Hyppää pääsisältöön

Suorana Savonlinnasta: Janáčekin Kuolleesta talosta

Janacek: Kuolleesta talosta Yle Teemalla.
Ville Rusanen on leirille tuomittu Gorjantšikov Janacek: Kuolleesta talosta Yle Teemalla. Kuva: Savonlinnan Oopperajuhlat/Yle Kuvapalvelu. janacek: kuolleesta talosta

Teema esittää suorana lähetyksenä Savonlinnan oopperajuhlilta Leoš Janáčekin teoksen Kuolleesta talosta.

Kuolleesta talosta on Leoš Janáčekin (1854–1928) myöhäiskauden teoksia. Se on hänen viimeinen oopperansa, ja se sai ensi-iltansa vasta säveltäjän kuoleman jälkeen. Se perustuu Fjodor Dostojevskin romaaniin Muistelmia kuolleesta talosta, joka taas on osittain omaelämäkerrallinen kuvaus elämästä vankileirillä Siperiassa. Janáčekin oopperassa poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu leirille, edessään monta vuotta raskasta pakkotyötä ja kovaa elämää. Monien erilaisten ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo, jossa ei enää tapahdu mitään, vaikka elämä näyttää jatkuvan.

Omintakeisen, puhutun kielen luonnollisiin rytmeihin perustuvan oopperatyylinsä kehittänyt Janáček tiesi säveltävänsä viimeistä oopperaansa ja latasi siihen paljon omasta elämästään sukeltaen syvälle synkimpiinkin tuntoihinsa.

Esitys oopperajuhlilla on Walesin kansallisoopperan tuotanto, ja Yle tuottaa sen televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Esitys nähdään suorana Suomessa ja syksyllä Japanissa.

Rooleissa nähdään muiden muassa Ville Rusanen, Mika Pohjonen, Claudio Otelli ja Nicholas Söderlund. Savonlinnan oopperajuhlaorkesteria johtaa Tomáš Hanus, oopperajuhlakuoron on valmentanut Matti Hyökki ja esityksen on ohjannut David Pountney.

Kuolleesta talosta oopperajuhlien sivuilla

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa