Hyppää pääsisältöön

Päämajasymposiumin puheenaiheina turvallisuus ja turvattomuuden tunne

Päämajasymposium kokosi politiikan ja talouden vaikuttajia keskustelemaan Suomea ja Eurooppaa koskevista ajankohtaisista aiheista. Tilaisuus järjestettiin 30.6. Mikkelissä, nyt jo yhdeksättä kertaa.

Päivän aiheiksi nousivat turvallisuus Suomessa ja Euroopassa ja kansalaisten kasvanut turvattomuuden tunne.

Tilaisuuden avasi Länsi-Savon päätoimittaja Tiina Ojutkangas. Hän totesi monien uhkien, kuten ilmastonmuutoksen, pakolaistulvan, terrori-iskujen tulleen lähemmäksi ja myös niiden vaikutusten näkyvän laajemmalle. Tämä lisää turvattomuuden tunnetta.

Perinteisen Mannerheim-luennon piti Maailman Ilmatieteen Järjestön WMO:n pääsihteeri, professori Petteri Taalas.

Hänen mukaansa Ilmastonmuutos on aikamme suurin uhka. Muutos on tällä hetkellä kiihtyvässä vaiheessa ja uhkaa ihmisten hyvinvointia jo 50–100 tulevan vuoden aikana.

“Kun tiedämme enemmän, pelkäämme vähemmän”

Euroopan tilanteesta kuultiin kaksi alustusta: Euroopan unionin sotilasesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Esa Pulkkinen ja Taloudellisten ulkosuhteiden alivaltiosihteeri Matti Anttonen pohtivat Euroopan turvallisuutta ja avoimuuden merkitystä.

Molemmissa puheenvuorossa korostui yhtenäisyys ja yhteistyö. Pulkkinen näki, että Britannian erolla EU:sta ei ole vaikutusta Euroopan turvallisuuteen.

Anttonen puolestaan korosti kaupan ja investointien merkitystä. “Suomi elää siitä, että maailmanmarkkinat ovat meille auki”, hän muistutti. “Asiat meillä ovat hyvin, mutta se ei ole itsestäänselvyys.”

Turvallisuudesta keskustelivat Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Pirkko Mattila, Aller Media Oy:n toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä, Suomi Syyria Yhteisö ry:n puheenjohtaja Rami Adham ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

“Tilastojen mukaan Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. Samaan aikaan turvallisuusympäristömme on muuttunut radikaalimmin kuin koskaan rauhan aikana”, alusti poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Kolehmainen arveli, että turvallisuuden tunteen heikentymiseen ovat vaikuttaneet muun muassa väestön ikääntyminen, asuntomurrot ja muu päivittäisrikollisuus sekä turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen.

“Voimme parantaa turvallisuuden tunnetta kohtaamalla pelon, ja ottamalla ulkomaalaistaustaiset mukaan keskusteluun”, sanoi Syyriasta juuri palannut Rami Adham.

Kolehmainen muistutti, että väkivaltainen ääriajattelu kumpuaa työttömyydestä ja ulkopuolisuuden tunteesta. “Kaikki voimme vaikuttaa kotouttamisen onnistumiseen”, hän muistutti.

Päätössanat lausui Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen, joka korosti puheenvuorossaan sanavapauden ja medianlukutaidon merkitystä nykypäivänä. Tilaisuuden juonsi Ylen uutistoimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Päämajasymposiumin järjestivät Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin kaupunki, Länsi-Savo ja Yle.

Lisätiedot:
Pentti Mäkinen, maakuntajohtaja, Etelä-Savon maakuntaliitto, puhelin 050 500 2584, pentti.makinen@esavo.fi