Hyppää pääsisältöön

Missä kesäloma kannattaa viettää?

Ilmastotilastot kertovat koko totuuden Suomen suvesta. Prisma Studio selvitti, missä kesäloma kannattaa viettää - ja missä ei.

Sontsa mukaan sisämaan retkille

Sisämaassa kesäinen auringonpaiste saa lämpötilan kohoamaan nopeasti. Maan pinta lämpenee herkästi ja vettä alkaa haihtua ilmaan. Vesi tiivistyy usein rankoiksi kuurosateiksi, jotka tunnetaan liiankin hyvin sisämaan kylissä ja kaupungeissa. Märimmän kesäretken polku kulkisi Pirkanmaalta Pohjois-Savoon.

Kesäkuukausina sateisinta on sisämaassa.

Aurinkoisinta on rannikolla, mutta meri on petollinen

Rannikolla ja saaristossa ovat pilvenhattarat harvassa. Voisi kuvitella merenpinnan olevan sopivaa aluetta pilvien muodotumiselle, mutta itse asiassa viileänä pysyttelevä meri vastustaa veden haihtumista pilviksi. Tämä vuoksi pilvepeitteen reuna noudatteleekin usein rantaviivaa.

Mikä sitten on Suomen valoisin paikka? Ilmatieteenlaitos myöntää kaikille eteläisille merenrantatonteille Porista Haminaan aurinkoisimman paikan jaetun palkinnon.

Tylsää, tähän emme tyydy. Syynätäänpä hiukan tarkemmin tilastoja.

Mitatuista paikoista valoisin on Utön saari, jolle Aurinko jakaa rakkauttaan keskimäärin 888 tuntia kesä-elokuussa. Se on noin kymmenen tuntia porotusta päivässä se!

Utön saari
Utön saarelle kannattaa pakata aurinkorasvaa mukaan. Utön saari Kuva: Yle/Minna Pyykkö saaristomeri

Meren ympäröimät rannikkokylät ovat kuitenkin perusluonteeltaan viileitä. Ympäröivän veden lämmönsitomiskapariteetti on valtava verrattuna maan kamaraan. Tämä merkitsee, että veden lämmittämiseen tarvitaan paistetta, paistetta ja paistetta. Eikä Suomen kesä tahdo aina riittää pintaveden lämmittämiseen edes 20 asteen yli.

Puhumattakaan puhurista. Meren pinnalla ilma etenee suorinta reittiä korkeammasta kohti matalampaa painetta. Tuulta jarruttavien pinnanmuotojen puutteessa käy rannikkokylissä lähes aina tuulenvire.

Lapissa aurinko paistaa pitkään, mutta heikosti

Tenojoki kesällä 1979
Lapissa kesä kukkii nopeasti. Tenojoki kesällä 1979 Kuva: Erkki Suonio/Yle Lappi,Tenojoki,Yle Elävä arkisto

Kun aurinko paistaa yölläkin, voisi kuvitella, että kesällä Lapin valtaisi kesällä trooppinen ilmanala.

Vaan ei. Lapissa aurinko paistaa pitkään, mutta matalalta.

Helsingissä aurinko on juhannuksen tienoilla keskipäivällä korkeimmillaan noin 53 asteen korkeudella. Samaan aikaan Utsjoella 43 asteen korkeudella. Erosta johtuen Utsjoella säteilyteho on maan pinnalla noin 14-15% heikompi kuin Helsingissä.

Tervetuloa Suomen "kuumalle vyöhykkeelle!"

Talven traumatisoimille kotimaanretkeilijöille voisi lämmön kuvitella olevan ykkösprioriteetti. Siinä tapauksessa kannattaa suunnata Suomen "kuumalle vyöhykkeelle".

Helteisintä on eteläisimmässä Suomessa, mutta erityisesti mantereisissa osissa. Suuntaa siis mahdollisimman etelään, mutta ota hiukan etäisyyttä lähimpään luonnonveteen.

Kuumia kohteita ovat esimerkiksi Kouvola, Hyvinkää, Vantaa, Lahti ja Heinola.

kuuma vyöhyke suomi
Kuuminta on eteläisillä ja mantereisilla alueilla. kuuma vyöhyke suomi suomen kuuma vyöhyke

Kaikkein kuumimmat pisteet löytyvät rakennetuilta alueilta. Betonisaarekkeet korostava lämpösaarekeilmiötä. Kasvit kun tahtovat suotta viilentää ilmastoa haihduttamalla vettä.

Ja kun ohikulkijat kysyvät, miksi pysytät telttaa kymenlaaksolaisen automarketin pihaan, voit kehottaa heitä tutustumaan Ilmatieteenlaitoksen julkisiin ja kiehtoviin ilmastotilastoihin! Niitä tutkiessakin voi kesä vierähtää rattoisasti.

Täällä lisää kesäilmastotilastoja.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua