Hyppää pääsisältöön

Saaga Ensemble – voimakasta musiikkia ystävien kesken

Saaga Ensemble
Saaga Ensemble Kuva: Sini Pennanen 2015 saaga ensemble

Arjessa elävä power-folk saa voimansa yhdessä tekemisestä ja hyvästä olosta. Saaga Ensemble on seitsemästä musiikin moniosaajasta koostuva yhtye, joka ammentaa kansanmusiikista, mutta kappaleissa tuoksuu myös asvaltti, ja kuu nousee kaupungin kattojen ylle.

Lauluyhtye Rajattomasta tuttu Soila Sariola ja kantelisti Vilma Timonen ovat olleet ystäviä jo kouluajoilta, mutta eivät olleet samassa bändissä ennen vuotta 2013. Siitä se lähti, ajatus uudesta kokoonpanosta johon koottaisiin kaikki ne, joiden kanssa Sariola ja Timonen ovat aina halunneet soittaa.

Ystävykset keräsivät ympärilleen basisti Jaakko Kämäräisen, viulisti Tommi Asplundin, tuottaja-rumpali-säveltäjä Jyri Sariolan ja kosketinsoittaja Milla Viljamaan. Yhdessä he ovat Saaga Ensemble.

Keidas kiireen keskellä

Saaga Ensemble ei syntynyt ainakaan tekemisen puutteesta. Kaikilla jäsenillä on useita yhtyeitä ja projekteja, mutta Saagassa jokainen saa toteuttaa itseään ja muusikkouttaan. Ensimmäinen levy Polku julkaistiin 2013 ja toinen pitkäsoitto Kuullella 2015.

”Kaikki soittavat, säveltävät, sovittavat ja laulavat. Työskentelemme hyvin kollektiivisesti”, Timonen tähdentää.

Ryhmästä löytyy monenlaista taituruutta musiikin rautaisen osaamisen lisäksi. Kaikki tuotetaan videoita myöten itse. Kiireen keskellä Saaga Ensemble on bändin jäsenille voiman lähde, jossa jokainen pääsee toteuttamaan itseään keskinäisen kunnioituksen vallitessa. Tekemisen riemu kuuluu myös bändin kappaleissa.

Kateus, petos ja ihmissuhteet ovat universaaleja ikuisia teemoja eivätkä ne vanhene.

Kansanmusiikkia massoille

Saaga Ensemblen musiikkia on kuvailtu muun muassa voimalliseksi ”power-folkiksi”. Kappaleet ovat maanläheisiä ja elämänmyönteisiä. Vaikka musiikki on nostattavaa, eivät aiheet aina ole kevyimmästä päästä.

”Kateus, petos ja ihmissuhteet ovat universaaleja ikuisia teemoja, eivätkä ne vanhene. On jännittävää kuinka voimakasta kosketuspintaa voi löytää satojen, jopa tuhansien vuosien taakse laulujen kautta” Sariola kertoo.

Osa sanoituksista on vanhaa kansanrunoutta ja esimerkiksi Aleksis Kiven käsialaa, osa on bändin omaa tuotantoa, joissa esiin pääsee myös urbaani ympäristö.

”Musiikki syntyy siinä ympäristössä, jossa ihminen elää ja kasvaa. Me olemme kaupunkilaisia, mutta olemme lähes kaikki opiskelleet kansanmusiikkia, joten kyllä me juuremme tunnetaan.” Timonen miettii.

Kosketus tuhansien vuosien päähän

Myös uusissa teksteissä näkyy jonkinlaisia tyylipiirteitä ja inspiraatio traditionaalisista teksteistä.

”Kansanperinteestä löytyy järkyttävän hienoja tekstejä ja ne jotka valikoituvat meidän biiseihin ovat erityisesti puhutelleet meitä ja niihin olemme voineet samastua.” Sariola kertoo.

Voisiko kansanmusiikkipohjainen bändi nousta supertähteyteen ja vetää stadionit täyteen yleisöä? Sariola ja Timonen uskovat, että voi. Festivaalikeikkojen jälkeen monet, jotka eivät ole aiemmin bändistä kuulleet tai tunne kansanmusiikkia ovat hämmästelleet, miten ihanaa musiikkia bändi soittaa.

”Tällä hetkellä bisnes on sellaista, ettei siinä ole kansanmusiikille juuri sijaa. Ihmiset kuitenkin löytävät lopulta musiikin pariin. Nykyään uudemmilla festivaaleilla alkaa olla monipuolisesti erilaisia genrejä ja ihmiset pääsevät tutustumaan myös heille tuntemattomampiin artisteihin ja tyylilajeihin.” Timonen pohtii.

Sariolan äitiysloman jälkeen yhtye alkaa tehdä uutta levyä.

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.