Hyppää pääsisältöön

Virkkaa aivot

Elina Hiltunen
futuristi Elina Hiltunen Elina Hiltunen Kuva: Yle/Jukka Lintinen prisma studio blogikesä

Kesä on parhaimmillaan, ja monen kesälomasuunnitelmiin kuulunee tuttavan mökillä vierailu. Vierailuun liittyy aina sama haaste: mitä tuliaisiksi? Yleensä tuliainen, keksipaketti tai kahvipurkki, löytyy paikkakunnan huoltoasemalta, mutta mitä jos tällä kertaa toisit mukanasi aivan jotain muuta? Vaikkapa virkatut aivot purkissa! Bloggaaja voi taata, että tällaista komistusta isäntäperheellä tuskin vielä takan reunalta löytyy.

virkatut aivot lasipurkissa pihakivetyksellä
virkatut aivot lasipurkissa pihakivetyksellä Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Otetaan aluksi muutama nippelitietofakta aivoista:

Ihmisen aivot painavat n. 1,3- 1.4 kiloa. Aivojen koolla ei ole merkitystä siihen, mikä ihmisen älykkyys on. Itse asiassa Einsteinin aivot olivat kevyemmät kuin keskivertoaikuisen. Ne painoivat vain 1,230 kiloa. Toisaalta niiden hermosolujen tiheys oli suurempi kuin yleensä.

Vertauksen vuoksi mainittakoon eläinkunnan aivoista muutama painoesimerkki:
elefantin aivojen paino on noin 4,8 kiloa ja kultakalan n. 0,1 grammaa. Älykkäiksi tituleerattujen eläinlajien, mm. pullonokkadelfiinin aivot voittavat painossaan ihmisen aivot. Niiden koko on noin 1,5-1,6 kiloa. Simpanssin aivot taas painavat noin 420 grammaa.

Ihmisen aivot ovat noin 2% ihmisen painosta, mutta käyttävät huimat 20% ihmisen kuluttamasta energiasta. Ihmisellä on arviolta 100 000 000 000 hermosolua aivoissa.

Mutta nyt siihen virkkaamiseen, joka muuten kehittää myös kehittää aivoja mm. luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn osalta.

virkattujen aivojen runko-osan pohja, vaihekuva
virkattujen aivojen runko-osan pohja, vaihekuva Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Ohjeet
Ohjeissa käytetyt lyhenteet ovat seuraavat:

krs= kerros
ks= kiinteä silmukka ( katso ohje esimerkiksi täältä)
ps= piilosilmukka

Ohjeissa kiinteä silmukka, jota tässä virkkauksessa käytetään, esiintyy seuraavissa muodoissa.

I= kiinteä silmukka (virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan yksi kiinteä silmukka)
V = virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (eli levennys)
∧ = virkkaa edellisen kerroksen kaksi silmukkaa yhteen kiinteällä silmukalla (eli kavennus).

Ohjeen muutamassa kohdassa on avattu termejä.

virkattujen aivojen runko, vaihekuva
Aivojen runko virkataan kiinteistä silmuikoista. virkattujen aivojen runko, vaihekuva Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Tarvikkeet
• Aivojen väristä lankaa ja siihen sopiva virkkuukoukku
• kuitua täytteeksi
• parsinneula
• lasipurkki (jonne aivot pistetään) ja purkkiin tietenkin etiketti, joka kertoo, mistä on kyse

virkattuja lieriöitä joista tehdään aivokuori
Poimuinen aivokuori tehdään 4 pitkästä lieriöstä. virkattuja lieriöitä joista tehdään aivokuori Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Aivojen runko-osa

Virkkaa seuraavasti:
Tee lankalenkkialoitus (katso vinkki esimerkiksi tästä videosta) .
1.krs: I x 12 = 12 ks [virkkaa 12 kiinteää silmukkaa]
2. krs: V x 12 = 24 ks [virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa]
3. krs: I x 24 = 24 ks
4. krs: (IIIIIV VIIIII) x 2 = 28 ks [virkkaa 5 kiinteää silmukkaa ja seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (levennys). Virkkaa myös seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää (levennys) ja sitten viisi kiinteää silmukkaa. Toista tämä kuvio toisen kerran ]
5. krs: (IV) x 14 = 42 ks
6.-25. krs: I x 42 = 45 ks
26- krs: ∧∧∧∧∧∧…. (virkkaa kaventaen niin pitkään, kunnes jää pieni reikä. Täytä kappale tästä reiästä ja ompele reikä kiinni)

virkatut aivot valmistuvat
Pitkät lieriöt kiinnitetään mutkalle poimuiseksi aivokuoreksi. virkatut aivot valmistuvat Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Aivokuoren tekeminen

Ryppyinen aivokuori on tehty 4 pitkästä lieriöstä, jossa kukin lieriö on noin 82 cm pitkä. Lieriö tehdään virkkaamalla aluksi 5 kjs. Liitä sitten ps:lla ketjusilmukkaketju ympyräksi. Ala nyt virkkaamaan kiinteitä silmukkoja niin, että saat kyseisen 82 cm pitkän pötkön. Kiinnitä valmiit pötköt nuppineuloilla aivojen runko-osaan niin, että saat aidon näköiset aivot. Lieriöt siis ovat mutkaiset. Katso kuvista mallia.

virkatuista lieriöistä muotoillaan ryppyinen aivokuori
virkatuista lieriöistä muotoillaan ryppyinen aivokuori Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

p.s. Tiesitkö, että Frankenstein Jr. elokuvassa hirviö sai alkunsa, kun ruumistorsoon yhdistettiin vahingossa monsterin aivot? Tiedemiehen apulainen tiputti varsinaiset aivot lattialle ja otti sitten tilalle aivot, jonka säilytyspurkissa luki: ABNORMAL. Elokuvan suomennoksessa aivojen nimikyltti oli käännetty nimeksi Eppu Normaali. Siitä sai sitten eräs suomalainen tunnettu bändi nimensä.

virkatut aivot valmiina
virkatut aivot valmiina Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Kirjoittaja: Elina Hiltunen, kemian DI, KTT
Kolmen amigurumivirkkauskirjan kirjoittaja.

Prisma Studion oma futuristi, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Erityisenä kiinnostuksena Hiltusella on tulevaisuuden teknologia. Elina rakastaa erilaisia hilavitkuttimia ja mitä kummallisimpien hahmojen virkkausta.

Prisma Studion asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

 • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

  Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

  Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

 • Oletko onnellinen? Jos et, haluatko vaikuttaa asiaan?

  Oletko tyytyväinen elämääsi? Koetko itsesi onnelliseksi?

  Moni meistä on mieluummin onnellinen kuin onneton. Onko omassa elämässä kohentamisen varaa? Minkälaista on hyvä ja onnellinen elämä? Aihepiiri tulee iholle ja tuntuu henkilökohtaiselta asialta. Pitääkö vielä olla onnellinen, jos hoitaa työnsä ja perheensä riittävän hyvin? Vai mitä todella ajattelen sisimmässäni, olenko tyytyväinen elämääni tässä ja nyt?

 • Alzheimerin taudin rusentavat muutokset saadaan näkyviin antiaineen avulla

  Antiaine mahdollistaa PET-aivokuvantamisen.

  Alzheimerin taudin aiheuttamat hirvittävät muutokset saadaan näkyviin PET-kuvauksessa antiaineen avulla. Ajatella, että antimaterian keksi 1920-luvulla eräs fyysikko pelkällä kynällä ja paperilla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan. Mestarifyysikko Paul Diracilla oli kova itseluottamus.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

  Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

  Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

 • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

  Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

  Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?

Tiede

 • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

  Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

  Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

 • Oletko onnellinen? Jos et, haluatko vaikuttaa asiaan?

  Oletko tyytyväinen elämääsi? Koetko itsesi onnelliseksi?

  Moni meistä on mieluummin onnellinen kuin onneton. Onko omassa elämässä kohentamisen varaa? Minkälaista on hyvä ja onnellinen elämä? Aihepiiri tulee iholle ja tuntuu henkilökohtaiselta asialta. Pitääkö vielä olla onnellinen, jos hoitaa työnsä ja perheensä riittävän hyvin? Vai mitä todella ajattelen sisimmässäni, olenko tyytyväinen elämääni tässä ja nyt?

 • Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet voivat olla terveellisempiä - 3 asiantuntijaa vastaa rasvakiistan väitteisiin

  Mitä jos suositukset ovatkin väärässä?

  Rasvaton maito vai täysmaito? Margariinia vai voita? Jugurtti ilman rasvaa vai sittenkin se rasvaisempi versio? Vuosikymmenten ajan niin terveysviranomaiset kuin kuluttajatkin ovat pitäneet näitä kysymyksiä itsestäänselvyyksinä: ostoskoriin kuuluu valita ne vähemmän rasvaiset vaihtoehdot. Mutta voivatko terveysviranomaiset suosituksineen olla väärässä?