudenmukaista, ei ole lapsuus eikä aikuiselämä.

Draamasarja Mammona rakentuu Danielin ja Peterin väliselle suhteelle ja paljastusten surullisille seurauksille. Sarjassa palataan myös veljesten lapsuuteen ja nuoruuteen.

Veljesten isä on pappi, kirjailija ja vapaamuurari. Hän on vanhakantainen ja samalla sosialisti. Hänen aatteensa pohjautuvat hänen työväentaustaansa, ja ne ovat siirtyneet Peterille mutta ei Danielille.
Peter saa vanhemmiltaan kaiken rakkauden, Daniel sen sijaan kieltoja ja turhautumista.

Peter, ansioitunut tutkiva journalisti, saa kaiken huomion myös aikuisiässä. Daniel, joka varhaisessa vaiheessa kyllästyi siihen, että häntä jatkuvasti vertaillaan isoveljeensä ja tottui isänsä tyytymättömyyteen, valitsee opinnot kauppakorkeakoulussa.

Myös korkeakouluelämä tuntuu epäreilulta. Daniel pärjäsi hyvin koulussa, mutta huonommin sen jälkeen. Suhteilla edetään, ei osaamisella. Suositut ihmiset onnistuvat hankkimaan tietonsa muita nopeammin ja pärjäävät parhaiten.
Veljesten välinen suhde on etäinen, mutta he kunnioittavat toisiaan ja toistensa ammatteja.

Kun Peter huomaa, että Daniel on sekaantunut laittomaan toimintaan molemmat joutuvat kohtaamaan menneisyytensä. Peterin on myös katsottava eteenpäin ja pelastettava minkä voi.

Mammona - Vibeke (Lena Kristin Ellingsen)
Vibeke (Lena Kristin Ellingsen) Mammona - Vibeke (Lena Kristin Ellingsen) Kuva: NRK mammona,Yle Fem,Lena Kristin Ellingsen

Veljekset kertovat veljeksistä

Sarjan taustalla ovat veljekset; tuottaja Vegard Stenberg Eriksen ja käsikirjoittaja Gjermund Stenberg Eriksen. Tarinassa he ovat ammentaneet myös omista kokemuksistaan, Gjermund kertoi brittiläislehdelle Evening Standardille.

- Kun astumme huoneeseen kaikki katsovat veljeäni ja toteavat kuinka mukava mies hän on. Minulla on toisenlainen aura. Veljeni on minua neljä vuotta vanhempi ja meistä kypsempi. Varttuessamme sain tehdä kovasti työtä saadakseni huomiota.

Vegardin pojat, Emil ja August, näyttelevät veljeksiä nuorina. Peterin aikuisrooli on kirjoitettu näyttelijä Jon Øigardea varten; hänessä yhdistyvät brutaalius ja charmikkuus.

Mammonassa on myös vahvoja naisia. Ohjauksesta vastaa Cecilie A Mosli. Jos pidit Silta-sarjan Saga Norenista, pidät todennäköisesti myös Mammonan Vibekestä, jota näyttelee Lena Kristin Ellingsen. Vahvoihin naishahmoihin lukeutuvat myös viimeisillään raskaana oleva journalistikollega, joka painostaa talouseliittiä, ja Danielin leski, joka joutuu tulilinjalle.


Alkuperäisnimi: Mammon (Norja 2013)
Uusinta vuodelta 2014
6 jaksoa
30 päivää Areenassa

Pääosissa: Jon Øigarden, Lena Kristin Ellingsen, Nils Ole Oftebro, Ingjerd Egeberg
Ohjaus: Cecilie Mosli
Tuotanto: NRK / Yhteistuotanto

Itsenäinen toinen tuotantokausi näytetään Yle Femmalla alkaen 23.8.2016.

Kommentit
 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.