Hyppää pääsisältöön

Virkkaa aivot

Elina Hiltunen
futuristi Elina Hiltunen Elina Hiltunen Kuva: Yle/Jukka Lintinen prisma studio blogikesä

Kesä on parhaimmillaan, ja monen kesälomasuunnitelmiin kuulunee tuttavan mökillä vierailu. Vierailuun liittyy aina sama haaste: mitä tuliaisiksi? Yleensä tuliainen, keksipaketti tai kahvipurkki, löytyy paikkakunnan huoltoasemalta, mutta mitä jos tällä kertaa toisit mukanasi aivan jotain muuta? Vaikkapa virkatut aivot purkissa! Bloggaaja voi taata, että tällaista komistusta isäntäperheellä tuskin vielä takan reunalta löytyy.

virkatut aivot lasipurkissa pihakivetyksellä
virkatut aivot lasipurkissa pihakivetyksellä Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Otetaan aluksi muutama nippelitietofakta aivoista:

Ihmisen aivot painavat n. 1,3- 1.4 kiloa. Aivojen koolla ei ole merkitystä siihen, mikä ihmisen älykkyys on. Itse asiassa Einsteinin aivot olivat kevyemmät kuin keskivertoaikuisen. Ne painoivat vain 1,230 kiloa. Toisaalta niiden hermosolujen tiheys oli suurempi kuin yleensä.

Vertauksen vuoksi mainittakoon eläinkunnan aivoista muutama painoesimerkki:
elefantin aivojen paino on noin 4,8 kiloa ja kultakalan n. 0,1 grammaa. Älykkäiksi tituleerattujen eläinlajien, mm. pullonokkadelfiinin aivot voittavat painossaan ihmisen aivot. Niiden koko on noin 1,5-1,6 kiloa. Simpanssin aivot taas painavat noin 420 grammaa.

Ihmisen aivot ovat noin 2% ihmisen painosta, mutta käyttävät huimat 20% ihmisen kuluttamasta energiasta. Ihmisellä on arviolta 100 000 000 000 hermosolua aivoissa.

Mutta nyt siihen virkkaamiseen, joka muuten kehittää myös kehittää aivoja mm. luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn osalta.

virkattujen aivojen runko-osan pohja, vaihekuva
virkattujen aivojen runko-osan pohja, vaihekuva Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Ohjeet
Ohjeissa käytetyt lyhenteet ovat seuraavat:

krs= kerros
ks= kiinteä silmukka ( katso ohje esimerkiksi täältä)
ps= piilosilmukka

Ohjeissa kiinteä silmukka, jota tässä virkkauksessa käytetään, esiintyy seuraavissa muodoissa.

I= kiinteä silmukka (virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan yksi kiinteä silmukka)
V = virkkaa edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (eli levennys)
∧ = virkkaa edellisen kerroksen kaksi silmukkaa yhteen kiinteällä silmukalla (eli kavennus).

Ohjeen muutamassa kohdassa on avattu termejä.

virkattujen aivojen runko, vaihekuva
Aivojen runko virkataan kiinteistä silmuikoista. virkattujen aivojen runko, vaihekuva Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Tarvikkeet
• Aivojen väristä lankaa ja siihen sopiva virkkuukoukku
• kuitua täytteeksi
• parsinneula
• lasipurkki (jonne aivot pistetään) ja purkkiin tietenkin etiketti, joka kertoo, mistä on kyse

virkattuja lieriöitä joista tehdään aivokuori
Poimuinen aivokuori tehdään 4 pitkästä lieriöstä. virkattuja lieriöitä joista tehdään aivokuori Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Aivojen runko-osa

Virkkaa seuraavasti:
Tee lankalenkkialoitus (katso vinkki esimerkiksi tästä videosta) .
1.krs: I x 12 = 12 ks [virkkaa 12 kiinteää silmukkaa]
2. krs: V x 12 = 24 ks [virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa]
3. krs: I x 24 = 24 ks
4. krs: (IIIIIV VIIIII) x 2 = 28 ks [virkkaa 5 kiinteää silmukkaa ja seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (levennys). Virkkaa myös seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää (levennys) ja sitten viisi kiinteää silmukkaa. Toista tämä kuvio toisen kerran ]
5. krs: (IV) x 14 = 42 ks
6.-25. krs: I x 42 = 45 ks
26- krs: ∧∧∧∧∧∧…. (virkkaa kaventaen niin pitkään, kunnes jää pieni reikä. Täytä kappale tästä reiästä ja ompele reikä kiinni)

virkatut aivot valmistuvat
Pitkät lieriöt kiinnitetään mutkalle poimuiseksi aivokuoreksi. virkatut aivot valmistuvat Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Aivokuoren tekeminen

Ryppyinen aivokuori on tehty 4 pitkästä lieriöstä, jossa kukin lieriö on noin 82 cm pitkä. Lieriö tehdään virkkaamalla aluksi 5 kjs. Liitä sitten ps:lla ketjusilmukkaketju ympyräksi. Ala nyt virkkaamaan kiinteitä silmukkoja niin, että saat kyseisen 82 cm pitkän pötkön. Kiinnitä valmiit pötköt nuppineuloilla aivojen runko-osaan niin, että saat aidon näköiset aivot. Lieriöt siis ovat mutkaiset. Katso kuvista mallia.

virkatuista lieriöistä muotoillaan ryppyinen aivokuori
virkatuista lieriöistä muotoillaan ryppyinen aivokuori Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

p.s. Tiesitkö, että Frankenstein Jr. elokuvassa hirviö sai alkunsa, kun ruumistorsoon yhdistettiin vahingossa monsterin aivot? Tiedemiehen apulainen tiputti varsinaiset aivot lattialle ja otti sitten tilalle aivot, jonka säilytyspurkissa luki: ABNORMAL. Elokuvan suomennoksessa aivojen nimikyltti oli käännetty nimeksi Eppu Normaali. Siitä sai sitten eräs suomalainen tunnettu bändi nimensä.

virkatut aivot valmiina
virkatut aivot valmiina Kuva: Elina Hiltunen prisma studio blogikesä

Kirjoittaja: Elina Hiltunen, kemian DI, KTT
Kolmen amigurumivirkkauskirjan kirjoittaja.

Prisma Studion oma futuristi, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Erityisenä kiinnostuksena Hiltusella on tulevaisuuden teknologia. Elina rakastaa erilaisia hilavitkuttimia ja mitä kummallisimpien hahmojen virkkausta.

Prisma Studion asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.

Tiede

 • Luonto elvyttää, hoitaa stressiä ja saattaa jopa parantaa tarkkaavaisuutta

  Keskittymiskyky hukassa? - Lähde ulos luontoon!

  Luonto on tehokas lääke masennukseen ja stressiin. Nyt tamperelaistutkijat vievät ihmisiä luontoon kävelemään ja testaavat, mitä tapahtuu tarkkaavuudelle. Lähdin mukaan koehenkilöksi. Ensin tein tarkkaavuustestin, sitten reilun tunnin kävelyn vehreässä puistossa ja sen jälkeen uuden tarkkaavuustestin.