Hyppää pääsisältöön

Barbie lensi kuuhun neljä vuotta ennen Neil Armstrongia – nuken yllättävä historia paljastuu näyttelyssä Pariisissa

barbie-nukke
barbie-nukke Kuva: Mattel Barbie

Barbie-nukke on enemmän kuin lelu. Se on symboli, vihan ja pilailun kohde, mutta myös kaikki yhteiskunnan mullistukset kestävä suosikkilelu. Jo yli 50 vuoden ajan Barbie on sopeutunut länsimaiden kulttuurisiin ja sosiaalisiin muutoksiin.

Barbie tuli markkinoille New Yorkissa vuonna 1959. Barbien loi Ruth Handler, joka johti miehensä Elliot Handlerin kanssa Mattel-leluyhtiötä.

Barbie-näyttely Pariisissa
Barbie-näyttely Pariisissa Kuva: Mattel ruth handler

Handler sai inspiraationsa matkalla Euroopassa, kun hän huomasi saksalaisen Bild-lehdessä julkaistun sarjakuvan Lilli-hahmosta tehdyn mainosnuken. Hän osti Lillin oikeudet, ja kehitti sen pohjalta uutta aikuisvartaloista nukkea. Hän nimesi nuken tyttärensä Barbaran nimen mukaan. Barbien koko nimi on Barbie Millicent Roberts.

- Barbie on ennen kaikkea luojansa projekti. Mattelin hallintoneuvosto oli miesten hallitsema. Aluksi he eivät halunneet kaupallistaa Barbie-nukkea, koska lelulla oli rinnat. Barbie-nuken syntymä oli ensinnäkin naisen voitto miesten kaupallisessa maailmassa, Pariisin taideteollisuusmuseon näyttelyn kuraattori Anne Monier kertoo.

Barbie-nuken historia

neljä barbie nukkea
Ensimmäinen Barbie-nukke vuonna 1959, Barbie 1965, Barbie 1973 ja Barbie 1992 Barbie-näyttely Pariisissa neljä barbie nukkea Kuva: Mattel Barbie,kulttuuricocktail

Heti ilmestyttyään vuonna 1959 Barbiesta tuli suuri menestys. Nukke herätti myös keskustelua, koska sillä oli aikuisen naisen vartalo. Ennen nukeilla oli lapsen tai vauvan keho. 60-luvulla Barbie oli moderni lelu ja hyvin aikaansa edellä. Barbie työskenteli ja oli itsenäinen. Barbie ei ollut naimisissa Kenin kanssa. Barbiella ei ollut lapsia. Barbilla oli oma talo ja oma auto.

- Kenillä ei todellakaan ollut valtaa. Tämä oli vallankumouksellista 60-luvun yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa, Monier selittää.

Barbiella on ollut 150 eri ammattia. Nukke on todellinen naisten emansipaation todistaja. Hän työskenteli muun muassa McDonaldsissa, oli lastenlääkäri, eläinlääkäri, malli, rocktähti, balettitanssija, prinsessa. Vuonna 1965 Barbie oli astronautti ja meni kuuhun — neljä vuotta ennen Neil Armstrongia.

Vuonna 1973 hän oli kirurgi ja 90-luvulla Yhdysvaltojen presidenttiehdokas. Barbie on työskennellyt myös myös paleontologina ja formulakuskina.

70-luvulla vapaa-aika ja lomat yleistyivät. Barbie teki enemmän asioita, lähti lomalle asuntovaunulla, hiihti, pelasi tennistä, jumppasi ja hänellä oli vene.

Barbien puvustosta löytyy yli 50 vuotta muodin historiaa.

Barbiella on aina ollut paljon yhteyksiä muotiin. Vuodesta 1959 lähtien Barbielle tehtiin miljoonia vaatteita. Ruth Handlerilla oli ovela kaupallinen strategia: Barbie-nuken hankkimisen lisäksi piti ostaa myös kaikki hänen vaatteensa.

Barbie-näyttely Pariisissa
Barbie-näyttely Pariisissa Kuva: Mattel barbie rue saint honoré
Barbie-näyttely Pariisissa
Barbie-näyttely Pariisissa Kuva: Mattel barbie-dior

1960-luvulla Barbien vaatesuunnittelijat inspiroituivat ranskalaisesta huippumuodista. Kaikkiaan seitsemänkymmentä muodin suurta nimeä ovat pukeneet Barbien, kuten Dior, Christian Lacroix, Cacharel, Agnes B, Sonia Rykiel, Karl Lagerfeld, Christian Louboutin ja Jean-Paul Gaultier. Barbien puvustosta löytyy yli 50 vuotta muodin historiaa.

Nukke on ollut myös monien taiteilijoiden muusa. Hän poseerasi kuuluisille valokuvaajille. Amerikkalainen valokuvaaja Laurie Simmons kuvaili Barbien esineellistettynä naisena, Andy Warhol maalasi hänet.

andy warholin piirtämä kuva barbiesta
Barbie-Warhol andy warholin piirtämä kuva barbiesta Kuva: Mattel Barbie,kulttuuricocktail

- Marylin Monroen, Elisabeth Taylorin ja Coca Colan -tölkin lisäksi Barbie oli Warholille nimenomaan kulutuksen ikoniset kasvot, Anne Monier vakuuttaa.

Useat elokuvat ja TV-sarjat, kuten esimerkiksi Mad Men, Star Trek, Salaiset Kansiot ja Hunger Games ovat saaneet omat rajoitetut painoksensa Barbie-nukesta. Nuket jäljentävät myös kaikki populaarikulttuurin tärkeät tapahtumat, kuten Kate Middletonin ja prinssi Williamin kuninkaalliset häät.

Suunnittelija oli luonut luostarin ja Barbie-nunnia, joita ei koskaan kaupallistettu.

- Mattel-leluyhtiö oli valmistelemassa erityistä Barbie-versiota Italiasta. Yhtiö oli kuvitellut sisustuksia Barbie-nuken mittakaavassa. Suunnittelija oli luonut luostarin ja Barbie-nunnia. Hänen projektiaan ei koskaan kaupallistettu, näyttelyn kuraattori Anne Monier kertoo.

Pariisin taideteollisuusmuseon näyttelyssä voi nähdä myös kaljun nuken: Ella-nimisellä Barbiella on syöpä. Eräs äiti, jonka lapsi oli syöpäklinikalla, ehdotti tämän nuken ideaa leluyhtiölle.

- Hän halusi selittää tyttärelleen kemoterapian sivuvaikutuksia nuken avulla: ´Barbie on edelleen kaunis ja hyvin pukeutunut, vaikka hän menetti kaikki hiuksensa, ja hän parantuu´. Mattel piti ideasta, ja kaljua nukkea myydään amerikkalaisissa syöpäsairaaloissa, Monier kertoo.

Barbie-näyttely Pariisissa
Barbie-näyttely Pariisissa Kuva: Marc Helfer ella-barbie
Barbie-näyttely Pariisissa
Barbie-näyttely Pariisissa Kuva: Marc Helfer Barbie
Barbie-näyttely Pariisissa
Barbie-näyttely Pariisissa Kuva: Marc Helfer Barbie

Barbiesta on tehty myös taiteellista pilaa. Internetissä voi nähdä esimerkiksi Barbien kaikissa seksiasennoissa. Löytyy jopa sadomasokisti-Barbie, joka kuljettaa Keniä hihnassa. Löytyy myös parrakas Conchita Wurst -pilanukke ja jopa Ken drag-queenin asussa.

Pariisin taideteollisuusmuseo ei esittele näitä nukkeja tai näytä kuvia niistä, mutta esittelee Barbien uskonnollisia karikatyyrejä. Argentiinalaiset taiteilijat Marianela Perelli ja Pool Paolini ovat muuttaneet Barbien uskonnolliseksi ikoniksi. Näyttelyssä Barbien voi nähdä muun muassa Jeanne d'Arcina ja Kalina, joka on hindulainen tuhon ja luomisen jumalatar.

Pariisin näyttelyssä on esillä useita uusia Barbie-nukkeja, jotka ovat eri pituisia, ja joilla on erilaisia hiustyylejä tai erilaisia vartalotyyppejä. Vaikka Barbie on ollut aina aikansa kuva ja yhteiskunnan peili, Mattel ei ole vielä tuonut markkinoille transsukupuolisia nukkeja.

- Täytyy ottaa huomioon, että Mattel on amerikkalainen jättiyritys. Jos suunnittelijoilla on innovatiivisia ideoita, saattaa olla vaikeaa muuttaa mentaliteetteja. Voi mennä varmasti monta vuotta ennen kuin Mattel tuo transsukupuolisia nukkeja markkinoille, kuraattori Monier sanoo.

Barbie on kielletty Lähi-idässä ja Persianlahden maissa.

Mattel ei myöskään kaupallistanut musliminukkeja. Barbie on kielletty Lähi-idässä ja Persianlahden maissa, koska se edustaa muun muassa amerikkalaisen kapitalismin symbolia. Iranissa on vaihtoehtoinen Sarah-musliminukke.
Syyriassa ja Saudi-Arabiassa on olemassa Fula-nukke. Hän pukeutuu huntuun, tottelee vanhempiaan ja hänellä ei ole poikaystävää.

- On mielenkiintoista nähdä, että kun maat kieltävät Barbien, ne korvaavat sen jollakin vastaavalla nukella, kuraattori Anne Monier huomauttaa.

Barbie-näyttely Pariisissa
Barbie-näyttely Pariisissa Kuva: Marc Helfer Barbie

Barbie on ollut vuosikymmeniä arvostelun kohde. Barbien maine on kärsinyt 80- ja 90-lukujen välillä. Mattel toi markkinoille silloin Barbie-nuken supertähden, prinsessan ja keijukaisen hahmoissa loistavine vaaleanpunaisine väreineen ja paljetteineen.

Tätä Barbie-mallia feministit ajattelevat kritisoidessaan nukkea. Feministit moittivat Barbieta siitä, että se on erittäin laiha ja levittää vaarallisia stereotypioita naisten ihannevartalosta. He väittävät Barbien olevan myös miehille alistumisen perikuva. Taideteollisuusmuseon Barbie-näyttelyn kuraattori Anne Monier muistuttaa Barbien edustaneen 60-luvulla naisten itsenäisyyttä, eikä se ole ollut kotirouva, äiti tai alistunut vaimo.

- Feministeille tyypillistä on dogmaattinen tulkinta Barbiesta. Jos on feministi, pitää ehdottomasti inhota Barbieta! Feministiliike ei ole tähän saakka torjunut näyttelyä, eikä meillä ole ollut yhtään ongelmaa. Näyttely osoittaa, että nukke on moninaisempi kuin miltä se näyttää, Monier sanoo.

700 harvinaista Barbie-nukkea on nähtävillä Pariisin taideteollisuusmuseossa syyskuun puoliväliin saakka.