Hyppää pääsisältöön

Kesärannan linnut: Isokoskelo

Isokoskelo
Mergus merganser

58–66 cm, 900–2 150 g.

Isokoskelo on sinisorsaa suurempi ja pitkänomaisempi, ja sillä on ohut ja pitkä punainen nokka. Koiraan alapuoli on valkoinen, yläpuoli ja pää mustat. Vaaleanharmaalla naaraalla on punaruskea pää ja valkoinen kaularengas, joka rajautuu jyrkästi tummempaan päähän. Tavallisin ääni on karhea ”prra-prra…”.

Isokoskelo elää kirkasvetisillä, karurantaisilla metsäjärvillä, merensaaristossa ja Lapin jokisuvannoissa. Lintu saalistaa pikkukaloja mutta sukeltaa pohjalta lisäksi äyriäisiä ja muita pikkueläimiä. Loppusyksyllä isokoskelot kerääntyvät kalaisille järville jopa satojen yksilöiden laumoiksi.

Isokoskelo on yleinen koko Suomessa. Pieni osa isokoskeloista jää talveksi saaristoomme, mutta enemmistö muuttaa syys–joulukuussa Länsi-Eurooppaan ja palaa maalis–huhtikuussa. Aikuiset koiraat lähtevät etelään kuitenkin jo kesäkuussa, kuten telkälläkin.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Kesärannan linnut: Isokoskelo

  Tavallisin ääni on karhea ”prra-prra…”.

  Isokoskelo on sinisorsaa suurempi ja pitkänomaisempi, ja sillä on ohut ja pitkä punainen nokka. Koiraan alapuoli on valkoinen, yläpuoli ja pää mustat. Vaaleanharmaalla naaraalla on punaruskea pää ja valkoinen kaularengas, joka rajautuu jyrkästi tummempaan päähän. Tavallisin ääni on karhea ”prra-prra…”.

 • Kesärannan linnut: Härkälintu

  Härkälintu on vähän silkkiuikkua pienempi.

  Härkälintu on vähän silkkiuikkua pienempi, ja sillä on lyhyempi ja paksumpi, ruosteenpunainen kaula. Siitä erottuvat selvästi vaaleat posket ja musta päälaki, eikä päässä ole töyhtöjä. Ruumis on tummanruskea. Nuoren yksilön päässä on mustia juovia. Soidinääni on härkämäistä mylvintää ja ulvahtelua, joka vaihtuu välillä porsasmaiseksi kiljunnaksi.

 • Kesärannan linnut: Tukkasotka

  Ääni on karheaa narskutusta ”krra-krra…”.

  Tukkasotka on telkän kokoinen, ja sillä on lyhyt ruumis ja iso pää. Mustalla koiraalla on valkoiset kyljet. Niskatöyhtö näkyy läheltä (kun pää kuiva, ei sukeltelun jälkeen). Naaras on tummanruskea, ja sillä on koiraan lailla kirkkaankeltainen silmä. Ääni on karheaa narskutusta ”krra-krra…”.

Luonto