Hyppää pääsisältöön

Iiron musiikkiluokka polkaistiin käyntiin palkeen puhalluksella

Iiro Rantala ja Pedro Hietanen
Iiro Rantala ja Pedro Hietanen Iiro Rantala ja Pedro Hietanen Kuva: Sandra Saulo / Yle Iiro Rantala,Pedro Hietanen,harmonikka,Piano,kamera

Ensimmäisen jakson vieraina olivat Pedro Hietanen, Niko Kumpuvaara ja Maria Kalaniemi. Kolme eri tyyliä ja tapaa lähestyä harmonikan soittoa. Edellisestä vuodesta poiketen tämän kesän ohjelmasarja lähtee liikkeelle musiikin ja soittimien perusteista, unohtamatta kuitenkaan musiikin ammattilaisten taidonnäytteitä. Koska kyseessä on vakavahenkinen musiikin opetusohjelma, saatiin heti ensimmäiseltä tunnilta myös läksy. Samalla opittiin myös, mikä on "hästäg C".

Omia vastauksiaan läksynä olleeseen kysymykseen voi lisätä vaikka videolla Iiron musiikkiluokka Facebook-ryhmään Tässä pieni luntti.

Harmonikka on ollut olennainen osa suomalaista musiikkikulttuuria jo 1800-luvun puolesta välistä. "Pirunkeuhkon" asema vakavasti otettavana instrumenttina on kuitenkin kehittynyt meillä ja muualla vasta pitkälle 1900-luvun puolella. Alunperin haitari oli Suomessa kansanmusiikin soitin. Mm. Dallapé-yhtye teki siitä osan suomalaista iskelmämusiikkia ja soitettiinpa harmonikalla jazziakin tanssilavoilla. Klassista harmonikansoittoa opiskellut Niko Kumpuvaara kertoo ensimmäisten taidemusiikin sävellysten syntyhistoriasta:

Alla olevasta soittolistasta voi kuunnella vieraiden omaa tuotantoa ja harmonikalla soitettavien musiikinlajien tyylikirjoa. Listan aloittaa Pedro Hietanen, jonka Pedro's Heavy Gentlemen -yhtyeen sointia "sirmakka" on aina värittänyt. Maria Kalaniemen tuotannosta esiin listalla nousevat monipuolisesti nykypäivän kansanmusiikin sävyt. Niko Kumpuvaara on puolestaan pendelöinyt laajasti klassisen konserttimusiikin ja pop-yhtyeiden välillä.

Listalla kuullaan myös haitaristien omia valintoja, joita riittää aina Dallapé:stä Farmers Marketin proge-balkan-musiikkiin. Harmonikan rajattomista mahdollisuuksista soittimena kertoo myös listan loppupäästä löytyvä versiointi Goldberg muunnelmista. Maria Kalaniemen valintoja olivat kappaleet 11-12 ja Niko Kumpuvaaran 17-20, kuten myös Goldberg muunnelmat (21-30). Pedro nosti esiin omasta tuotannostaan mm. Tuomari Nurmion Valo yössä -kappaleen, jonka alkuperäisellä versiolla Hietasen harmonikkaa kuullaan. Pedron harmonikkasuositus puolestaan oli klassikko Säkkijärven polkka.

Haitarilla on useita lempinimiä, jo mainitut "pirunkeuhko" ja "sirmakka", mutta myös "kurttu" ja "köyhän urut". Hanuri -nimitys on saanut myös alatyylisiä viittauksia, joita ohjelmassa ei tietenkään voitu ohittaa:

Syytä asiayhteydestä vieritettiin jopa Kikan (Kirsi Hannele Sirén) syyksi ja hittikappaleelle Tartu tiukasti hanuriin. Kappaleen sävelsi Pertti Haverinen ja sanoittivat Ilkka "Ile" Vainio ja Veikko Samuli, joista kaksi jälkimmäistä toimivat tässä yhteydessä salanimien turvin. Iiron musiikkiluokan seuraavan jakson aiheena onkin sävellys ja sanoittaminen. Lähetys on jälleen seurattavissa sekä Yle Radio 1:n taajuudella, että Areenassa kuvalähetyksenä. Kysymyksiä ja toiveita voi lähettää mm. ohjelman Facebook-ryhmän kautta, mutta myös muissa medioissa aihetunnisteen #Iironmusiikkiluokka kautta.

Lähetyksen tekoa voi saapua myös katsomaan yleisöksi Helsingin Balder-saliin. Muistattehan kuitenkin ennakkoilmottautumisen.

Kultakin vierailevalta opettajalta kuultiin luonnollisesti myös kokonainen musiikkiesitys. Niko Kumpuvaaran ja Iiro Rantalan esittämän Egberto Gismontin kappaleeseen löytyy myös Nuotti Iiron musiikkiluokka Facebook-ryhmästä. Tässä vielä Pedron, Nikon ja Marin kappaleet: