Hyppää pääsisältöön

Suorana Savonlinnasta: Janáčekin Kuolleesta talosta

Janacek: Kuolleesta talosta Yle Teemalla.
Ville Rusanen on leirille tuomittu Gorjantšikov Janacek: Kuolleesta talosta Yle Teemalla. Kuva: Savonlinnan Oopperajuhlat/Yle Kuvapalvelu. janacek: kuolleesta talosta

Teema esittää suorana lähetyksenä Savonlinnan oopperajuhlilta Leoš Janáčekin teoksen Kuolleesta talosta.

Kuolleesta talosta on Leoš Janáčekin (1854–1928) myöhäiskauden teoksia. Se on hänen viimeinen oopperansa, ja se sai ensi-iltansa vasta säveltäjän kuoleman jälkeen. Se perustuu Fjodor Dostojevskin romaaniin Muistelmia kuolleesta talosta, joka taas on osittain omaelämäkerrallinen kuvaus elämästä vankileirillä Siperiassa. Janáčekin oopperassa poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu leirille, edessään monta vuotta raskasta pakkotyötä ja kovaa elämää. Monien erilaisten ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo, jossa ei enää tapahdu mitään, vaikka elämä näyttää jatkuvan.

Omintakeisen, puhutun kielen luonnollisiin rytmeihin perustuvan oopperatyylinsä kehittänyt Janáček tiesi säveltävänsä viimeistä oopperaansa ja latasi siihen paljon omasta elämästään sukeltaen syvälle synkimpiinkin tuntoihinsa.

Esitys oopperajuhlilla on Walesin kansallisoopperan tuotanto, ja Yle tuottaa sen televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Esitys nähdään suorana Suomessa ja syksyllä Japanissa.

Rooleissa nähdään muiden muassa Ville Rusanen, Mika Pohjonen, Claudio Otelli ja Nicholas Söderlund. Savonlinnan oopperajuhlaorkesteria johtaa Tomáš Hanus, oopperajuhlakuoron on valmentanut Matti Hyökki ja esityksen on ohjannut David Pountney.

Kuolleesta talosta oopperajuhlien sivuilla

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!