Hyppää pääsisältöön

Suomen julmista noitavainoista kertova leffa koskettaa syvältä: sen keskiössä on poikkeuksellisesti 16-vuotias tyttö

Tositapahtumiin perustuva Tulen Morsian -elokuva saa ihokarvat pystyyn. Leffan päähahmo Anna himoitsee vanhempaa, naimisissa olevaa miestä. Lopulta se johtaa epätoivoisiin tekoihin.

Noituudella vahingoittaminen on yksi ihmiskunnan vanhimpia rikollisena pidettyjä tekoja. Noitavainot olivat Euroopassa myöhäiskeskiajalla alkanut liikehdintä noidiksi epäiltyjen ihmisten tuomitsemiseksi.

Julma historia ei ole kaikille tuttu, mutta 1600-luvulla myös Suomessa on ollut yli 450 noitaoikeudenkäyntiä, joista noin puolet on päättynyt vapauttavaan tuomioon. Kuolemantuomio annettiin Suomessa vain sellaisesta noituudesta, jossa katsottiin noituuden aiheuttaneen jonkun kuoleman.

Nyt Suomen karmaisevista tositapahtumista on tehty elokuva, Tulen Morsian.

Elokuvan päähenkilönä on 16-vuotias Anna-neito (Tuulia Eloranta), joka laittaa liikkeelle kauhean tapahtumavyöryn.

Anna rakastuu naimisissa olevaan mieheen, jonka intohimo tyttöön lopahtaa pian. Lopulta Anna keksii tarinan, jonka mukaan miehen vaimo olisi noita, jotta saisi rakkaansa itselleen. Siitä ei tietenkään seuraa mitään hyvää.

16-vuotias Anna on epätavallinen päähahmo, sillä hän on nuori, haluava nainen ja aktiivinen toimija. Teinitytöt ovat harvoin draamaelokuvien keskiössä. Hahmo oli jopa niin poikkeuksellinen, että se hankaloitti leffan rahoituspäätöksiä. Käsikirjoittaja Leena Virtanen kertoo, että rahoitusta etsiessä sai kuulla, kuinka keski-ikäisten miesten on vaikeaa samaistua nuoren naisen rooliin.

- Meille on tullut matkan varrella paljon sellaista palautetta, ettei tuollainen nuori tyttö voi olla päähenkilö. Tai ainakaan hän ei voi tehdä niitä tekoja, mitä hän tekee elokuvassa, Virtanen kertoo YleX:lle.

Virtasen mukaan leffan toinen keskeinen henkilö, aikuinen miestuomari, on ollut monien mielestä helpompi samaistumiskohde.

- Hänen hahmonsa on tutumpi ja tavanomaisempi valinta, mutta meille hän ei ole päähenkilö.

Elokuvantekijöiden ensisijainen tavoite oli alusta asti se, että leffaa liidaa omapäinen nuori nainen. Annan ympärille rakennettiin koko elokuvan maailma. Nuoren naisen tarina oli historiallisen faktamateriaalin lisäksi lähtökohta koko filmille.

- Yllättävän paljon on saanut tapella sen puolesta. Jos olisi ollut herkempi ja lyhyemmän aikaa alalla, päähenkilö olisi saattanut muuttua matkan varrella. On täytynyt pitää tiukasti kiinni omasta näkemyksestä ja tapella sen puolesta.

"Meillä on potentiaalia kirjoittaa tästä näkökulmasta. Olemme molemmat olleet nuoria naisia."― Leena Virtanen

Ohjaaja Saara Cantell ja käsikirjoittaja Leena Virtanen halusivat Tulen Morsian -elokuvan myötä venyttää perinteisiä rajoja tuoreella naisnäkökulmallaan.

- Meillä on tarve ja potentiaalia kirjoittaa tästä näkökulmasta. Olemme molemmat olleet nuoria naisia.

Noitavainon ohella Tulen Morsian -elokuvan suuria teemoja ovat petos, syyllisyys ja sovitus.

- Oli mielenkiintoinen yhtälö, että 16-vuotias päähenkilö käsittelee niin isoja asioita.

Noidat populaarikulttuurissa

Noidat ja noituus ovat olleet isoja aiheita populaarikulttuurissa usein ennenkin. 90-luvulla noidat olivat muodissa niin teinisarjoissa kuin elokuvissakin. Ysäriteinit muistavat tv-sarjat Siskoni on noita, Sabrina, teininoita sekä legendaarisen _Noitapiiri-_leffan.

Noidat ja noituus ovat herkullisia aiheita jenkkiviihteen lisäksi myös Suomessa, sillä niissä liikutaan totuuden ja mielikuvituksen maastossa, joka on kiehtovaa ja inspiroivaa. Sen tietää hyvin Tulen Morsian -elokuvan käsikirjoittaja Leena Virtanen, joka on kirjoittanut aiheesta myös ansiokkaan Noitanaisen älä anna elää -tietokirjan.

- Noituudessa kiehtoo se, miten moninaisesti sitä käytettiin. Hyvän tekemiseen, valkoista magiaa parantamiseen. Sitten oli musta magia, jolla tehtiin naapureille pahaa.

1600-luvulla noituutta pidettiin juridisestikin totena, ja siihen uskottiin lehmällä lentämiseen asti. Virtanen nostaa esille useita syitä, mitkä tekevät noidista ja noituudesta herkullisia aiheita elokuvan kannalta.

- Se totuus, mielikuvitus ja tahdonvoima, jota voi käyttää noituuden myötä, on monimutkainen. Noituus niin aiheena kuin fiktiivisen henkilön rakentamisen kannalta on fiktion pohjaksi todella hedelmällinen maasto, koska se tuottaa ymmärrystä, väärinymmärrystä sekä hyvää ja pahaa tahtoa.

Tulen Morsian saa ensi-iltansa 9. syyskuuta.

Lue myös:

Tältä tuntuu elokuvakokemus 18,50 euron näytöksessä – arvostelussa Independence Day ja luksussali