Hyppää pääsisältöön

Musta Orfeus

Marpessa Dawn ja Breno Mello elokuvassa Musta Orfeus
Eurydike (Marpessa Dawn) ja Orfeus (Breno Mello) Marpessa Dawn ja Breno Mello elokuvassa Musta Orfeus Musta Orfeus,kino klassikko

Cannesin Kultaisen Palmun ja ulkomaisen elokuvan Oscarin voittanut Rion aurinkoa, värejä ja rytmejä sykkivä elokuva rakkaudesta ja kuolemasta samba-karnevaalin aikaan.
Teema sunnuntaina 7.8. klo 18.00. Areenassa 30 päivää

Rion olympialaiset ovat kesän suuria puheenaiheita ja Teeman Kino Klassikko juhlistaa kisoja omalta osaltaan esittämällä kuuluisimman Riosta tehdyn elokuvan. Marcel Camusin ohjaama Musta Orfeus (Orfeu negro, 1959) filmattiin Brasiliassa todellisella kengännauhabujdetilla ja paikallisten kykyjen avulla, mutta tästä syntynyt maanläheisyys ja realistisuus leimaa koko elokuvaa sen korkealentoisesta aiheesta huolimatta.

Tarinassa Camus nimittäin siirtää Orfeuksen myytin 1950-luvun Rio de Janeiroon. Laulaja Orfeuksesta on tullut sambakoulun tähti, joka on kihloissa viettelevän Miran kanssa mutta rakastuu sitten ujompaan Eurydikeen, joka uskoo Kuoleman ajavan häntä takaa. Kolmiodraama tiivistyy sambakarnevaalien humun keskellä.

Tämä yhdistelmä antiikin legendaa ja universaalia kolmiodraamaa toimii yllättävän hyvin koska korkeakulttuuriset teemat on sijoitettu niin taitavasti tavallisten ihmisten arkeen ja ankkuroitu Rion elämänmenoon. Camus herkuttelee tarttuvasti Brasilian rytmeillä, väreillä ja maisemilla, äänillä ja ihmispaljoudella.

Voi vain kuvitella tämän eksoottisen elokuvan vaikutusta aikana, jolloin ei ollut väritelevisioita tai massaturismia, vaan elokuvan näkymät olivat jokseenkin uutta ja ainutlaatuisia kaikille. Musta Orfeus oli myös ensimmäisiä mustien henkilöiden elämästä tehtyjä elokuvia, jotka kiersivät maailman ympäri.

Ja Musta Orfeus todella kuultiin ja huomattiin. Se voitti Cannesin festivaalien Kultaisen Palmun samoin kuin vuoden parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin ja Golden Globen. Bossa novasta tuli muotimusiikkia. Camus vei vihille naispääosan esittäjän Marpessa Dawnin.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Musta Orfeus (Orfeu Negro), Brasilia 1959. O: Marcel Camus. N: Breno Mello, Marpessa Dawn

Lue lisää:

Kulkue Rion karnevaaleilla.

Mustan Orfeuksen jalanjäljillä — Elokuvakerhojen kasvatin matka brasilialaisklassikon synnyinseuduille

Mustan Orfeuksen maisemat tulivat minulle tutuiksi jo varhaisnuoruudessani. Tätini mies Olavi oli ollut 1930- luvulla merimieskokkina Etelä-Amerikan linjoilla. Hän oli tuonut matkoiltaan huikeita perhosensiipitauluja Rio de Janeirosta. Niiden värikylläinen maailma kiehtoi kauneudellaan. Tuon kaupungin maisemat heräsivät eloon elokuvakerhossa näkemässäni Mustassa Orfeuksessa. Tuskin vielä tuolloin olisin saattanut edes kuvitellakaan, että vuosikymmeniä myöhemmin saattaisin itsekin kokea Rion henkeäsalpaavan kauneuden ja kauneuden varjoihin kätkeytyvän karun todellisuuden.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa