Hyppää pääsisältöön

Tanssiva karhu -ehdokkaaksi i-Pad-sovelluksen kautta – Saila Susiluodon teos on kuin labyrintti

Runoilija Saila Susiluoto.
Saila Susiluoto. Runoilija Saila Susiluoto. Kuva: Raili Tuikka / Yle Saila Susiluoto,runoilijat,Tanssiva karhu,kirjailijat

Runoilija Saila Susiluoto on viidettä kertaa ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi. Teos Ariadne ammentaa kreikkalaisesta mytologiasta sitä toisintamatta ja sekoittaa myös muuta historiallista perspektiiviä otteeseensa. Niin maailmansotien kumu kuin noitavainot näkyvät Ariadnessa.

Saila Susiluoto ajatteli aikoinaan kirjoittavansa proosaa. Silti hänestä tuli runoilija, ja runouden ystävät kiittävät. Susiluodon teokset ovat herättäneet laajasti mielenkiintoa ja huomiota.

Susiluodon uusin teos Ariadne on saanut virikkeensä Susiluodon vuorovaikutteisesta iPad-laitteelle suunnatusta Antikythera-sovelluksesta. Se on ollut Susiluodon panos uuden digitaalisen kirjallisuuden kehittämiseksi.

– Tosin Antikytheran osalta puhun vain osin vuorovaikutteisesta teoksesta, Susiluoto täsmentää.

– Aitoa vuorovaikutteisuutta on äärimmäisen vaikeaa saada rakenteena mihinkään peliin tai kirjaan. Monesti vuorovaikutteisuus vain tarkoittaa sitä, että taustalle on valittu iso massa, josta voidaan valita polkuja. Lopulta aito vuorovaikutteisuus perustuu ennen kaikkea sattumaan. Antikytheran osalta puhun vain osin vuorovaikutteisesta teoksesta.

Toistuvat elementit tekevät teoksesta rakenteeltaan labyrintin kaltaisen.

Samalla on huomattava, että myös painettu runous voi hyödyntää pelillisyyttä ja epälineaarisen lukutavan suomia mahdollisuuksia. Juuri näin toimivat esimerkiksi sekä Susiluodon Huoneiden kirja että Ariadne.

Antikytheran kohdalla minua alkoivat hyvin paljon kiinnostaa esimerkiksi säkeet, jotka toistuvat. Ne tulevat koko ajan vastaan. Jotain tällaista halusin myös Ariadneen, Susiluoto sanoo.

Toistuvat elementit Ariadnessa tekevät teoksesta rakenteeltaan labyrintin kaltaisen. Lukija kulkee sokkelossa ja huomaa alati pohtivansa, onko nähnyt jonkin säkeen tai aiheen jo aiemmin. Rakenne siis kytkeytyy nimimyyttiin, jossa Ariadne, kuningas Minoksen tytär, auttaa Theseusta pelastautumaan labyrintista.

Susiluoto on ollut aiemmin Tanssiva karhu -ehdokkaana vuosina 2002, 2004, 2005 ja 2008.

Saila Susiluoto kotinsa edustalla Vuosaaressa.
Saila Susiluoto Vuosaaren taiteilijatalon luhdilla. Saila Susiluoto kotinsa edustalla Vuosaaressa. Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Saila Susiluoto,runoilijat
Erilaisia esineitä Saila Susiluodon asunnon seinällä
Saila Susiluoto vuosaarelaisen parvekkeensa peilissä. Myös peilillä on keskeinen ja toistuva sijansa Ariadne-teoksessa. Erilaisia esineitä Saila Susiluodon asunnon seinällä Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Tanssiva karhu
Saila Susiluoto parvekkeellaan Helsingin Vuosaaressa.
Susiluoto parvekkeellaan. Saila Susiluoto parvekkeellaan Helsingin Vuosaaressa. Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Saila Susiluoto,runoilijat
 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri