Hyppää pääsisältöön

Tanssiva karhu -ehdokkaaksi i-Pad-sovelluksen kautta – Saila Susiluodon teos on kuin labyrintti

Runoilija Saila Susiluoto.
Saila Susiluoto. Runoilija Saila Susiluoto. Kuva: Raili Tuikka / Yle Saila Susiluoto,runoilijat,Tanssiva karhu,kirjailijat

Runoilija Saila Susiluoto on viidettä kertaa ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi. Teos Ariadne ammentaa kreikkalaisesta mytologiasta sitä toisintamatta ja sekoittaa myös muuta historiallista perspektiiviä otteeseensa. Niin maailmansotien kumu kuin noitavainot näkyvät Ariadnessa.

Saila Susiluoto ajatteli aikoinaan kirjoittavansa proosaa. Silti hänestä tuli runoilija, ja runouden ystävät kiittävät. Susiluodon teokset ovat herättäneet laajasti mielenkiintoa ja huomiota.

Susiluodon uusin teos Ariadne on saanut virikkeensä Susiluodon vuorovaikutteisesta iPad-laitteelle suunnatusta Antikythera-sovelluksesta. Se on ollut Susiluodon panos uuden digitaalisen kirjallisuuden kehittämiseksi.

– Tosin Antikytheran osalta puhun vain osin vuorovaikutteisesta teoksesta, Susiluoto täsmentää.

– Aitoa vuorovaikutteisuutta on äärimmäisen vaikeaa saada rakenteena mihinkään peliin tai kirjaan. Monesti vuorovaikutteisuus vain tarkoittaa sitä, että taustalle on valittu iso massa, josta voidaan valita polkuja. Lopulta aito vuorovaikutteisuus perustuu ennen kaikkea sattumaan. Antikytheran osalta puhun vain osin vuorovaikutteisesta teoksesta.

Toistuvat elementit tekevät teoksesta rakenteeltaan labyrintin kaltaisen.

Samalla on huomattava, että myös painettu runous voi hyödyntää pelillisyyttä ja epälineaarisen lukutavan suomia mahdollisuuksia. Juuri näin toimivat esimerkiksi sekä Susiluodon Huoneiden kirja että Ariadne.

Antikytheran kohdalla minua alkoivat hyvin paljon kiinnostaa esimerkiksi säkeet, jotka toistuvat. Ne tulevat koko ajan vastaan. Jotain tällaista halusin myös Ariadneen, Susiluoto sanoo.

Toistuvat elementit Ariadnessa tekevät teoksesta rakenteeltaan labyrintin kaltaisen. Lukija kulkee sokkelossa ja huomaa alati pohtivansa, onko nähnyt jonkin säkeen tai aiheen jo aiemmin. Rakenne siis kytkeytyy nimimyyttiin, jossa Ariadne, kuningas Minoksen tytär, auttaa Theseusta pelastautumaan labyrintista.

Susiluoto on ollut aiemmin Tanssiva karhu -ehdokkaana vuosina 2002, 2004, 2005 ja 2008.

Saila Susiluoto kotinsa edustalla Vuosaaressa.
Saila Susiluoto Vuosaaren taiteilijatalon luhdilla. Saila Susiluoto kotinsa edustalla Vuosaaressa. Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Saila Susiluoto,runoilijat
Erilaisia esineitä Saila Susiluodon asunnon seinällä
Saila Susiluoto vuosaarelaisen parvekkeensa peilissä. Myös peilillä on keskeinen ja toistuva sijansa Ariadne-teoksessa. Erilaisia esineitä Saila Susiluodon asunnon seinällä Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Tanssiva karhu
Saila Susiluoto parvekkeellaan Helsingin Vuosaaressa.
Susiluoto parvekkeellaan. Saila Susiluoto parvekkeellaan Helsingin Vuosaaressa. Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Saila Susiluoto,runoilijat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri