Hyppää pääsisältöön

Axl Smithistä tehtiin 60 rikosilmoitusta – salaa kuvattua materiaalia on näytetty mahdollisesti myös ulkopuolisille

Poliisin esitutkinta Axl Smithin salakatselutapauksessa on valmistunut.

Axl Smithiä syytetään muun muassa salakatselusta. // Kuva: YleX/Nadja Kamara

Axl Smithillä on edessään pitkällinen oikeusprosessi. Poliisi tiedottaa, että juontajan salakatselutapauksessa on laadittu yhteensä 60 rikosilmoitusta. Ilmoituksista 43 on lähetetty syyttäjälle syyteharkintaan.

Kaikkia rikosilmoituksissa olleita asianomistajia ei tunnistettu esitutkinnan aikana, ja osassa tapauksista asia oli rikosoikeudellisesti vanhentunut.

Kaikissa syyteharkintaan siirtyneissä tapauksissa rikosnimikkeenä on salakatselu. Lisäksi neljässä tapauksessa Smithiä syytetään kunnianloukkauksesta ja kahdessa tapauksessa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Esitutkinnassa nousi esiin tietoja, joiden perusteella epäillään, että kolmessa tapauksessa salaa kuvattua materiaalia on näytetty ulkopuolisille. Kolmessa tapauksessa salakuvaa on jaettu muutaman ihmisen WhatsApp -ryhmään.

Laajasta kokonaisuudesta johtuen käytetään loppulausuntomenettelyä, jonka määräaika on 5. elokuuta 2016. Loppulausuntomenettelyllä pyritään välttämään tilanteita, joissa esitutkintaa pitäisi täydentää myöhemmin. Asianosaiset siis antavat loppulausunnon, johon tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Axl Smithin salakatseluvyyhti alkoi maaliskuussa, kun tieto rikostutkinnasta levisi julkisuuteen. Smith julkaisi YouTubessa videon, jossa hän kertoi joutuneensa pidätetyksi salakuvaamisen takia. Juontajan epäiltiin tuolloin kuvanneen salaa kymmeniä naisia seksin aikana.

Lue myös:

Axl Smith pyytää anteeksi läheisiltään blogissaan: Ansaitsette kuulla kaikki faktat 

Ilta-Sanomat: Axl Smithin epäillään levittäneen kuvamateriaalia WhatsAppissa

Axl Smithin videolle joutunut: ”Miten joku voi ajatella, että naiset ovat jotenkin vastuussa tästä?”

Axl Smith kirjoittaa salakuvauskohusta Facebookissa – pitää tunnustusvideotaan virheenä 

Axl Smithin videotunnustus tuntuu vilpittömältä – mutta mitä pidemmälle sitä ajattelee, sen ällöttävämmältä se tuntuu