Hyppää pääsisältöön

Erikoislaatuinen suhde ilmiömaailmaan. Avaruusromua 3.7.2016

hehkulamppu
hehkulamppu Kuva: Yle Hehkulamppu

”Ihminen kaipaa ympäristönsä tulkintaa, ja taiteen tehtävänä on tyydyttää tätä kaipuuta”. Näin kirjoittaa amerikkalainen luovuuden tutkija, professori Eliot Dole Hutchinson kirjassaan Luova ajattelu.

Eliot Dole Hutchinson sanoo, että tähän pyrittäessä tarvitaan kaksi asiaa, kaksi tapahtumaa, tai kuten hän itse sanoo: kaksi toisiinsa yhtyvää kokemusvaihetta. ”Taiteilijan tulee luoda sellaista, mitä hän ei voi olla tekemättä, mikä on hänelle elintärkeätä”, sanoo Hutchinson ja painottaa, että tämä tulee luoda rehellisesti, vilpittömästi.

”Havaitsijan taas täytyy arvostaa taiteen tuotetta niin hyvin kuin hän voi, oman luonteensa ja ihanteensa mukaisesti”, kirjoittaa Hutchinson. ”Molemmat tapahtumat ovat konstruktiivisia”, hän sanoo. ”Molemmat ovat viime kädessä luonnetta muovaavia, koska luova työ vaatii tekijäkseen koko persoonallisuutta, ja molemmat menettävät merkityksensä, ellei panna painoa näihin seikkoihin.”

”Kun taide muuttuu pelkäksi käsityöksi ja arvostelu vain auktoriteetin taholta tulevaksi hyväksymiseksi, molemmat ovat hengettömiä”, kirjoittaa Eliot Dole Hutchinson kirjassaan Luova ajattelu.

Kirja ilmestyi alkukielellä, nimellä How to think creatively, vuonna 1949, ja se ilmestyi meillä J.A.Hollon suomentamana nimellä Luova ajattelu vuonna 1952. Eivät siis aivan tuoreita ajatuksia nämä Hutchinsonin pohdinnat, mutta hyvin ne tuntuvat pätevän edelleen, vaikka taide tai ainakin osa taiteesta on jotakin aivan muuta kuin se oli 1940-luvun lopun Amerikassa.

Tamperelainen Lubo-Mir hakee uutta kulmaa menneisyyden kautta, kuten hän itse sanoo, mutta modernein silmin ja katse tulevaisuudessa.

Myös Vesa Turpeinen Jyväskylästä hakee uutta kulmaa menneisyyden kautta, voisi sanoa. ”Olen muutamana viime vuonna värkännyt tuollaisten enempi kokeellisten videoiden parissa”, kirjoittaa Vesa Turpeinen ja kertoo tehneensä noihin videoihin myös musiikin. Alte Berlin on videoteoksen ääniraita, ja Vesa Turpeinen kertoo tuon nimen ja musiikin johtuvan kahdesta seikasta. Ensinnäkin hän kertoo ostaneensa taannoin ensimmäisen analogisyntesoijansa sitten 1970-luvun. Toiseksi hän kertoo Klaus Schulzen Timewind-albumin olevan hänen mielestään eräs merkittävimmistä levyistä ja tienraivaajista.

”Ja toinen saksalaisuuteen viittaava seikka on se, että basson kuljetustapa on sama kuin Bachin Air on a G-String -sävellyksessä”, Vesa Turpeinen kirjoittaa ja toteaa tämän olevan siis jonkinlainen kunnianosoitus toisellekin germaanille.

Historian hämäriin, 1970-luvulle, vie myös outo vinyylialbumi Universe Beyond Universe. JKS on jälleen julkaissut hämäriä ääniä vuosikymmenten takaa ja ainoastaan vinyylinä. Tietysti. Musiikki on todella äänitetty 1970-luvun puolivälissä, vuosina 1974-1976. Tavara on aitoa ja himmeää menoa ajalta jolloin psykedelia oli voimissaan ja kokeellinen mieli ei juurikaan tuntenut rajoja. Universumin takaa löytyi aina seuraava universumi.

Le Modem on suomalainen virtuaaliyhtye, yhden miehen orkesteri, joka ei omien sanojensa mukaan edusta mitään yhtä tiettyä tyyliä. ”Joitakin osuvimpia lajityyppejä voisivat olla vaikkapa muzak, hissimusiikki, iskelmä ja kansanmusiikki. Vaikutteita olen toki saanut ja aktiivisesti ottanut laajemmaltikin”, kirjoittaa tekijä. Nettimusiikkia on tarjolla, ja pari uusinta julkaisua (Fuzion ja Serenades of Retaliation) ovat melko kokeilevaa tavaraa. Musiikkia, joka on syntynyt yltyneestä kiinnostuksesta nykymusiikkia, avantgardea ja etenkin konkreettista musiikkia kohtaan.

Moni muistaa varmaankin Aavikon Koneen ja Moottorin?

Ehkä myös The Kolmas-nimisen kokoonpanon?

Yhdistävä tekijä molemmissa on Veli-Matti O Äijälä, suomalaisen vapaan taiteen legenda ja aktiivi jo 1970-luvun lopulta lähtien.

Musiikkia syntyy silloin kun on tarve, tai kuten tämän ohjelman alussa esillä ollut Eliot Dole Hutchinson kirjoittaa: ”Nykyisessä epävarmuuden ja sekasorron tilassa meidän on turvauduttava entistä enemmän itseemme, ja uuden asennoitumisen tarpeesta me löydämme ne edellytykset, jotka muodostavat sekä taiteen että kaiken muun luovan elämän lähtökohdat”.

Veli-Matti O Aijala

”Taiteilijat ovat erikoislaatuisessa suhteessa ilmiömaailmaan”, sanoo Eliot Dole Hutchinson kirjassaan Luova ajattelu. Hän sanoo, että he löytävät siitä kauneutta ja tarkoitusta, joka jää muilta ihmisiltä salatuksi. Taiteilija haluaa ilmaista oivalluksensa keinoilla, jotka ovat hänelle tuttuja, hän toteaa ja sanoo että taiteilija ei pyri päämääräänsä kunnian, maineen, rahan eikä minkään muun vähäpätöisen seikan vuoksi. Hän etsii, koska ei voi olla etsimättä. Hän etsii, koska hänen sisäinen elämänsä todellistuu siinä, sanoo Hutchinson.

IO//IO on improvisoitua elektronista musiikkia tuottava suomalainen kaksikko. Duon työskentelymetodi tuottaa tuollaisia runsaan parinkymmenen-kolmekymmen-neljäkymmenkin minuutin mittaisia improvisaatioita.

IO / / IO

Niitä on tarjolla netissä täydessä mitassaan myös videomuodossa:

AVARUUSROMUA 3.7.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
LUBO-MIR: Gently Down The Stream (Mostly Offline -EP)
LUBO-MIR: Off World (Mostly Offline -EP)
VESA TURPEINEN: Alte Berlin (ääniraita)
JKS: In The Beginning (Universe Beyond Universe)
LE MODEM: Cold Grass (Fuzion)
VELI-MATTI O ÄIJÄLÄ: Hoitola (Alzheimer)
IO//IO: We Are All The Same - osa - (nettijulkaisu)