Hyppää pääsisältöön

Olympialaisiin lähtevä suomalaismies kävelee Cooperin testissä yli kolme kilometriä

Kilpakävelijä Aku Partasen mukaan oksentaminen kuuluu lajiin.

Rion lähtevä kilpakävelijä Aku Partanen ja Suomen olympiajoukkueen kisabiisin yhdessä Teflon Brotherin kanssa tehnyt Ollie. // Kuva: YleX

Kepeät sunnuntaikävelyt ovat monien mielestä todella jees. Mutta kuinka joku päätyy harrastamaan ja etenkään ammattilaiseksi kilpakävelyssä – lajissa, jossa lonkat pyörivät lähes luonnottoman näköisesti koko 50 kilometrin kävelymatkan ajan?

Rion olympialaisiin osallistuvan Aku Partasen lajivalintaan vaikutti hänen entinen jalkapallovalmentajansa, joka ei nähnyt Partasessa futaajapotentiaalia.

- Koutsi sanoi, että lähde kävelemään siitä, Partanen sanoo YleX Aamun haastattelussa.

Partanen otti valmentajan sanat kirjaimellisesti. Tosin hänen kävelyvauhtinsa on aivan muuta kuin mihin peruskäppäilijät ovat tottuneet: 24-vuotias urheilija on parhaimmillaan taivaltanut kävelyn 50 kilometrin kuninkuusmatkan ajassa kolme tuntia 49 minuuttia.

"Koutsi sanoi, että lähde kävelemään siitä."― Aku Partanen

Kovin moni peruskuntoilija ei pysyisi edes juoksemalla Partasen perässä: hänen 50 kilometrin ennätyskävelyn kilometrivauhti oli keskimäärin noin 4 minuuttia ja 35 sekuntia. Sillä vauhdilla kymmenen kilometrin etenemiseen kuluu alle 46 minuuttia.

Vielä tätäkin hurjemmalta kuulostaa Partasen tulos Cooperin testissä, jossa on tarkoitus edetä mahdollisimman pitkä matka 12 minuutissa. Peruskuntoilijan haamuraja testissä on 3 000 metriä.

- Olen kävellyt Cooperissa 3 050 metriä, eli kyllä sen kävellenkin pääsee.

50 kilometrin kävelykilpailu on elimistölle niin raskas suoritus, että urheilija liikkuu sietokykynsä rajamailla. Partasen mukaan viimeistä kymmentä kilometriä ei oikeastaan voi edes treenata, sillä se mennään lähinnä tahdonvoimalla.

Yksi kilpakävelysuorituksen olennaisista tekijöistä on kävelijän nesteyttäminen kilpailun aikana. Jos kaikki ei mene nappiin, neste ei imeydy ja tulee oksennuksena ulos. Yksi tunnetummista oksentajista on myöhemmin 50 kilometrin kävelyn maailmanmestaruuden voittanut Valentin Kononen, joka oksenteli kolmen tunnin kävelyn jälkeen Helsingin EM-kisoissa vuonna 1994.

- Olen oksentanut monta kertaa. Se kuuluu vahvasti lajiin, Partanen sanoo.

Rion olympialaiset ovat Partasen uran ensimmäiset. Ne ovat myös ensimmäiset olympialaiset, jotka järjestetään Etelä-Amerikassa ja ensimmäiset, joihin Suomen joukkueelle on tehty oma virallinen kisabiisi. Rio ohoi! -kappaleen esittävät Teflon Brothers ja Ollie.

- Onhan tämä ihan tosi iso kunnia. Meitsi on vasta uran alussa, joten on tämä sairaan siisti juttu. Vähän sanaton meininki, Ollie kommentoi.

Lue myös:

Pyöräilyn Ranskan ympäriajon rääkki on rankka kuin synnytys: ”Molemmissa ylitetään ihmiskehon kyky- ja sietorajat”

Nikke Ankaran hitistä tutuksi tullut Ollie päätyi mukaan Cheekin jättikiertueelle: "Se oli hullua"