Hyppää pääsisältöön

Suorana Savonlinnasta: Janáčekin Kuolleesta talosta

Janacek: Kuolleesta talosta Yle Teemalla.
Ville Rusanen on leirille tuomittu Gorjantšikov Janacek: Kuolleesta talosta Yle Teemalla. Kuva: Savonlinnan Oopperajuhlat/Yle Kuvapalvelu. janacek: kuolleesta talosta

Teema esittää suorana lähetyksenä Savonlinnan oopperajuhlilta Leoš Janáčekin teoksen Kuolleesta talosta.

Kuolleesta talosta on Leoš Janáčekin (1854–1928) myöhäiskauden teoksia. Se on hänen viimeinen oopperansa, ja se sai ensi-iltansa vasta säveltäjän kuoleman jälkeen. Se perustuu Fjodor Dostojevskin romaaniin Muistelmia kuolleesta talosta, joka taas on osittain omaelämäkerrallinen kuvaus elämästä vankileirillä Siperiassa. Janáčekin oopperassa poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu leirille, edessään monta vuotta raskasta pakkotyötä ja kovaa elämää. Monien erilaisten ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo, jossa ei enää tapahdu mitään, vaikka elämä näyttää jatkuvan.

Omintakeisen, puhutun kielen luonnollisiin rytmeihin perustuvan oopperatyylinsä kehittänyt Janáček tiesi säveltävänsä viimeistä oopperaansa ja latasi siihen paljon omasta elämästään sukeltaen syvälle synkimpiinkin tuntoihinsa.

Esitys oopperajuhlilla on Walesin kansallisoopperan tuotanto, ja Yle tuottaa sen televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Esitys nähdään suorana Suomessa ja syksyllä Japanissa.

Rooleissa nähdään muiden muassa Ville Rusanen, Mika Pohjonen, Claudio Otelli ja Nicholas Söderlund. Savonlinnan oopperajuhlaorkesteria johtaa Tomáš Hanus, oopperajuhlakuoron on valmentanut Matti Hyökki ja esityksen on ohjannut David Pountney.

Kuolleesta talosta oopperajuhlien sivuilla

Kommentit
 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema