Hyppää pääsisältöön

Näin puhua lapsen kanssa transsukupuolisuudesta!

takkutukkakeiju-näytelmä, F.A.Q-teatteriryhmä, juliste, transsukupuolisuus
F.A.Q ja Takkutukkakeiju takkutukkakeiju-näytelmä, F.A.Q-teatteriryhmä, juliste, transsukupuolisuus Kuva: Veera Lamminpää takkutukkakeiju-näytelmä, f.a.q-teatteriryhmä, juliste, transsukupuolisuus

Moni vanhempi on varmasti joskus miettinyt miten puhua erilaisuudesta ja transsukupuolisuudesta lasten kanssa. KulttuuriCocktail pyysi vinkkejä aiheeseen Takkutukkakeiju-näytelmän tehneeltä teatteriryhmältä F.A.Q:lta, Kesän jälkeen kaikki on toisin -kirjan kirjoittaneelta Siri Kolulta sekä dramaturgi-ohjaaja Valto Kuuluvaiselta.

Tutustu ensin omiin oletuksiisi

Kirjailija Siri Kolun mukaan kaikista tärkeintä on kääntää katse ensin itseensä, tulla tietoiseksi omista ennakko-oletuksistaan. Erityistä huomiota hänen mukaansa pitää kiinnittää siihen, miten asioista puhuu.

- Sanonko pojalleni, että eräänä päivänä tapaat ihanan tytön ja te tulette onnelliseksi vai sanonko, että eräänä päivänä sinä tapaat ihanan ihmisen ja te tulette onnelliseksi?

Kolun mukaan meidän pitää luoda kielellä ja toiminnalla sellaisia rakenteita, joihin kaikki pääsevät mukaan.

- Ei esitellä esimerkiksi tyttöjen ja poikien vaihtoehtoja vaatteista, vaan kaikki saavat valita kaikista vaihtoehdoista.

Dramaturgi-ohjaaja Valto Kuuluvainen korostaa, että aikuisen ei tarvitse tietää kaikkea. Voi ottaa selvää asioista yhdessä lapsen kanssa.

- On kuitenkin tärkeää, että aikuinen yrittää tunnistaa omia asenteitaan ja ymmärtää että ne ovat hänen omia käsityksiään, ei lapsen "luonnollista" käytöstä.

takkutukkakeiju-esitys, F.A.Q-ryhmä, prinsessa Salli, supersankari
Prinsessa / Supersankari Salli (Sonja Halla-aho) takkutukkakeiju-esitys, F.A.Q-ryhmä, prinsessa Salli, supersankari Kuva: Sahin Cengiz takkutukkakeiju-esitys, f.a.q-ryhmä, prinsessa salli, supersankari
Puhu asioista ilman vaikeita käsitteitä

Takkutukkakeiju-esityksen näyttelijän ja toisen käsikirjoittajan Sonja Halla-ahon mielestä on tärkeämpää kertoa lapsille erilaisuudesta kuin transsukupuolisuus-käsitteestä.

- Näytelmää kirjoittaessa meillä oli ajatus, että tuodaan lavalle mahdollisimman paljon erinäköisiä ja -tapaisia hahmoja, kuten sympaattinen homopariskunta sekä prinsessa Salli, joka haluaa olla supersankari. Halusimme tehdä niistä sellaisia, että ne olisivat helposti lähestyttäviä.

- Transsukupuolisuudessahan on kyse siitä, että ihminen ei koe olevansa jotain, mitä hänelle on sanottu hänen olevan. Ei siinä sen kummemmasta asiasta ole kyse.

Saman esityksen ohjaajan ja näyttelijän Henry Pöyhiän mukaan aikuisten luomat käsitteet ovat lapsille usein tuntemattomia.

- Aikuiset synnyttävät lokeroita ja streotypioita. Ei lapsi esimerkiksi näe näytelmän homoparin Ronaldin ja Haroldin seksuaalisuutta, vaan sen, että he ovat tanssijoita ja onnellisia toistensa kanssa.

takkutukkakeiju, F.A.Q-teatteriryhmä, ronald ja harald, transsukupuolisuus
Harold (Arttu Soilamo) ja Ronald (Henry Pöyhiä) takkutukkakeiju, F.A.Q-teatteriryhmä, ronald ja harald, transsukupuolisuus Kuva: Sahin Cengiz takkutukkakeiju, f.a.q-teatteriryhmä, ronald ja harald, transsukupuolisuus
Ole valmis vastaamaan lapsen kysymyksiin arjessa

Siri Kolun mukaan lapset kysyvät usein avoimesti heitä hämmentävistä asioista. Esimerkiksi he saattavat pohtia sitä, onko joku tyttö vai poika.

- Silloin voi keskustella siitä, onko tärkeää tietää onko joku tyttö vai poika. Vai olisiko tärkeämpää se, että joku on hyvä kaveri.

Valto Kuuluvainen kehottaa pohtimaan, kuka sellaisessa tilanteessa hämmentyy.

- Onko se lapsi, joka ahdistuu jos ei tiedä jonkun sukupuolta vai onko se aikuinen, joka ahdistuu?

Älä aliarvioi lasta

Takkutukkakeiju-esityksen käsikirjoittaja Sahin Cengizin mukaan on tärkeää, että "haastavia" aiheita käsittelevät lastenesitykset eivät ole vain lapsille suunnattuja.

- Hyvä tarina sisältää toimivia tasoja eri-ikäisille. Silloin esitys toimii parhaiten kaikille.

Krokantti-keiju, F.A.Q.-teatteriryhmä, Takkutukkakeiju, transsukupuolisuus
Krokantti-keiju äitinsä ja isänsä kanssa Krokantti-keiju, F.A.Q.-teatteriryhmä, Takkutukkakeiju, transsukupuolisuus Kuva: Sahin Cengiz krokantti-keiju, f.a.q.-teatteriryhmä, takkutukkakeiju, transsukupuolisuus

Korjattu kirjoistusvirhe 1.7.

Kommentit