Hyppää pääsisältöön

Tältä tuntuu elokuvakokemus 18,50 euron näytöksessä – arvostelussa Independence Day ja luksussali

Independence Day – Uusi uhka on kelpo räiskintä, mutta ainuttakaan tunnereaktiota lapsellinen jatko-osa ei herätä. Katsoimme elokuvan Tennispalatsin uudessa Scape-salissa.

20 vuotta sitten, vuonna 1996, Independence Day – Maailmojen sota uudisti katastrofielokuvien genren. Se oli myös monelle nuorelle ensimmäinen kokemus suurelokuvasta.

Samana vuonna tietokone täytti 50 vuotta, Venäjä hyväksyttiin Euroopan neuvoston jäseneksi, Hartwall Arenan rakennustyöt aloitettiin Helsingin Pasilassa ja presidentti Bill Clinton määräsi sata miljoonaa dollaria terrorismin vastaiseen toimintaan.

Näiden 20 vuoden aikana koko maailma ja ihmisten viihteen kulutus ovat muuttuneet valtavasti. Nyt Independence Day saa jatkoa, ja Helsingissä elokuvan voi nähdä suomalaisessa mittakaavassa mullistavan uudenlaisella tavalla.

Independence Day – Uusi uhka -jatko-osassa Maan asukkaat ovat yhdessä kehittäneet tehokkaan puolustusjärjestelmän suojaamaan planeettaa käyttämällä alien-teknologiaa. Uuteen teknologiaan on satsannut myös Finnkino, joka esittelee Scape-salinsa huomenna 29. kesäkuuta. Uuden salin ensimmäinen yleisönäytös on tietenkin Independence Day – Uusi uhka -elokuvan ensi-ilta.

Tämä lysti ei missään nimessä ole halpaa, sillä yksi leffalippu maksaa peräti 18,50 euroa. Finnkino perustelee kallista hintaa uudistuksilla.

Millaiseen uuteen aikakauteen meitä houkutellaan?

Helsingin Tennispalatsin uusi Scape on Suomen suurin elokuvasali, jossa on yhteensä 635 paikkaa.

Scape-salissa on alan edistyksellisin laserprojektori. Finnkino mainostaa, että uuden projektorin ansiosta elokuvaelämys on aiempaa kirkkaampi ja värikylläisempi, ja kuvanlaatu on erityisen tarkka ja terävä.

Scape-salissa on Dolby Atmos -äänijärjestelmä, jossa on korkeatasoinen äänentoisto. Dolby Atmos -tekniikalla ääni täyttää koko salin ja ympäröi katsojan joka puolelta.

Lisäksi uudistetussa salissa on muhkeat tekonahkaiset mustat penkit ja 10 prosenttia enemmän tilaa jokaiselle leffafanille.

Uusissa aiempaa kevyemmissä 3D-laseissa on vielä paljon toivomisen varaa. Vaikka kehitys on kehittynyt, lasit eivät vieläkään tunnu miellyttäviltä päässä, vaan häiritsevät yhä elokuvakokemusta melko paljon suhteessa hyötyihin.

Uudet tekniset ominaisuudet voivat olla joillekin se juttu, jonka takia haluaa maksaa elokuvaelämyksestä rutkasti enemmän, mutta 3D-räiskintä voi aiheuttaa herkemmille myös päänsäryn.

Entä sitten itse elokuva?

Osa kaipaa Independence Day – Uusi uhka -elokuvalta nostalgiaa, nuoremmat taas voivat suhtautua siihen jälleen yhtenä uutena 3D-räiskintänä. Näihin tarkoituksiin elokuva toimiikin kaikkein parhaiten, jos juonelta ei odota kerta kaikkiaan yhtään mitään.

Independence Day – Uusi uhka on niin täynnä hahmoja, ettei kehenkään ehdi tutustua kunnolla. Siksi yhdenkään kohtalo ei liiemmin kosketa. On vaikea pelätä sotilaan kuolemaa alien-sodassa, jos koko hahmoon ei ole vielä millään tavalla sitoutunut.

Vielä vähemmän kiinnostaa etäisen hahmon vielä etäisemmän isän tai äidin kohtalo, vaikka tätäkin nyyhkyttelyä on mahdutettu jenkkileffaan.

Myös se pakollinen rakkaustarina Jake Morrisonin ja Patricia Whitmoren välillä on elokuvassa niin ohut, ettei sekään saa tunnetta aikaiseksi.

Independence Day – Uusi uhka -elokuvan keskeisimmissä rooleissa nähdään Jeff Goldblum, Bill Pullman, Vivica A. Fox, Judd Hirsch ja Brent Spiner, jotka kaikki olivat mukana ensimmäisessäkin Independence Day -elokuvassa. Yksi tärkeä näyttelijä kuitenkin puuttuu, sillä Will Smithiä ei jostain syystä ole saatu houkuteltua jatko-osaan, vaikka hän on monen muun scifi-elokuvan tähti.

Independence Day – Maailmojen sota voitti aikoinaan parhaiden erikoistehosteiden Oscar-palkinnon. Se on ainoa kategoria, jossa jatko-osakaan voisi pärjätä. Näyttelijätyöllä saati käsikirjoituksella tämä pätkä ei voi kehuskella, mutta pelkkää räiskintää rakastaville elokuva voi antaa jotain.

Tänä Netflix-aikana leffateatterit kokeilevat monenlaisia temppuja houkutellakseen katsojat liikkeelle kotisohviltaan. Hyvä tarina on silti aina ajaton. Pelkillä tehosteilla ei voi tehdä niin suurta vaikutusta. Ei se nahkapenkki kuitenkaan niin mukava ole.

Lue myös:

Kaikki pelkäävät spoilereita – näin keskustelet leffoista ja sarjoista pilaamatta muiden iloa

Uskoitko muka, että Angry Birdsistä tulisi hitti? Kävimme katsomassa, onko leffalla annettavaa yli 10-vuotiaille

Oscarit jaetaan yöllä – näin YleX:n nettiäänestäjät jakaisivat palkinnot