Hyppää pääsisältöön

Tanssiva karhu -ehdokkaaksi i-Pad-sovelluksen kautta – Saila Susiluodon teos on kuin labyrintti

Runoilija Saila Susiluoto.
Saila Susiluoto. Runoilija Saila Susiluoto. Kuva: Raili Tuikka / Yle Saila Susiluoto,runoilijat,Tanssiva karhu,kirjailijat

Runoilija Saila Susiluoto on viidettä kertaa ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi. Teos Ariadne ammentaa kreikkalaisesta mytologiasta sitä toisintamatta ja sekoittaa myös muuta historiallista perspektiiviä otteeseensa. Niin maailmansotien kumu kuin noitavainot näkyvät Ariadnessa.

Saila Susiluoto ajatteli aikoinaan kirjoittavansa proosaa. Silti hänestä tuli runoilija, ja runouden ystävät kiittävät. Susiluodon teokset ovat herättäneet laajasti mielenkiintoa ja huomiota.

Susiluodon uusin teos Ariadne on saanut virikkeensä Susiluodon vuorovaikutteisesta iPad-laitteelle suunnatusta Antikythera-sovelluksesta. Se on ollut Susiluodon panos uuden digitaalisen kirjallisuuden kehittämiseksi.

– Tosin Antikytheran osalta puhun vain osin vuorovaikutteisesta teoksesta, Susiluoto täsmentää.

– Aitoa vuorovaikutteisuutta on äärimmäisen vaikeaa saada rakenteena mihinkään peliin tai kirjaan. Monesti vuorovaikutteisuus vain tarkoittaa sitä, että taustalle on valittu iso massa, josta voidaan valita polkuja. Lopulta aito vuorovaikutteisuus perustuu ennen kaikkea sattumaan. Antikytheran osalta puhun vain osin vuorovaikutteisesta teoksesta.

Toistuvat elementit tekevät teoksesta rakenteeltaan labyrintin kaltaisen.

Samalla on huomattava, että myös painettu runous voi hyödyntää pelillisyyttä ja epälineaarisen lukutavan suomia mahdollisuuksia. Juuri näin toimivat esimerkiksi sekä Susiluodon Huoneiden kirja että Ariadne.

Antikytheran kohdalla minua alkoivat hyvin paljon kiinnostaa esimerkiksi säkeet, jotka toistuvat. Ne tulevat koko ajan vastaan. Jotain tällaista halusin myös Ariadneen, Susiluoto sanoo.

Toistuvat elementit Ariadnessa tekevät teoksesta rakenteeltaan labyrintin kaltaisen. Lukija kulkee sokkelossa ja huomaa alati pohtivansa, onko nähnyt jonkin säkeen tai aiheen jo aiemmin. Rakenne siis kytkeytyy nimimyyttiin, jossa Ariadne, kuningas Minoksen tytär, auttaa Theseusta pelastautumaan labyrintista.

Susiluoto on ollut aiemmin Tanssiva karhu -ehdokkaana vuosina 2002, 2004, 2005 ja 2008.

Saila Susiluoto kotinsa edustalla Vuosaaressa.
Saila Susiluoto Vuosaaren taiteilijatalon luhdilla. Saila Susiluoto kotinsa edustalla Vuosaaressa. Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Saila Susiluoto,runoilijat
Erilaisia esineitä Saila Susiluodon asunnon seinällä
Saila Susiluoto vuosaarelaisen parvekkeensa peilissä. Myös peilillä on keskeinen ja toistuva sijansa Ariadne-teoksessa. Erilaisia esineitä Saila Susiluodon asunnon seinällä Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Tanssiva karhu
Saila Susiluoto parvekkeellaan Helsingin Vuosaaressa.
Susiluoto parvekkeellaan. Saila Susiluoto parvekkeellaan Helsingin Vuosaaressa. Kuva: Jani Tanskanen / Yle Saila Susiluoto,Saila Susiluoto,runoilijat
Kommentit
 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri